Connect with us

Finans & Ekonomi

“SANAYİDE ROBOT KULLANIMI 2025’TE YÜZDE 45’E ÇIKACAK”

Tezmaksan Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu, günümüzde yüzde 10 olan sanayi üretiminde robot kullanımı oranının 2025 yılında yüzde 45’e çıkacağını ve “robot ve otomasyonla ilgili iş kollarının” çok önem kazanacağını kaydetti: “Tüm dünyada ve ülkemizde artık, robot kullanabilen, programlayan, yazılım çözümleri ve otomasyon sistemleri geliştiren, uygulayan, hayata geçiren, dijital alt yapıları oluşturan, bu konuda uzmanlaşan başka bir iş gücüne ihtiyaç olacak.”

 

 

Robotlar artık sanayinin kalbine yerleşti. Yapay zeka ile dijitalleşme alabildiğine öne çıktı. Tezmaksan Akademi, ihtiyaç duyulan nitelikli personel ihtiyacının karşılanabilmesi ve eğitim süreçlerine katkıda bulunabilmek amacıyla meslek liseleri ve üniversitelerle iş birliği içinde.

“YILDA SATILAN ROBOT SAYISI 2025’TE 3,4 MİLYON OLACAK”
2025 yılında robotların sanayi üretimindeki payının yüzde 45’e ulaşacağını belirten Tezmaksan Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu, “2018 verileriyle dünyada kurulu robot sayısı 2,5 milyon adet. Robotların kullanım alanlarının yeni endüstri sahalarıyla birlikte artması sonucu 2018’de 420 bin olan yıllık satış adedinin 2025’te 3,4 milyona çıkması bekleniyor.” dedi.

Hakan Aydoğdu- Tezmaksan Akademi Yönetim Kurulu Başkanı

“İNSANLAR DAHA KREATİF SÜREÇLERDE YER ALACAK”
Peki robotik otomasyondaki bu ilerleme süreci istihdamın gelecekte azalacağı anlamına mı geliyor? Aydoğdu’nun bu konudaki görüşü şöyle: “Teknolojik ilerlemeler insanın üretim sürecinde ortaya koyduğu katma değerin ve zanaatkârlığın yerini alamıyor. Ancak diğer yandan, üretim süreçlerinde sürekli tekrar eden, manuel yapılan, zorlu ya da riskli işlerde robot kullanmak hem iş güvenliği sağlıyor hem de kaliteyi artırıyor. Zorlu, riskli ve rutin işleri robotlar yaptığı için insanların daha yaratıcı süreçlerde görev aldığı bir dönem hızla yaklaşıyor.”

“ROBOT KULLANABİLEN, PROGRAMLAYAN, DİJİTAL ALT YAPILARI OLUŞTURAN İŞ GÜCÜ”
Aydoğdu zorlu, riskli ve rutin iş kollarında robot operatörlüğünün değer kazanacağını ve bu mesleği icra edeceklerden “tüm değişkenliklere göre robot ve CNC takım tezgahı makinelerini yeniden programlayacak becerilere sahip olmalarının” beklendiğini söyledi: “Sanayide önemi hızla artacak olan bir diğer meslek ise ‘otomasyon danışmanlığı’ olacak. Bu iş kollarında aranan becerilere sahip olarak mezun olan her genç, çok kolay iş bulacak. Doğru donamlara sahip her robot operatörü ya da otomasyon danışmanı işletmelerin daha verimli çalışmasını sağlayacağı gibi daha hızlı robotlaşmasına da katkı sunacak. Tüm dünyada ve ülkemizde artık, robot kullanabilen, programlayan, yazılım çözümleri ve otomasyon sistemleri geliştiren, uygulayan, hayata geçiren, dijital alt yapıları oluşturan, bu konuda uzmanlaşan başka bir iş gücüne ihtiyaç olacak.”

“GENÇLERE ÜCRETSİZ EĞİTİM VERİYORUZ”
Tezmaksan Akademi’nin sanayinin kalifiye iş gücü sorununu çözümlemek ve “sanayi – üniversite ile sanayi – meslek lisesi iş birliklerini arttırmak” için geniş bir alanda faaliyet yürüttüğünü belirten Aydoğdu, gençlere ücretsiz eğitimler verdiklerini dile getirdi: “Bu sayede gençlerin robot teknolojisiyle tanışmalarını ve kullanma becerilerini geliştirmeye katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Geleceğin mühendis ve teknisyenlerinin doğru robot bilincine erişmelerini önemsiyoruz. Tezmaksan Akademi olarak, robot operatörlük eğitimleri başta olmak üzere pek çok farklı başlıkta eğitimler veriyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir