Universum’un 40 ülkede 3 bin 351 üniversiteden 1 milyon 179 bin 904 gencin katılımıyla gerçekleştirdiği “En Çekici İşveren” araştırmasının Türkiye etabında 54 bin 597 üniversite öğrencisi ile ortalama 4,3 yıl iş deneyimine sahip 17 bin 25 genç görüş ve düşüncelerini aktardı. Üniversite öğrencilerin yüzde 78’i, genç profesyonellerin ise yüzde 76’sı Türkiye dışında kariyer yapmak istiyor.
Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı & Universum Orta Doğu Direktörü Evrim Kuran, “geleceğe yatırım yapmak ve önümüzdeki yılların stratejilerini oluşturmak” isteyen firmaların her yıl “En Çekici İşveren” araştırması sonuçlarını merakla beklediklerini söyledi.
Bu yılki araştırmaya Türkiye’deki 55 üniversitesinin İktisadi İdari Bilimler, Mühendislik, Bilişim Teknolojileri, Fen Bilimleri, Sağlık, Tıp, Edebiyat, Hukuk, Eğitim ve Sosyal Bilimler bölümlerinden öğrencilerin katıldığını belirten Kuran, “Türkiye’nin üniversiteli gençleri için en çekici işverenler araştırmamızın sekizinci yılında, yetmiş binden fazla gence kulak verdik.” dedi.
Evrim Kuran-Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı & Universum Orta Doğu Direktörü
“2020 ARAŞTIRMAMIZ BİR MİHENK TAŞI”
Kuran, 2020 araştırmasının “eski normalin son içgörüleri olduğuna inandığını” belirtti: “Ara dönem nabız yoklamalarımızda edindiğimiz kanılara bakılacak olursa, 2021 yılı işveren markalarına, liderlere, kurumlara sanırım evvelce duymaya alışkın olmadıkları mesajlarla gelecek. 2020 araştırmamız bir mihenk taşı. Eski normal ve yeni normalin arasında bir ayraç. Dünya çapında bir milyondan fazla gençle gerçekleştirdiğimiz bu araştırma ile gençler ve kurumlar arasında köprüler kurmak, iş yaşamını daha anlamlı bir yer haline getirmek için çalışıyoruz. Türkiye ekibi olarak bu misyonun sorumluluğunu daha derinden hissettiğimizi söylemek zorundayım. Türkiye’nin üniversiteli gençliğine dair işverenler, liderler, eğitim kurumları ve kural koyucular için genç nüfusta istihdam edilebilirliğin artmasını sağlayacak çözümler geliştirilmesine baz teşkil edecek veriler ortaya koyabilmek en önemli amacımız.”
ARAŞTIRMADA ÇARPICI SONUÇLARA ULAŞILDI
Araştırmada öne çıkan sonuçlar şöyle:
–Üniversite öğrencileri artık uluslararası çalışma fırsatlarına daha fazla öncelik veriyorlar. Önceki yıllardaki “kariyerci” ve “avcı” profilleri yerini “çok ulusçu” profile bırakmış görünüyor. Z kuşağının çok ulusçu profili Y kuşağının epey önünde.
-Üniversite öğrencilerin yüzde 78’i, genç profesyonellerin yüzde 76’sı Türkiye dışında kariyer yapmak istiyor.
-17 bin 25 genç çalışanın yarısı pazartesileri işe enerjik gidiyor.
-Araştırmanın 8’inci yılında da gençler işverenlerinden birincil anlamda “eğitim ve gelişime yatırım” beklentisi içinde.
-Gençlerin yüzde 96’sı potansiyel işverenlerine dijital mecralardan ulaştıklarını kaydetti.
-Öğrenciler “en çok geliştirmek istedikleri yetkinliklerin” zaman yönetimi, esneklik, iletişim ve takım çalışması olduğunu ifade etti.