Connect with us

Finans & Ekonomi

ABDİ İBRAHİM’DEN KLOROKIN FOSFAT’IN ARDINDAN FAVIPIRAVIR SEFERBERLİĞİ…

Abdi İbrahim ve Novelfarma iş birliğiyle “Novelfarma’nın geliştirdiği ve Covid-19 tedavi protokolüne giren” Favipiravir etken maddeli ilacın Türkiye’de üretimine başlandı. Söz konusu etken maddeyi içeren ilaç, salgının ortaya çıktığı Çin’de şubat ayında kullanıma girmişti. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı tarafından 19 Haziran 2020 tarihli tedavi kılavuzunda ilacın kullanım alanı genişletildi.

 

108 yıllık tecrübesi ve potansiyeliyle Türk ilaç sektörünün lider firması Abdi İbrahim, teknoloji transferi dahil Favipiravir etken maddeli ilaca dair tüm üretim hazırlıklarını 1 hafta gibi rekor sürede tamamladı. Firmanın İstanbul Esenyurt’daki tesislerinde ilk etapla 400 bin tablet üretildi. Novelfarma bunun 200 bin tabletini Sağlık Bakanlığı’na 200 hibe etti. Abdi İbrahim öncesinde de başından bu yana Türkiye’de tedavi protokolünde yer alan klorokin fosfat içeren hammaddeyi olağanüstü salgın şartlarında Hindistan ve Çin’den temin etmiş ve ürettiği 1,6 milyon tablet ilacı Sağlık Bakanlığı’na bağışlamıştı.

Nezih Barut-Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı

“TARİH, KÖKLÜ MARKALARA FARKLI SORUMLULUKLAR YÜKLÜYOR”
Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, tarihin köklü markalara farklı sorumluluklar yüklediğini belirterek “Biz bir asrı aşkın süredir hayatı iyileştirmek için çalışıyoruz. Ülkemizin milli ve lider markası olmanın gururunu taşıyoruz. Ülkemizin karşı karşıya kaldığı pandemi sürecinde her güne aynı sorumluluk bilinciyle uyandık. Klorokin fosfat bazlı ilacımızı kendi adımıza üretip bakanlığımıza hibe etmenin ardından, ülkemizin yüz akı ilaç firmalarından Novelfarma tarafından geliştirilen ve hastalığın tedavisindeki en etkili ilaçlardan biri olan Favipiravir’in üretimine ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.

Abdi İbrahim İlaç Esenyurt Üretim Tesisleri

“İLACIN BİR AN ÖNCE YURT İÇİNDE ÜRETİLEREK HASTALARA VERİLMESİ GEREKİYORDU”
İlaç İşverenleri Endüstrisi Sendikası Başkanlığı’nı da yürüten Barut, ilacın bir an önce yurt içinde üretilerek hastalara verilmesinin kritik önem taşıdığını vurguladı: “Bunun için de teknoloji transferinin yapılması elzemdi. Bu operasyonlardaki tecrübemiz, teknik uzmanlığımız, yönetim becerimiz ve iş birliği odaklı çalışma anlayışımızla 1 haftada her türlü kaynağı tahsis ederek Favipiravir’in Türkiye’deki ilk üretimini gerçekleştirdiğimiz bu olağanüstü süreçte, ilacın hastalarımıza ulaşmasında emeği geçen Abdi İbrahim ve Novelfarma çalışanlarını yürekten tebrik ediyorum.”

Her zaman yatırımın gücüne inandığını ifade eden Barut, Türkiye’nin hem kimyasal hem de biyoteknolojik ilaçta üretim üssü olabileceğinin altını çizdi.

“TEMMUZ 10’DA RUHSATI ALDIK, 11’DE İLACI BAKANLIĞA TESLİM ETTİK”
Novelfarma Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Alp ise şunları söyledi: “Yerli ve milli üretim olan ürünümüzün ruhsatını 10 Temmuz’da aldık. Şu anda tüm dünya hakları Novelfarma’nındır. Etken madde özel anlaşma ile bize özel üretildi. Bir aydan daha az sürede kendi Ar-Ge tesisimizde ürünü geliştirdik. Yine bir ay gibi çok kısa sürede biyoeşdeğerlik çalışmasını yaptık. Ar-Ge personelimizin tamamının 35 yaş altında genç bir ekipten oluşması da bizim için gurur vesilesidir. Üretim için diğer firmalar, pandemi olmasına rağmen yüksek fiyatlar talep ettiler. Ancak Abdi İbrahim tüm üretimini durdurarak rekor sürede teknoloji transferini yapıp üretimi gerçekleştirdi. Abdi İbrahim ekibine başta Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nezih Barut olmak üzere ayrıca teşekkür ederiz. Ruhsatımızı aldık ve söz verdiğimiz hibeleri 11 Temmuz’da Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ilaç deposuna teslim ettik ve uçak ambulanslar ile tüm illere dağıtıldı.”

Bugüne dek hiçbir projelerinde devlet desteği almadıklarını kaydeden Alp, “Şu anda 30’a yakın ruhsat başvurumuz var ve ayrıca 50’ye yakın Ar-Ge çalışmamız da devam etmektedir.” bilgisini paylaştı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir