Connect with us

Araştırma ve Raporlar

COVID-19, SAĞLIK SEKTÖRÜNÜ NASIL ETKİLEDİ?

Econix Araştırma, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının sağlık sektörünü nasıl etkilediğini belirlemek için bu alanda faaliyet gösteren kamuya ait ve özel kurumların yöneticilerinin katıldığı bir anket çalışması gerçekleştirdi. Covid-19 Salgını Sağlık Sektörü Etki Anketi’nin sonuçlarına göre sektörün temsilcileri 2020’de küçülme ve 2021’de stabil seyir öngörüyor. Katılımcıların yüzde 54’ü salgın sürecinde sağlık hizmetlerine erişimde sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Yüzde 46’sı tedbirlerin devam etmesinden ve yıl sonuna kadar fiziki ortamlarda bilimsel kongre yapılmamasından yana.

 

Econix’in Covid-19 Salgını Sağlık Sektörü Etki Anketi’ne sektörde “teşhis-tedavi, ilaç, tıbbi malzeme ve cihaz, klinik araştırma, akademik çalışma, danışmanlık ve sivil toplum hizmeti veren” kurumların yetkilileri katıldı.

“SAĞLIK SEKTÖRÜNDE DE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ŞART”
Araştırmanın yöneticisi Dr. Güvenç Koçkaya, anketin “çağa entegre çözümler geliştirilmesi gerektiğini” ortaya koyduğunu belirtti. “Faaliyet alanı ister ilaç veya tıbbi cihaz ister danışmanlık olsun, odağına insan sağlığını alan bir sektörün insanlarla olan temasını kesmek elbette imkansız.” diyen Koçkaya, ardından şu değerlendirmeye yaptı: “Ancak sektör, salgın sürecinin yükünü bu denli sırtlamışken ve durumun ciddiyetini deyim yerindeyse teninde hissetmişken, kendi içinde aldığı tedbirleri gevşetmesi de bir o kadar zor. Bu noktada, artık tüm dünya için elzem hale gelen dijital dönüşümü sağlık sektöründe de ayakları yere basan projelerle hayata geçirmek ve çevrimiçi bir atmosferi işleyebilir olduğu kadar sürdürülebilir bir hale getirmek gerekiyor.”

Dr. Güvenç Koçkaya-Econix Araştırma 

“SEKTÖR 2021’DE BÜYÜME BEKLEMİYOR”
Koçkaya araştırmanın ekonomik boyutuna ilişkin şunları söyledi: “Sağlık sektörü, toplumdaki genel algının aksine 2020 yılını küçülerek kapatacağını öngörüyor. 2021 yılında ise herhangi bir büyüme beklenmiyor. Bir diğer ifade ile sağlık sektörü 2022 yılına kadar tekrardan 2019 rakamlarını yakalamayı öngörmüyor şeklinde yorumlayabiliriz.” dedi.

“AŞIDA SOSYAL SORUMLULUK TARAFI AĞIR BASIYOR”
Koçkaya’nın Covid-19 aşısının fiyatlandırılmasıyla ilgili görüşleri ise şöyle: “Her ne kadar farklı görüşler olsa da aslında sağlık sektörünün sadece yüzde 21’i Ar-Ge ve üretim maliyetleri dışında da firmaların karlılığının olmasını düşünüyor. Geri kalan yüzde 79’luk kesim, aşı fiyatlandırmasında ücretsiz veya Ar-Ge ve/veya üretim maliyetleri kadar bir bedel olması gerektiğini belirtiyor. Bunun temel nedeni, pandemi bitmedikçe dünyanın eskisi gibi olmayacağı, dünya eskisi gibi olmadıkça sağlık sektörü dahil kimsenin iyi olamayacağıdır. Bu noktada aşının bir sosyal sorumluluk tarafı olduğu aşikar.”

2020’DE YÜZ YÜZE BİLİMSEL KONGRE YAPILMAMALI
Ankette şu sonuçlara ulaşıldı:
-Katılımcıların yüzde 46’sına göre 2020 yılı sonuna kadar geniş katılımlı ve yüz yüze bilimsel kongre düzenlenmemeli. Yüzde 65’ine göreyse bu yıl içindeki toplantılar çevrimiçi (online) olmalı.
-Salgın sürecinde sağlık sektörünün yüzde 48’i kısmen, yüzde 47’si ise tamamen evden çalışma sistemine geçti. Evden çalışanların yüzde 52’si 3, yüzde 30’u ise 6 ay sonra ofisten çalışmaya devam edeceğini kaydetti.
-Tedbirli yaklaşımlar, toplantı tercihlerine de yansıdı. Ankete katılanların yüzde 75’i kurum içinde veya dışında yüz yüze toplantı yapmadığını; yüzde 68’i de kurumlarının 2020’de geniş kapsamlı herhangi bir toplantı planlamadığını ifade etti.

YÜZDE 78’İ ÜCRETSİZ İZİN DESTEĞİNE BAŞVURMADI
-Sağlık sektöründe koronavirüs tedbirlerine sıkı sıkıya uyulurken iş akışındaki yoğunluk sürdü. Katılımcıların yüzde 78’i kurumlarının kamu tarafından getirilen ücretsiz izin desteğine başvurmadığı bilgisini aktardı. Az sayıdaki kurum kısa çalışma ödeneğinden yararlandı.

2020’DE YÜZDE 4,91 KÜÇÜLME ÖNGÖRÜLÜYOR
-Katılımcıların yüzde 44’ü “2020 yılında sektörün satışlarında yüzde 10’dan fazla düşüş”, yüzde 11’i de “yüzde 10’u aşkın artış” olacağı kanaatinde. Ortalaması alındığında sektör temsilcileri 2020’de yüzde 4.91’lik küçülme, 2021’deyse yüzde 0.38’lik bir artış öngörüyor.

YÜZDE 19’UNA GÖRE AŞI ÜCRETSİZ DAĞITILMALI
-Katılımcıların yüzde 38’i Covid-19 aşısını üreten firmanın fiyatlandırmayı Ar-Ge ve üretim maliyetleriyle, yüzde 22’si sadece üretim maliyetleriyle, yüzde 21’i ise değer bazlı yapması gerektiği; yüzde 19’u da aşının ücretsiz olması yönünde görüş bildirdi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir