Connect with us

Finans & Ekonomi

ERDOĞAN’IN MÜJDESİ: BATI KARADENİZ’DE ZENGİN DOĞAL GAZ VE GAZ-HİDRAT REZERVİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Ağustos 2020 Çarşamba günü bir açılış töreninde duyurduğu müjdenin ne olduğu bunu açıklayacağını belirttiği 21 Ağustos’tan önce ana detaylarıyla netleşti. Batı Karadeniz’de doğal gaz ve ondan 164 kat değerli gaz-hidrat rezervi bulundu. Dünyada şu anda sadece 3 ülke gaz-hidrat çıkaracak teknolojiye sahip. Bulgaristan ve Romanya 2009’dan bu yana Karadeniz’de gaz ve petrol faaliyeti yürütüyor ve son üç yıldır önemli miktarda üretim yapıyor.

 

 

 

Petrolün 20’nci, doğal gazın ise 21’inci Yüzyıl’ın enerji kaynağı olduğu ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul Dolmabahçe’den yapacağı ulusa sesleniş konuşmasında “günler öncesinden müjdesini verdiği” önemli haberi kamuoyuyla paylaşacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

TUNA 1 BLOGUNDA DOĞAL GAZ VE GAZ-HİDRAT REZERVİ
Batı Karadeniz’de Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’ın deniz yetki sınırlarının birleştiği alanda doğal gaz rezervi keşfedildi. Doğal gaz, Türkiye’nin deniz yetki alanındaki Tuna 1 bloğunda yer alıyor. Doğal gaz ve petrol ithalatı için yılda 50 milyar dolar ödendiği gerçeği dikkate alındığında hayli sevindirici bir gelişmeyle karşı karşıyayız. Şimdiden kaydetmek gerekiyor ki, gazın çıkarılması ve işlenmesi için tesislerin kurulup faaliyete geçmesi uzun bir süreyi kapsıyor.

DENİZİN ALTINDAKİ GAZ-HİDRAT, BİR NEVİ PETROL TÜREVİ
Peki bulunan doğal gazın ve gaz-hidrat kaynağının rezerv büyüklüğü ne kadar? Öncelikle şunu vurgulayalım: Gaz-hidrat; “denizin altında suyun basıncı ile sıkışıp kayalaşan ve gaz üreten bir nevi petrol türevi”.

BİR BİRİM GAZ-HİDRAT, 164 BİRİM DOĞAL GAZA EŞ DEĞER
Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’nın konuya ilişkin sorularını cevaplayan Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, aynı yerdeki doğal gaz rezervinin 2010 yılında da gündeme geldiğini hatırlattı. “O dönemde bu konular ele alındığında, yani 2010 yıllarında hidrat-gaz 64 birim ile çarpılırdı. Burada ise bir birim hidrat-gaz 164 birim gaza eşdeğer durumda.” diyen Yaycı, o yıllarda da benzer iddiaların dile getirildiğini ve rezervin Türkiye’nin 572 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayacak boyutta olduğunun kaydedildiğini söyledi. Yaycı’ya göre açıklanacak rezervin değeri 2010’a göre çok daha fazla.

AKDENİZ’DE DE REZERV SAPTANDI
Tuna-1 ve Kıyıköy-1 sahalarında Fatih sondaj gemisince tespit edildiği anlaşılan doğal gazın kaynağının da gaz-hidrat olduğunun altını çizen Yaycı, Yavuz gemisinin de Akdeniz’de bir sahada rezerv saptadığını kaydetti: “Şimdi denizden fıkır fıkır kaynadığı tespit edilen gaza ulaşılacak, ardından da hidrat-gaz katmanına inilecek.”

“HELE BİR GAZA ULAŞALIM, SONRA HİDRAT GAZA ULAŞIRIZ”
Günümüzde yalnızca ABD, Rusya ve Japonya’nın gaz-hidrat çıkarabildiğini vurgulayan Yaycı, elindeki mevcut teknik imkanlarla gaz-hidratın denizin altında oluşturduğu gaz sahalarına ulaşabileceğini ifade ettiği Türkiye’nin de 5 yıl içinde bu teknolojiye erişeceği inancında: “Hele bir gazı çıkaralım sonra hidrat-gaza ulaşırız.”

ABD, kaya gazlarını ciddi gelir kapısı haline getirdi ve sıkıştırıp gemilerle Avrupa’ya da satmaya satmakta. Gaz-hidratta, doğal gaz için kaçınılmaz bir yol olan boru hatlarına ihtiyaç duyulmuyor.

BULGARİSTAN VE ROMANYA CİDDİ MİKTARDA GAZ ÇIKARIYOR
Sarıkaya yazısında şu bilgileri de aktarıyor: “Tuna Bloğu denilen ve Türkiye’nin rezerve rastladığı belirtilen Tuna-1 sahasının hemen yanı başında Bulgaristan ve Romanya 2009’dan bu yana gaz ve petrol faaliyetini yürütüyor. Son üç yıldır önemli miktarda gaz çıkarıyor. Romanya bu faaliyetini, Tuna-1 sahasının hemen yanı başında olan Domino-1 bölgesinde Türkiye’de de petrol dağıtım şirketi satın alan Avusturya merkezli OMV ile sürdürüyor. Hemen üstünde de aynı faaliyeti ABD’li ExxonMobil gerçekleştiriyor. Bu sahada Türkiye daha önce de bir küçük rezerve rastladığını açıklamış, Enerji Ajansı’na da kaydını yaptırmıştı. Bugün tespit edilenin daha iyi bir rezerv olduğu belirtiliyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir