Connect with us

Startuplar & Girişimcilik

TÜRK GENÇLERİ, SHELL ECO-MARATHON’DAN 3 BİRİNCİLİKLE DÖNDÜ

Dünyanın en uzun soluklu öğrenci inovasyon yarışmalarından Shell Eco-marathon’un Avrupa ayağında Türk gençleri 3 birincilik elde etti. Bursa Uludağ Üniversitesi’nin takımı UMAKIT, “Döngüsel Ekonomi” ile “Teknik İnovasyon”; Yıldız Teknik Üniversitesi’nin takımı AE2 ise “Emniyet Ödülü” kategorilerinde bütün rakiplerini geride bırakmayı başardı. Yarışma her yıl Avrupa, Amerika ve Asya’da gerçekleştiriliyor.

 

Londra’da düzenlenen “Shell Eco-marathon Avrupa’da” 2005 yılından beri Türkiye’yi 135’i aşkın takımda 2000’e yakın lise ve üniversite öğrencisi temsil etti. Şimdiye dek Türk ekipleri 2020’deki 3 birincilik dahil toplamda 22 kez ilk 10’a girdi. 2020’deki organizasyonda Türkiye adına Adana, Ankara, Bursa, Edirne, İstanbul ve Sakarya’dan ekipler yarıştı.

 İKİ TÜRK EKİBİNDEN ÜÇ BİRİNCİLİK
Shell Eco-Marathon Avrupa, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını yüzünden ilk defa online gerçekleşti. 2020 Haziran’daki yarışmada Bursa Uludağ Üniversitesi’nin UMAKİT ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nin AE2 takımları Türkiye’nin göğsünü kabarttı. UMAKIT Takımı, “Döngüsel Ekonomi” hem de “Teknik İnovasyon” kategorilerinde; AE2 Takımı ise “Emniyet Ödülü” kategorisinde birinci oldu.

UMAKIT’IN 2018’DE DE BİRİNCİ OLMUŞTU
Kritik döngüsel ekonomi konseptlerini anlama konusunda tüm jüri üyelerini etkileyen UMAKIT Takımı, bu kategoride rakiplerini açık ara geride bıraktı. Teknik İnovasyon kategorisinde de geliştirdiği “araç dinamiklerini artıran ve geleneksel süspansiyon komponentlerinin tasfiyesine izin veren” tekerlek süspansiyon sistemi, jüriden toplamda en yüksek puanı aldı. UMAKİT, “Barbaros” isimli araçla Temmuz 2018’deki Shell Eco-marathon yarışmasında “şehir konseptli hidrojen enerjisi ile çalışan araç” kategorisinde de birinci olmuştu.

AE2, “EMNİYET ÖDÜLÜ” BİRİNCİSİ
AE2, “araçlarda günlük emniyet uygulamalarına yönelik başarısı” ve “farkındalığı artıran ve proaktif hareket eden yaklaşımlarıyla” jüriden “Emniyet Ödülü” kategorisinde en yüksek puanı aldı. Ekip, “Avrupa Emniyet Ödülü’nde” 2015 ve 2019 yıllarında da birincilik elde etmişti.

“YENİ YETİŞECEK MÜHENDİSLERİN BAŞARILARININ HABERCİSİ”
Türkiye’nin farklı illerinden öğrenci takımlarının son 15 yıldır katıldıkları inovasyon yarışması Shell Eco-marathon’dan giderek daha ses getiren sonuçlarla döndüğünün altını çizen Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, bunun “Türkiye’de yeni yetişecek mühendislerin otomotiv teknolojileri ve enerji verimliliği alanında elde edecekleri başarıların habercisi” olduğunu söyledi.

Ahmet Erdem-Shell Türkiye Ülke Başkanı

“SHELL ECO-MAROTHON, EN İYİ SOSYAL YATIRIMLARIMIZDAN BİRİ”
Shell’in Türkiye’de kurulduğu ilk günden bu yana “ekonomisinin yanı sıra sosyal ve kültürel gelişime de” odaklandığını ifade eden Erdem, Shell Eco-marathon’u “bu kapsamdaki en önemli sosyal yatırımlarından biri” diye niteledi. Erdem, yarışmayla “öğrencileri, inovasyon ve teknoloji alanlarında geliştirerek Türkiye’nin enerji geleceğine de katkıda bulunmayı hedeflediklerini” dile getirdi.

 

 

EN AZ ENERJİYLE EN UZUN MESAFEYİ KAT EDECEK ARAÇLAR…
Shell Eco-marathon, her yıl Avrupa, Amerika ve Asya’da düzenleniyor. Geleceğin enerji ihtiyacına yönelik sürdürülebilir çözümler geliştirme tutkusuna sahip gençlerin bir araya geldiği inovasyon etkinliğinde “en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat edecek” araçlar tasarlanıp üretiliyor. Öğrenciler “tasarım, teknoloji ve mühendisliğin tüm yönlerini keşfederek” ürettikleri araçlarla pistte yarışıyor. Yarışmayla gençlerin “mühendislik, tasarım, inovasyon gibi alanlarda” ufku açılıyor; aynı zamanda “enerji teknolojileri alanında” bilgi birikimleri artıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir