Connect with us

Finans & Ekonomi

PROF. DR. DEMİR: “TUSAŞ, TÜRKSAT ve TÜBİTAK DİRSEK TEMASI KURMALI”

Dijital Gündem’in organize ettiği “Salgın Süreci ve Sonrasında Savunma Sanayii” başlıklı video konferansa katılan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir; TUSAŞ, TÜBİTAK ve Türksat’ın iş birliğiyle Türkiye’nin yeni uydu şirketinin kurabileceğine işaret etti. Prof. Dr. Demir, ULAK A.Ş.’nin yeni ortaklıklara açık olduğunu dile getirdi.

 

Bilişim, telekom, uydu ve siber güvenlik sektörleriyle birlikte yürüttükleri çalışmalara dair bilgiler aktardığı video konferans programında yeni bir uydu şirketi kurulması konusuna da değinen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir; TUSAŞ, Türksat ve TÜBİTAK’in “iletişim, haberleşme ve gözlem uyduları denkleminde” birbirleriyle dirsek teması kurmaları gerektiğini söyledi: “Bundan sonra daha sık dillendireceğimiz konu, bu yapı içerisinde, uyduya yönelik gerek haberleşme olsun gerek gözlem uyduları olsun, çeşitli yörünge seviyelerinde, çeşitli büyüklük ve kabiliyetlerde uyduların, üretilebileceği bir yapının artık şart olduğu görüşündeyiz. Bu konu zaman zaman tarafımızdan gündeme getirildi ve sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da üzerinde genelde üzerinde çalışılması tavsiye edilen bir konu oldu. Şu aşamada net olarak konuştuğumuz, bu oyuncuların, bir araya gelerek oluşturdukları yapının, Türkiye’nin uydu şirketi olması.”

“HAVELSAN, ASELSAN VE STM; İLETİŞİM VE BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE DE YER ALMALI”
Prof. Dr. Demir, “Savunma sektöründeki HAVELSAN, ASELSAN ve STM gibi şirketlerin, iletişim ve bilişim sektöründe de yer almaları gerekiyor ama bunu tabii, bu alanda belirli bir seviyeye ulaşmış şirketlerin yerini almaları anlamında söylemiyorum. Belirli teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması anlamında, sektörde daha geniş bir iş birliği yaparak yürümeyi kastediyorum. Tekrar vurgulamak istiyorum. ‘Savunma sanayii şirketleri artık iletişim ve bilişime girecekler, orada da büyük oyuncu olacaklar, orada da sivil sektörü domine edecekler’ anlamında değil. Önderlik edecekler, gerekli Ar-Ge çalışmalarını yapacaklar ve askeri alanda çok gelişmiş olan teknolojilerin aktarılması anlamında çok etkin olacaklar.” dedi.

 

“ULAK A.Ş. YENİ ORTAKLIKLARA AÇIK”
SSB öncülüğünde 2013 yılında kurulan ULAK A.Ş.’ye daha sonra ASELSAN ve HAVELSAN’ın ortak olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Demir; şirketin bu alanda iş birliği yapmak isteyen herkese açık olduğunu vurguladı.

SALDIRILARA KARŞI SİBER HİJYEN PROJESİ…
Prof. Dr. Demir, SSB’nin geliştirdiği “Siber Hijyen Projesi” hakkında da şunları anlattı: “Son zamanlarda, savunma sanayii şirketlerimizin siber saldırı altında kaldığını gördük. Onlara, ‘Kendi çözümlerinizi üretin, bir şeyler yapın.’ demek yerine, daha genel bir bakış açısı getirip, nasıl ki pandemi ortamında hijyenden bahsediyoruz, aynı şekilde dijital ortamdaki korunmanın da sağlandığından emin olacak, şirketlerimize siber hijyeni sağlamak için yapmaları gerekenleri gösteren bir kaynak, bir rehber doküman oluşturmayı düşünüyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir