Madencilik sektörünün ihtiyaç duyduğu yetkinlikte mühendisler yetiştirmek ve üniversite sınavında dereceye girenlerin ilgili bölümleri seçmesini teşvik etmek amacıyla burs projesi başlatıldı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ile YÖK iş birliğiyle hayata geçirilecek projede 80 binlik dilimde yer alan ve tercih sıralamasındaki ilk 5’e “maden, jeoloji veya cehver hazırlama mühendisliklerinden” birini yazıp yerleşen öğrencilere asgari ücret üzerinden karşılıksız burs verilecek.
TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer; maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendisliği bölümleri için başlatılacak burs projesinde 2020-2021 eğitim öğretim-dönemi bütçesinin 1 milyon lira olduğunu açıkladı.

Aydın Dinçer-TİM Maden Sektör Kurulu ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı
MADENCİLİK, BÜTÜN SEKTÖRLER İÇİN STRATEJİK…
Madencilik faaliyetlerinin “hem enerji hem de hammadde” boyutu bulunduğunu ve bu özelliği dolayısıyla bütün sektörler açısından stratejik önem arz ettiğini belirten Dinçer, “Ülkelerin gelişimi ekonomik büyüklükleri üzerinde de doğrudan etkisi var.” dedi.
“DAHA YENİLİKÇİ MADENCİLİĞİ GENÇ NESİL İNŞA EDECEK”
Dinçer, Türkiye’nin maden zengini bir ülke olduğuna ve bu alandaki gücünü daha katma değerli hale getirmesi gerektiğine işaret etti: “Daha iyi, daha yeni, daha yenilikçi bir madenciliği genç nesil inşa edecek. Kamuda, özel sektörde veya üniversitelerde madencilik üzerine çalışacak olan gençler hem işin niteliğini hem de çapını ve verimliliğini artıracak. Uygulamaya koyduğumuz burs projesi ile yeni neslin önüne son derece güçlü bir kapı açtığımız gibi, sektörümüzü de onların varlığıyla daha parlak bir hale getirmenin altyapısını oluşturuyoruz. Biz bu adımla günü kurtarmayı değil, geleceği bugünden inşa etmeyi amaçlıyoruz.”
80 BİNLİK DİLİME GİRME VE İLK 5 TERCİHE YAZMA ŞARTI ARANIYOR
TİM Maden Sektör Kurulu’nu oluşturan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ile YÖK’ün iş birliğiyle ve “maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendisliğinin algısını yükseltmek, sektörün ihtiyaç duyduğu yetkinliklere sahip insanlar yetiştirmek ve üniversite sınavında dereceye giren gençlerin bu bölümleri tercih etmesini sağlamak” amacıyla 2020-2021 eğitim-öğretim döneminden itibaren hayata geçirilecek burs projesinde aylık olarak “sınavda ilk 50 bine girenlere 2104; 50 bin ile 65 bin arasındakilere 1052; 65 bin ile 80 bin arasında yer alanlara da 701 lira” karşılıksız burs verilecek. Tutarlar eğitim ve öğretim yılı başlarında güncellenecek. Bursa hak kazanan öğrenciler her yarıyılda 4 üzerinden en az 2,5 not ortalamasını tutturmak zorunda. Aksi halde bursu kesilecek.
Türkiye’deki üniversitelerin 20’sinde 14 maden, 10 jeoloji ve 1 cevher hazırlama mühendisliği bölümü var. Burs ile ilgili detaylı bilgiye www.cevherimizsensin.com adresinden ulaşmak mümkün.
