Connect with us

Finans & Ekonomi

25’İNCİ EMITT FUARI’NDA SAĞLIK TURİZMİ GÖRÜCÜYE ÇIKACAK

Kategorisinde dünyanın en büyük 5 uluslararası organizasyonundan biri olan ve her sene yaklaşık 45 sektör profesyonelini ağırlayan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı – EMITT’in 25’incisinde sağlık turizmi ilk kez yer alacak. EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, Türkiye’nin Covid-19 salgınıyla mücadele konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nce taktir edilmesinin sağlık turizmindeki beklentilerin yukarıya çekilmesine yol açtığını söyledi: “Sağlık profesyonellerinin EMITT’in 25’inci yılında fuara dahil olmaları ile herkes kazanacak.”

 

25’inci Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı – EMITT, 10-13 Şubat 2021 tarihinde TÜYAP İstanbul’da gerçekleşecek. Yabancı alıcılara ve ziyaretçilere sunulan ürün ve iş birliği imkanlarının giderek çeşitlendiği EMITT bu defa 1 milyar dolar büyüklüğündeki Türk sağlık turizminin dünyaya açılan kapısı olacak. Şehir hastanelerinin inşasıyla altyapısı güçlenen Türkiye; Amerika, Avrupa ve Ortadoğu açısından sağlık turizminin yeni merkezi haline geliyor.

TÜRKİYE, SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ DESTİNASYONLARDAN BİRİ
EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, 2019’da 880 bin kişinin sağlık turizmi kapsamında Türkiye’ye geldiğini ifade etti. Uzun süredir “Türkiye’nin sağlık turizminde küresel merkez olmasının hedeflendiğini” ve planlı yatırımlarla bu doğrultuda ilerlendiğini belirten Aydın, “Son yıllarda özellikle Avrupa’nın yaşlanan sağlık altyapısının da etkisiyle Türkiye; başta Ortadoğu ve Avrupa olmak üzere, dünya için önemli bir sağlık turizmi destinasyonu haline gelmeye başladı.” dedi.

Hacer Aydın-EMITT Fuar Direktörü

“SAĞLIK PROFESYONELLERİNİN EMITT’E KATILIMIYLA HERKES KAZANACAK”
Aydın, Türkiye’nin Covid-19 salgınıyla mücadele konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nce taktir edilmesinin sağlık turizmindeki beklentilerin yukarıya çekilmesine yol açtığını kaydetti: “Sektör profesyonellerimizin pazar paylarını daha çabuk artırabilmesi, alana dönük yatırımların hızla katma değere dönüşmesi ve beklentilerin kısa ve orta vadede karşılanması için sağlık turizmi profesyonellerini EMITT’e dahil ederek, bu süreçteki katkılarımızı sunmak istedik. Sağlık profesyonellerinin EMITT’in 25’inci yılında fuara dahil olmaları ile herkes kazanacak. Bu enerji ve heyecanla 10-13 Şubat 2021’de çeyrek asrı geride bırakacak EMITT için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.”

“2020, 2019’A GÖRE 24,5 MİLYAR DOLAR KAYIPLA KAPANACAK”
Türkiye’nin 2019’da 34,5 milyar dolar turizm geliri elde ettiğine ve TÜRSAB’ın hesaplarıyla 2020 gelirinin ancak 10-12 milyar dolar olabileceğine dikkati çeken Aydın şunları söyledi: “Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Mayıs 2020’de tüm dünyada turizm sektöründe 100 ila 120 milyonluk iş gücünün risk altında olduğunu açıklarken, küresel turizm pazarında daralmanın yüzde 80’e ulaşabileceğini söylemişti. Küresel turizm pazarı 1950 yılından bu yana böyle bir kriz yaşamadı. Ancak UNWTO, Ortadoğu’nun dünyanın diğer bölgelerine göre daha hızlı ve erken toparlanacağını öngörüyordu. Türkiye’nin de dahil olduğu bölgede turizmin sektörünün yüzde 40’ından fazlasının Eylül, yüzde 70’inin ise yıl sonu itibariyle toparlanması bekleniyordu. Bugüne baktığımızda bu öngörülerin Türkiye için karşılık bulduğunu söyleyebiliriz.”

SAĞLIĞIN TOPLUM TURİZM GELİRİNDEKİ GÜNCEL PAYI YÜZDE 3,09
Aydın, TÜİK istatistiklerine göre sağlık turizminin 1 milyar 65 milyon dolarla 2019’a ait toplam turizm gelirinden yüzde 3,09 pay aldığını dile getirdi: “Geçtiğimiz yıl kişi başı sağlık turizmi harcamasının 1200 doların üzerinde gerçekleşti. Turist başı ortalama turizm harcaması 666 dolar olarak kayda geçerken, sağlık turizmi gelirinin turizm harcamasının yaklaşık iki katı olduğunu görüyoruz. Sürdürülebilir bir büyüme ile, gelecek dönemlerde önemli sıçramalar ve gelirler ile istihdamımıza ciddi katkı sağlamamız da mümkün.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir