Connect with us

Finans & Ekonomi

ABD YARGISI “TÜRK ÇELİĞİNE İKİ KAT VERGİYİ” ANAYASAYA AYKIRI BULDU

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’de Türkiye’den ithal edilen çeliğin ek gümrük vergisi oranını yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltmesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, Trump’ın söz konusu kararının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına da aykırı olduğunu vurguladı.

 

“Biz ekonomik savaştan değil, küresel ticarette adil ve sürdürülebilir bir sistemden yanayız. Korumacılık önlemleri adı altında yapılan bu hak ihlaline tepkisiz kalmamız düşünülemezdi.” diyen Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’den ithal edilen çeliğin ek gümrük vergisini iki katına çıkarmasının Türk çelik ürünlerini kullanan ABD firmalarını da olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

Yalçın Ertan-Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı

TRUMP’IN KARARIYLA CİDDİ MAĞDURİYET OLUŞTU
Ertan, ithalatçılar ve ihracatçıların oluşan mağduriyetin giderilmesini istediğini belirtti: “2017’de ABD’ye 1 milyar 115 milyon dolar, 2018’de 896 milyon dolar, 2019’da ise 271 milyon dolar çelik ihracatı gerçekleştirdik. 2017’den 2019’a kadar olan dönemde çelik ihracatımız değer bazında yüzde 75’lik kayba uğradı. Bu süre zarfında ciddi bir mağduriyet oluştu. 2020 yılının İlk 6 aylık döneminde ise çelik ihracatımız 214 milyon dolar olarak gerçekleşti.”

“İKİLİ TİCARETİN ÖNÜNDEKİ TÜM ENGELLER KALDIRILMALI”
ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nin kararında “Türkiye’den ithal edilen çelik ürünlerine tarifenin iki katı gümrük vergisi uygulanmasının usul açısından eksik olduğunun ve anayasanın eşit koruma garantisini ihlal ettiğinin” dile getirildiğini söyleyen Ertan, iki yıl boyunca küresel ölçekte verilen mücadelenin Türkiye lehine sonuçlandığını kaydetti: “Türk çelik ihracatçılarımızın bu konuyu sahiplenmesi ve diğer ülkelerle eşit şartlarda rekabet ortamının oluşması neticesinde iyiye doğru bir gidişin başladığını görüyoruz. Bu iyiye gidişin yerini bundan daha olumlu gelişmelere bırakıp, ikili ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılması beklentimizdir.”

OLAYIN KISA HİKAYESİ
Türkiye, ABD Başkanı Trump’ın 2018’deki bu haksız kararını engellemesi için Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) başvurdu. Bu ve benzeri girişimler sonrası ABD, Mayıs 2019’da Türkiye’den ithal edilen çelik ürünlerinde uyguladığı ilave vergileri yüzde 50’den yüzde 25’e düşürdü. Ancak ABD’li ithalatçılar ve Türk ihracatçılar mağduriyetlerinin giderilmesi için mahkemeye başvurdu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir