Connect with us

Finans & Ekonomi

“SIFIR KONUT STOKUNU ERİTMEK İÇİN VERGİ VE HARÇLAR SIFIRLANMALI”

GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun, yaklaşık 200 bin adetle rekor kırılan Haziran 2020’deki konut satışlarında ikinci ellerin yüzde 68’lik payı olduğunu; sıfır konut stokunu eritmek için daha kapsamlı ek önlem ve teşviklere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti: “24 milyar dolarlık işlem hacmini menkulleşmenin önünü açarak 10’a katlamak istiyorsak vergi ve harçları sıfırlamak zorundayız.”

 

i

2020 yılı nisan ve mayıs aylarında dibi gören konut satışları haziranda kredi faizlerinin tarihin en düşük seviyelerine çekilmesi ve ödemenin uzun vadeye yayılmasıyla olağanüstü sıçrama yaparak 197 bin 772’ye yükseldi. 2020 Ocak-Haziran döneminde 624 bin 155 adet konut satıldı. Haziran ayında ipotekli satışlar ipoteksiz satışları geçti.

Kurtuluş Altun-GABORAS’ın CEO’su

“2020 İLK YARISINDA HER 38 AİLEDEN BİRİ KONUT SAHİBİ OLDU”
Gayrimenkul sektörünün teknoloji ve güvenli ticaret platformlarından GABORAS’ın incelemelerine göre Türkiye’de 2020 yılının ilk 6 ayında her 38 aileden biri konut sahibi oldu. GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun, 5 büyük şehre ayrı bir parantez açtıklarını belirterek şu bilgileri aktardı: “İlk 6 ayda, İstanbul’da her 46 aileden biri konut sahibi oldu. Bu rakam Ankara’da 28, Antalya’da 30, İzmir’de 39 ve Bursa’da 42 olarak hesaplanmaktadır. Bu rakam Iğdır’da 5 aileden biri olarak değişirken Hakkari’de 379 ailede 1’e kadar yükseldi. 2020 yılında her 133 kişiden 1’si ev sahibi olma hayallerini gerçekleştirdi.”

“24 MİLYAR DOLARLIK İŞLEM HACMİNİ 10’A KATLAMAK İSTİYORSAK…”
Haziranda satılan konutların yüzde 68’inin ikinci el olduğunu ifade eden Altun, “sıfır konut stokunu eritmek için bir takım ek önlem ve teşviklere ihtiyaç var” görüşünde: “Özellikle faiz indirimi sonrası gayrimenkul edinim iştahında büyük artış gözlemleniyor. Ancak sanıldığının aksine çoğunluk bankalara gitmek yerine öz kaynaklara ve nakit ticarete yöneldi. Sektörün harç, faiz, vergi muafiyetleri gibi destekleyici teşviklere anında reaksiyon verebileceğini görmüş bulunuyoruz. Nitekim, vergi harçlarında muafiyet olmamasına rağmen büyük bir talep iştahı oluştu. Bu GABORAS söylemlerini doğrulayan bir gelişme. 24 milyar dolarlık işlem hacmini menkulleşmenin önünü açarak 10’a katlamak istiyorsak vergi ve harçları sıfırlamak zorundayız.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir