Connect with us

Araştırma ve Raporlar

HER İKİ GENÇTEN BİRİ MUTSUZ!

Yeditepe Üniversitesi ile MAK Danışmanlık’ın ortaklaşa düzenlediği ve 18-29 yaş grubunu kapsayan “Gençlik Araştırması” sonuçlarına göre, Türkiye’deki her iki gençten biri mutsuz. Gençlerin yüzde 66’sı yurt dışında yaşamayı hayal ediyor.

 

“Gençlik Araştırması’nda” 18-29 yaş grubu arasındakilere din, siyaset, aile ve toplum ilişkileri, internet alışkanlıkları hakkında sorular yöneltildi. Genel sonuç şöyle: Gençler mutsuz, borçlu ve gelecek kaygısı içinde.

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, araştırma sonucunun hem bugunü anlama hem de geleceğe ışık tutma konusunda çok önemli veriler içerdiğini belirtti.

GENÇLERİN YARISINDAN FAZLASI MUTSUZ
“Hayatınızı bir bütün olarak düşündüğünüzde ne kadar mutlu ya da mutsuz olduğunuzu söyler misiniz?” sorusunu gençlerin yüzde 18.2’si “mutluyum”, yüzde 27.5’i “mutlu değilim,  yüzde 23’ü ise “hiç mutlu değilim” diye cevapladı. Yüzde 23.5’i “ne mutlu ne mutsuz sayılırım” derken, yüzde 7.8’i “çok mutluyum” seçeneğini işaretledi.

MUTLULUĞUN ANAHTARI PARA!
Araştırmadaki “Mutlu olmak için öncelikli neye sahip olmak gerekir?” sorusuna verilen cevaplar dikkat çekti. Gençlerin yüzde 26.2’si öncelikle paraya sahip olmak gerektiğini düşünürken, yüzde 16.6’sı mutluluk için statü/kariyer’i işaret etti. Yüzde 12.4’ü “maneviyat”, yüzde 11.3’ü ise “aile” dedi.

AİLEYLE UYUM SORUNU
Yetişkinlerin kendilerini anlayıp anlamadığı hakkındaki soruyu gençlerin yüzde 42.5’i “anlamıyor”, yüzde 38.8’i ise “az anlıyor” diye yanıtladı. Ailesinin kendisini anladığını söyleyenlerin oranı yüzde 9.4’te kaldı.

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARIN NEDENİ
Gençlere “Size göre gençler arasında sigara, alkol ve uyuşturucu gibi alışkanlıkların artmasında en önemli etkenler nelerdir” sorusu da yöneltildi. Yüzde 62.3’ü “arkadaş ortamını” öne sürdü. Yüzde 13.9’una göre kötü alışkanlıkların nedeni “merak”, yüzde 10.4’üne göreyse “aile ortamı”.

YÜZDE 82’Sİ BİR DİNİ İNANCA SAHİP
Dini inanışlara ilişkin soru üzerine gençlerin yüzde 82’si bir dini inanca sahip olduğunu belirtirken, yüzde 7.7’si  hiçbir dine mensup olmadığını kaydetti.

Dini inanışlarının davranışları üzerindeki etkisiyle ilgili soruya yüzde 69.5’i “bazen/ara sıra”, yüzde 15.4’ü “her zaman” cevabın verdi. Yüzde 15.1’i dini inançlarının davranışlara etkisi olmadığı kanısında.

Dini inancın arkadaş seçimi üzerinde etkisi olup olmadığı sorusunu yüzde 88.7’si “kesinlikle hayır”, yüzde 5.2’si “önemli bir kriter” diye cevapladı. Yüzde 72.2’si ahiretin varlığına inanıyor, yüzde 11.7’si ise inanmıyor.

YÜZDE 60.6’SI SİYASETE SICAK BAKIYOR
Gençlerin yüzde 60.6’sı siyasetle “ara sıra” ilgileniyor, yüzde 14.1’i her zaman. Yüzde 19’u siyasete ilgi duymuyor. Yüzde 77.9’u hiçbir partinin yeterli politika üretmediği görüşünde. Söz sahibi olduğunda yüzde 46.7’si “işsizlik/istihdam”, yüzde 8.8’i “hayat pahalılığı”, yüzde 7.6’sı ise “adalet” probleminin çözümüne öncelik vereceğini söylüyor.

YURT DIŞINDA YAŞAMAK İSTİYORLAR
“Eğitim veya iş amaçlı bir başka ülkede yaşama fırsatı olsa, yurt dışına gitmek ister misiniz?” sorusuna  yüzde 76.2’si “evet kesinlikle giderim” cevabını verdi. “Eğer ülkemde aynı şartları bulursam gitmem” diyenler yüzde 14.

Yabancı bir ülkede sürekli vatandaşlık teklifi edilse, yüzde 64’ü “ülkeyi terk ederim”, yüzde 14’ü “ülkemde kalırım” diyor.

“Hangi ülkede yaşamak istersiniz” sorusuna yüzde 43’ünün cevabı Avrupa Ülkeleri, yüzde 39.8’inin de ABD/Kanada. Yüzde 14.8’inin tercihi İskandinav ülkeleri.

Neden yurt dışında yaşamak istendiğiyle ilgili soruya, yüzde 59’unun cevabı “daha iyi bir gelecek kaygısı”. Yüzde 14.6’sı için bunda “daha huzurlu bir hayat”, yüzde 6’sındaysa “adalet/eşitlik” etkili.

TORPİL YETENEĞİN ÖNÜNE GEÇİYOR!
işe girmede en önemli etken “torpil mi yoksa işe uygunluk mu” sorusuna yüzde 77.6’sı “torpil” cevabını verdi.

EN ÇOK INSTAGRAM KULLANILIYOR

Gençlerin yüzde 58.6’sı günlük haberleri sosyal medyadan alıyor. Yüzde 21’i tv kanallarını, yüzde 15’i ise bazılı gazeteleri tercih ediyor.

Instagram yüzde 34’le en çok tercih edilen sosyal medya mecrası. Onu yüzde 30’la Twitter izliyor. Facebook yüzde 15’le üçüncü.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir