Connect with us

Dünya Gündemi

ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE TERMAL DRONE DÖNEMİ

Termal dronelar sayesinde yaz aylarında artış meydana gelen orman yangınları henüz başlangıç anında belirlenip büyümeden kontrol altına alınabiliyor. Dronelar itfaiyecilere arazinin kuşbakışı görünümünü veriyor ve tahliyeyle ilgili karar sürecini hızlandırıyor. Ukrayna Devlet Ajansı Kamu Konseyi Başkanı Alexander Sirota’nın “Dronelar, yangınla mücadele için olmazsa olmaz araçlar. Termal kameralarda aldığımız görüntüler bu noktada kritik önem taşıyor. Yıllardır orman yangınlarını izlemek için insansız hava araçlarını kullanıyoruz fakat M2ED ile çalıştıktan sonra bu zamana kadar sağlıklı veri alamadığımızı gördük.” ifadesi, sağlanan faydayı gözler önüne seriyor.

 

Ukrayna’nın Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali etrafında bulunan ormanda çıkan yangın termal droneların ne derece hayati fonksiyona sahip olduğunu ortaya koydu. Nisan 2020’deki yangın, radyoaktif kalıntılara yaklaştı ve nükleer santral alanını tehdit edecek boyuta geldi. 1000’den fazla personel, 120 itfaiye aracı, helikopter ve uçak yardımıyla 10 gün içinde kontrol altına alınabildi. Nükleer santrale ve bölgedeki diğer tesislere yayılması önlendi.

ÇERNOBİL KORUMA BÖLGESİ İÇİN 10 DRONELUK FİLO KURULDU
Çernobil Koruma Bölgesi Yönetimi, Ukrayna Devlet Acil Servisi, Ukrayna Devlet Dairesi ve Devlet Orman Muhafızları 10 dronedan oluşan bir filo kurdu. Dronelarla elde edilen hava istihbaratları durumun hızlıca değerlendirilmesinde ve doğru kararlara varılmasında etkin rol oynadı.

Alexander Sirota

TERMAL KAMERALARLA DUMANIN İÇİNDEN GÖRÜNTÜ ALINDI
Ukrayna Devlet Ajansı Kamu Konseyi Başkanı Alexander Sirota, droneların faydasını şöyle anlattı: “Bu kadar yoğun dumanda görüş almak imkansızdı. Durumun üstesinden gelmek için net ve hızlı bir çözüme ihtiyacımız vardı ve bunun için DJI Mavic 2 Enterprise Dual drone kullandık. Termal kameralarla dumanların içinden görüntü aldık. Bu da daha hızlı ve daha stratejik olmamıza yardımcı oldu. Dronelardan aldığımız verilerle sorumlu personelin müdahale edeceği bölgeleri ve insanlı uçakları konuşlandırılacağı yerleri belirledik.”

SÖNDÜRME UÇAKLARI DOĞRU NOKTALARA YÖNLENDİRİLDİ
“Ateş olmasa bile Çernobil bölgesinin bazı bölümlerinde bulunmak hiç güvenli değil. Yangının yanı sıra müdahale eden ekipler için ek risklerle karşı karşıyayız. Dronelar, ekiplerin radyoaktif alanlarda geçirmeleri gereken süreyi kısaltmaya ve potansiyel zararı azaltmaya yardımcı oldu.” diyen Siroto şunları söyledi: Kara ve hava ekipleri arasındaki koordinasyonu sağlamak için insansız hava araçları konuşlandırdık ve ekiplere bilinçli bir rehberlik sağladık. Her drone operatörü için saha radyo istasyonları olan yer ekipleri vardı. Keşfedilen kritik bölgelerin koordinatları ve yangınının gidiş yönü bu radyo kanalları aracılığıyla paylaşıldı. Dronelardan elde ettiğimiz verileri yangına suyla müdahale eden uçakları doğru noktalara yönlendirmek için de kullandık.”

“DRONLAR, ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE İÇİN OLMAZSA OLMAZ”
Sirota, droneların orman yangınlarıyla mücadele için olmazsa olduğunu kaydetti: “Termal kameralarda aldığımız görüntüler bu noktada kritik önem taşıyor. 2016’dan beri orman yangınlarını izlemek için insansız hava araçlarını kullanıyoruz fakat M2ED ile çalıştıktan sonra bu zamana kadar sağlıklı veri alamadığımızı gördük.”

DJI dronelarla ilgili detaylı bilgilere www.dji.com; www.facebook.com/DJI; www.instagram.com/DJIGlobal; www.twitter.com/DJIGlobal; www.linkedin.com/company/dji ve www.youtube.com/DJI adresleri üzerinden ulaşmak mümkün.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
1 Comment

1 Comments

  1. ankara drone çekimi

    6 Ekim 2020 at 21:29

    dronelar hayatımızın her yerine girmeye başladı gerçekten. bakalım daha ne kadar ileriye gidecez

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir