Connect with us

Finans & Ekonomi

BU 25 UYGULAMAYI DERHAL CİHAZLARINIZDAN SİLİN!

Dünya genelinde 500 milyondan fazla kullanıcının virüs koruması için tercih ettiği Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “profesyonel görünümlü uygulamaların çoğunun başka bir amaç için geliştirilmiş olabileceğine” dikkat çekerek Google’un “Facebook giriş bilgilerini çaldığı gerekçesiyle satış sepetinden kaldırdığı 25 kötü amaçlı uygulamanın” hemen silinmesi ve Facebook şifrelerinin değiştirilmesi gerektiğini bildirdi.

 

Google’un Facebook giriş bilgilerini çaldığı için geçen ay Google Play’den kaldırdığı ve Rio Reader LLC isimli geliştiricinin oluşturulduğu belirlenen 25 kötü niyetli uygulamanın öncesinde 2 milyon 340 binden fazla indirildiği duyuruldu.

PAYLAŞTIKLARI KODLA FACEBOOK ŞİFRELERİ ÇALINABİLİYOR
Söz konusu uygulamaların “adım sayar, fotoğraf düzenleme, video düzenleme, duvar kâğıdı, el feneri, dosya yöneticileri ve mobil oyunlar gibi meşru uygulamaları taklit ettiği” ve Facebook kullanıcılarının giriş bilgilerinin çalınmasına yol açan kodu paylaştığı kaydedildi.

 

25 KÖTÜ AMAÇLI UYGULAMANIN ÇOĞU 2019 ÜRÜNÜ
İndirme sayısı 10 bin ile 5000 bin arasında değişen 25 kötü amaçlı uygulamaların çoğunun 2019 yılında yazıldığı; şimdiye kadar geçen sürede çok sayıda Facebook kullanıcısının kimlik bilgilerinin elde edilmiş olabileceği belirtildi. Google, yılbaşından bu yana platformundan adware veya güvensiz uygulamaları kaldırıyor.

Alev Akkoyunlu-Bitdefender Antivirüs Türkiye Operasyon Direktörü

TEK KELİMELİK VE DÖRT BEŞ YILDIZLI UYGULAMA YORUMLARINA DİKKAT
Bitdefender Antivirüs Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, derhal cihazlardan silinmesi gerektiğinin altını çizdiği bu uygulamaların arka planda başka güvenlik zafiyetleri yaşatabileceğini vurguladı. “Bir dahaki sefere bir uygulamayı indirmek istediğinizde, yorumlara ve indirme sayısına dikkat edin.” diyen Alev Akkoyunlu, “tek kelimeyle anlatılmış, dört veya beş yıldızlı yorumlara sahip profesyonel görünümlü uygulamaların çoğunun” aslında başka bir amaç için geliştirilmiş olabileceğini kaydetti.

“SİBER SALDIRGANLAR UYGULAMALARI BİRE BİR TAKLİT EDEBİLİYOR”
Akkoyunlu özellikle bilinmeyen uygulamalara Facebook ve Google giriş bilgileriyle bağlanılmasını pek güvenilir bulmadığını söyledi: “Siber saldırganlar bu konuda çok yetenekli ve uygulamaları çok iyi bir şekilde bire bir taklit edip kullanıcıların Facebook hesap şifrelerini ele geçirebiliyor. Birçok insan için yeni hesap açmak her ne kadar sıkıntılı bir süreç olsa da sonradan yaşayacağımız güvenlik problemlerini düşünerek yeni hesap oluşturulmasını ve bu hesaplarda farklı şifreler kullanılmasını öneriyorum. Farklı ve güçlü birçok şifreyi akılda tutmak oldukça zor olabilir. Bir insanın, ortalama 15 hesabı bulunduğunu düşünürsek bu konuda Bitdefender Password Manager gibi bir şifre yöneticisi denemelerini tavsiye ediyorum.”

DERHAL SİLİNMESİ GEREKEN 25 UYGULAMA
Google Play’den Facebook giriş bilgilerini çaldığı gerekçesiyle kaldırılan 25 uygulama:
1. Super Wallpapers Flashlight
2. Padenatef
3. Wallpaper Level
4. Contour level wallpaper
5. Iplayer & iwallpaper
6. Video maker
7. Color Wallpapers
8. Pedometer
9. Powerful Flashlight
10. Super Bright Flashlight
11. Super Flashlight
12. Solitaire
13. Accurate scanning of QR code
14. Classic card game
15. Junk file cleaning
16. Synthetic Z
17. File Manager
18. Composite Z
19. Screenshot capture
20. Daily Horoscope Wallpapers
21. Wuxia Reader
22. Plus Weather
23. Anime Live Wallpaper
24. iHealth step counter
25. Com.tyapp.fiction

2016 yılı 3’üncü çeyreğinde Bitdefender’in, 2018 yılında da “lider güvenlik duvarı ve UTM sağlayıcısı” WatchGuard’ın Türkiye Distribütörlüğünü üstlenen teknoloji firması Laykon Bilişim; 10 yılı aşkın süredir bilişim güvenliği alanındaki profesyonel ürün ve çözümleriyle satış ve hizmet desteği veriyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir