Connect with us

Finans & Ekonomi

1.8 MİLYAR DOLARLIK PAZARDA TSE’NİN PAYI 100 MİLYON DOLAR

Dünyada standardizasyon ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarının pazar payının gayri safi milli hasılanın bir oranı olarak hesaplandığını belirten TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, “Türkiye’de endüstrinin bütün alanlarını kapsayacak şekilde baktığımızda, bu payın yaklaşık 1,8 milyar dolar olabileceği tahmin ediliyor. Bu pazarın içerisinde 66 yıllık bir milli standardizasyon kuruluşu olarak bizim payımız 100 milyon dolar civarında. Yurt içindeki bu pastanın minimum yüzde 51’inin milli standardizasyon ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarımız tarafından karşılanıyor olması lazım.” dedi.

 

 

Dijital Gündem’in “Salgın Süreci ve Sonrasında TSE” başlıklı 10’uncu video konferansına katılan Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin “bilişim, telekom, siber güvenlik, savunma ve havacılık sektörlerinde uygulanan standartlar ile TSE’nin sunduğu hizmetler” hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Şahin, Türk Telekom’un ana sponsor olduğu ve moderatörlüğünü Bilişim Medyası Derneği Başkanı gazeteci Musa Savaş’ın yaptığı video konferansta milli standardizasyon kuruluşlarının yurt içindeki pazar payının artması gerektiğini ifade etti.

“YURT İÇİNDEKİ STANDARDİZASYONUN EN AZ YÜZDE 51’İ MİLLİ OLMALI”
“Dünyada standardizasyon ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarının pazar payı, gayri safi milli hasılanın bir oranı olarak hesaplanıyor. Türkiye’de endüstrinin bütün alanlarını kapsayacak şekilde baktığımızda, bu payın yaklaşık 1,8 milyar dolar civarında olabileceği tahmin ediliyor.” diyen Şahin, şöyle konuştu: “Bu pazarın içerisinde 66 yıllık bir milli standardizasyon kuruluşu olarak bizim payımız 100 milyon dolar civarında. Yurt içindeki bu pastanın minimum yüzde 51’inin milli standardizasyon ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarımız tarafından karşılanıyor olması lazım. Yani bizim TSE olarak kendimize bu vizyonu koyup, diğer kuruluşlarımızın da bu bilince hizmet edebilecek hale gelmesini sağlamamız lazım. Bu aynı zamanda uluslararası rekabet edebilirlik demek.”

Prof. Dr. Adem Şahin-Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı

“ÜRÜNÜN DİĞER ÜLKELERDE DE KULLANILMASINI HEDEFLEMELİYİZ”
Şahin, “Yerli siber güvenlik ürünlerinin ihracat potansiyeliyle” ilgili soru üzerine şunları söyledi: “Ülkemizde kullanmak üzere üreteceğimiz bir ürünün artık anlamı yok. Yani bizim Türkiye’de üretilmiş bir ürünün diğer ülkelerde de kullanılmasını hedeflememiz lazım. Uluslararası alanda bu konuyla alakalı kabul gören standart, Ortak Kriterler standardı. Bu standart konusunda sertifikasyonu da milli kurumumuz TSE yürütüyor. Bu standardizasyon, ürünler için yoğun bir doğrulama ve test sürecini gerektiriyor ve oldukça da prestijli bir belgelendirme. Şu ana kadar da 80’in üzerinde belgelendirme yaptık. Bilişim sektörümüzün bu konudaki hassasiyeti son derece yüksek. Özellikle kolluk kuvvetleri ve kamu kurumlarında kullanılan kritik çözümler, bu sertifikasyona mutlak surette tabi. Farkındalık hızlı bir şekilde artıyor, belgelendirme talebinin de aynı hızla artacağını düşünüyoruz. Bunun güzel tarafı şu, eğer bir ürün Ortak Kriterler sertifikasına sahipse NATO Bilgi Güvenliği Ürün Kataloğu’nda kendisine yer bulabiliyor. Daha sonra Avrupa Birliği’ndeki (AB) rakipleriyle eşit şartlarda yarışıyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir