Connect with us

Kültür - Sanat

ÖDÜLLÜ YAPIMCI ZEYNEP ATAKAN, OSCAR JÜRİSİ’NDE…

20 yılı aşkın süredir sinema sektöründe faaliyet gösteren yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, Oscar ödüllerine karar veren “Academy of Motion Picture Arts and Sciences’a” (Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi) davet edildi. Atakan, konuya ilişkin açıklamasında, “Akademi’ye kabul edilen 5’inci Türk oldum. Daha önce Nuri Bilge Ceylan, Gökhan Tiryaki, Harika Uygur ve Deniz Gamze Ergüven var. Yapımcı olarak ise kabul edilen ilk Türk’üm.” dedi. Akademi’ye dahil olabilmek için en az iki üyenin tavsiyesi gerekiyor.

 

Academy of Motion Picture Arts and Sciences’ta yaklaşık 6000 üye bulunuyor. Dünyanın en prestijli ödüllerinden Oscar, buradaki üyelerin oylarıyla belirleniyor. Değerlendirmenin ilk aşamada her üye kendi alanındaki filmlere oy veriyor ve en iyi 5 filmi seçiyor. En İyi Film Kategorisi’nde alan ayrımı gözetilmeksizin bütün üyeler oy kullanıyor.

2007’DE ZEYNOFİLM’İ KURDU
Akademi’den davet alan ilk Türk film yapımcısı olan Zeynep Özbatur Atakan; European Film Academy (EFA), Asia Pacific Screen Academy (APSA) ve European Women Audiovisual Network (EWA) üyesi. 1999 yılında reklamcılıktan sinema sektörüne geçti ve sadece sinema projeleri üretmek amacıyla 2007’de Zeynofilm’i kurdu.

ATAKAN’IN FİLMLERİ
Daha ziyade kendinden önce Akademi’de yer alan yönetmen Nuri Bilge Ceylan’la yürüttüğü sinema projeleriyle tanınan Atakan’ın yapımcılığını üstlendiği filmler şöyle:
2018- Ahlat Ağacı, Yönetmeni Nuri Bilge Ceylan
2014- Kış Uykusu, Yönetmeni Nuri Bilge Ceylan
2011- Bir Zamanlar Anadolu’da, Yönetmeni Nuri Bilge Ceylan
2008- Üç Maymun, Yönetmeni Nuri Bilge Ceylan
2006- İklimler, Yönetmeni Nuri Bilge Ceylan
2002- Hiçbir yerde, Yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu
1999- Lola+Bilidikid, Yönetmeni Kutluğ Ataman

Yapımcı Zeynep Özbatur Atakan ile yönetmen Nuri Bilge Ceylan pek çok film projesini birlikte yürüttü. 

2010’DA EURIMAGES YILIN YAPIMCISI ÖDÜLÜ’NE LAYIK GÖRÜLDÜ
Zeynep Özbatur Atakan, 1966 İstanbul doğumlu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nden mezun. 1986-1999 yılları arasında reklamcılık sektöründe çalıştı. 1999’da sinema sektörüne geçti. 2010’da Avrupa Film Akademisi ‘Eurimages Yılın Yapımcısı’ ödülüne layık görüldü. Sinema Yapımcıları Meslek Birliği SE-YAP’ın Yönetim Kurulu Başkanı. Yapımcılık atölyelerinde dersler de vermekte.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir