Connect with us

Finans & Ekonomi

EGELİ İHRACATÇILARIN TEMMUZ GELİRİ 1 MİLYAR 193 MİLYON DOLAR

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Temmuz 2020’de 2019’un aynı dönemine nazaran yüzde 7 artışla 1 milyar 193 milyon dolarlık ihracat yaptı. Temmuzda 2020 yılının en iyi performansına imza atarak Covid-19 salgınından kaynaklanan olumsuzlukları belirli ölçüde telafi etti. Türkiye’nin toplam temmuz ihracatı ise 15 milyar 12 milyon dolar. Hazirana kıyasla yüzde 11,5’lik artış var.

 

Jak Eskinazi- Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı 

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, temmuz ayında elde edilen ihracat gelirinin 2020’nin geride kalan bölümünün rekoru olduğunu belirterek tabloya ilişkin şu bilgileri verdi: “12 İhracatçı Birliğimizin 8 tanesi ihracatını artırırken diğer 4 Birliğimizin düşüşleri tek haneli rakamlarda kaldı. Temmuz ayı bizim için pandeminin izlerini tamamen sildiğimiz bir ay oldu. Özellikle salgından en çok etkilenen lokomotif sektörlerimiz hazır giyim ve demir çelik sektörlerimizde ciddi artışlar kaydettik. Sanayicimiz açısından ciddi bir maliyet unsuru oluşturan maske ve koruyucu kıyafetlerde hibe uygulamasında geç kalınan düzenlemeye rağmen hazır giyim konfeksiyon ihracatımızdaki etkilerini bu ay gördük. Tarım ihracatımızda son bir yıllık dönemde 5 milyar doları aştık. Sanayi ürünlerinde ise iki aydır canlanma söz konusu.

“DİPTEN DÖNÜŞ SİNYALLERİNİ GÖRÜYORUZ”
İçerdeki teşvikler ve ihracat pazarlarındaki kademeli normalleşmeyle dipten dönüş sinyallerini görüyoruz. Bu bizi gelecek için umutlandırıyor. Geçen temmuz ayına göre Türkiye’nin ihracatı performans olarak geride kalırken biz yüzde 7 artış sağladık. 2020 yılının geride kalan 5 aylık döneminde göstereceğimiz performans ile 2020 yılındaki 15 milyar dolarlık hedefimize ulaşmak için yoğun mesai harcayacağız.”

OCAK-TEMMUZ DÖNEMİ İHRACATI 7 MİLYAR 69 MİLYON DOLAR
EİB’in Ocak-Temmuz 2020 dönemindeki ihracatı 7 milyar 69 milyon dolar. Son 12 aydaki ihracatıysa 12 milyar 752 milyon dolar. Temmuzdaki ihracat gelirinin 679 milyon doları sanayi, 428 milyon doları tarım ve 85 milyon dolarıysa madencilik ürünü.

TEMMUZDAKİ İHRACAT ARTIŞ REKORU YÜZDE 54
EİB’teki temmuz ihracat artış rekoru yüzde 54’le 43 milyon dolarlık ihracat yapan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise yüzde 17’lik artış ve 157 milyon dolarla temmuzda en fazla döviz getiren birlik. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği de 122 milyon dolarla ikinci sırada.

MEYVE VE SEBZE İHRACATI 95 MİLYON DOLAR
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği temmuzda toplamda 95 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yaş meyve sebze ihracatı yüzde 42’lik artışla 38 milyon dolara, meyve sebze mamulleri ihracatı ise yüzde 17 artarak 56 milyon dolara yükseldi.

SU VE HAYVANSAL ÜRÜN İHRACATI 89 MİLYON DOLAR
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatı 89 milyon dolar, ihracat tutarındaki artış oranı ise yüzde 18. Ege Maden İhracatçıları Birliği de 85 milyon dolarla tutar sıralamasında beşinci.

DİĞER BAĞLI BİRLİKLERDEKİ İHRACAT TUTARLARI
Birliğe bağlı diğer birimlerin ihracat gelirleri ve artış oranları da şöyle:
Ege Tütün İhracatçıları Birliği 72 milyon dolar, yüzde 18 artış.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 60 milyon dolar, yüzde 6 artış.
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 57 milyon dolar.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 23 milyon dolar, yüzde 27 artış.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 12 milyon dolar.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 11 milyon dolar.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir