Connect with us

Finans & Ekonomi

ATA BUĞDAY TOHUMU SORGÜL’DE 400 TONU AŞAN HASAT…

“Topraktan Tabağa: Yaşayan Toprak, Yerel Tohum Projesi” kapsamında 2017’de Mardin’de ekimine başlanan Mezopotamya’nın en eski buğday tohumlarından “Sorgül’ün” üçüncü yıl hasadında 400 tondan fazla ürün elde edildi. 17 gönüllü çiftçiyle projeyi yürüten dünyaca ünlü şef Ebru Baybara Demir, “Tarım girdi maliyetlerini düşürerek, içinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte çiftçilerimizle üretmeye devam ediyoruz. Ekim zamanında daha fazla çiftçi ile yolumuza devam edeceğiz.” dedi.

 

2017 yılında başlayan projede ilk etapta 35’i mülteci 70 kadının katılımıyla 102 dönüm araziye 2 ton Sorgül buğdayı tohumu ekilmiş ve 20 ton ürün elde edilmişti. 17 gönüllü çiftçinin azmini ortaya koyduğu, 310 kadın çiftçi ile 24 kadın mühendisin çalıştığı üçüncü yıl 2020’de bin 400 dönüm araziden 400 tonu aşan miktarda hasat gerçekleşti.

Ebru Baybara Demir

YEREL TOHUMLARLA DOĞAYA VE İNSANA SAYGILI TARIM…
Daha öncekileri halkın da yoğun katılımıyla şenlik havasında geçen Sorgül buğdayı hasat dönemine bu yıl yeni tip Koronavirüs (Covid-19) tedbirleri sebebiyle yalnızca projenin yürütücüsü Ebru Baybara Demir ve işin içindeki çiftçi kadınlar şahit olabildi. Şef Demir, her geçen gün büyüyen üretimleriyle sürdürülebilir ekosisteme çok ciddi katkı sağladıklarını belirtti: “Yerel tohumlarla doğaya, insana saygılı tarımın mümkün olabileceğini, susuz tarımın su kaynaklarını korumada ve tarım girdi maliyetlerini azaltmada ne kadar önemli olduğunu Sorgül buğdayıyla deneyimlemeye devam ediyoruz.”

HER TÜRLÜ DOĞA KOŞULU VE HASTALIKLARA DAYANIKLI
2017’de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’yle (FAO) pratiğe dönüşen projenin AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın destekleriyle sürdüğünü kaydeden Demir, Şükraan Ekonomik Tarımsal Kalkınmayı ve Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği’nin bu faaliyetle “her türlü doğa koşuluna ve hastalıklara dayanıklı olan bu tohumları ekerek, başta kuraklık bekleyen tehlikelere karşı önlem almanın önemini göstermeyi” amaçladığını dile getirdi: “Projemizde toprağın korunması, iyi tarım uygulamaları, yerel tohumların bulunması, çoğaltılması ve gelecek nesillere aktarılması için bölgedeki toprak sahipleri, iyi tarım uygulamalarını deneyimleyerek projeye destek vermeye devam ediyor. 2017 yılında tek arazide başladığımız ekimlerimizde şu anda 17 çiftçi arazilerinde gönüllü olarak Sorgül ekimini gerçekleştiriyor. Alınan olumlu sonuçlarla Sorgül ekmek isteyen çiftçi sayısında da artış yaşanıyor.”

YEREL TOHUMLAR KORUNURKEN KADIN İSTİHDAMI DA ARTIYOR
Geleneksel tarım yöntemleriyle hayat bulan ekimde bir yandan yerel tohumları korurken diğer yandan kadın istihdamını arttırdıklarını söyleyen Demir şunları anlattı: “Kültürel bilgi ve becerinin gücüyle başlatmış olduğumuz entegrasyon sürecinde Suriyeli mülteci kadınların bize öğretmiş olduğu geleneksel tarım tekniklerinden de faydalandık. Bu yıl da elde ettiğimiz buğdayı tohumluk olarak sağlayıp yeniden ekimini gerçekleştireceğiz. Bu projede tohum ve toprağımıza sahip çıktığımız kadar topraktan düzenli gelir etmeye başlayan kadınlarımızla geleceğimizi de güçlendiriyoruz. Özellikle salgın döneminde Mardin’de üretimin durduğu bu süreçte kadınlarımız tarlada çalışmaya ve üretmeye devam ederek istihdamlarını korudular.

“BUĞDAY TARIMI 13 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR”
Anadolu’da tarihi 13 bin yıl öncesine dayandığı bilinen buğday tarımının anavatanı Mezopotamya’dır. Sorgül ise Mezopotamya ovasında yetişen, bilinen en eski buğday türü. Adını kehribar sarısından kırmızıyı yansıtan renginden alan Sorgül, tane yapısı camsı, kırmızıya dönen sarı renkte, mükemmel bir koku ve aromaya sahip. 140 cm’e ulaşan boyu ile yüksek saman verimine de sahip Sorgül’ün kimyasal gübreye ve sulamaya tepkisi de düşük. Kök yapısı derin ve kuvvetli olduğu için yağışa dayalı şartlarda ve organik yetiştirilmeye uygun olan Sorgül, gelecekte kuraklık tehlikesine karşı susuz tarıma da elverişlidir.”

ERDOĞAN, SELÇUK VE ÇANKIRI’YA TEŞEKKÜR
Demir “ata tohumuna desteklerinden ötürü” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a, “kadın istihdamında imkanları seferber eden” Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a ve “İzmir ve Mardin’de özellikle kadın istihdamı ve tarımın geliştirilmesi projelerine liderlik eden” AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’ya teşekkürlerini iletti.

Ceyda Bölünmez Çankırı-AK Parti İzmir Milletvekili

“DESTEĞİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK”
Salgın sebebiyle bu yılki hasat şenliğine dahil olamayan AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise şu mesajı verdi: “Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Mardin’de yürütülen, Türkiye’nin en geniş kapsamlı yerel tohum projesinde Mezopotamya’nın en eski buğdayı olan Sorgül’ü üç yıl önce yerel dinamiklerle birlikte yeniden canlandırdık. Yaşayan Toprak Yerel Tohum projesi, Türkiye’deki ve dünyadaki uygulamalara bir model oluştururken ölçülebilir sonuçları ve elde ettiği başarılarıyla, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütlerin doğru projede bir araya gelmesinin toplumun sürdürülebilir kalkınmasına sağladığı faydanın da en önemli kanıtıdır. Projenin devamı ve kadın çiftçilerimizin başarısının sürdürülebilir olması için desteğimiz artarak devam edecektir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir