Connect with us

Sağlık

ARTIK DİLEYEN COVID-19 BAĞIŞIKLIK TESTİ YAPTIRABİLİYOR

Sağlık Bakanlığı’nın verdiği izinle artık özel sağlık kurumlarında da talep edilmesi halinde SARS CoV 2 (Covid-19) virüsüne karşı bağışıklık durumunu belirlemek için antikor testleri yapılabiliyor. İzin öncesi bu test sadece ameliyatlara girecek hastalara uygulanabilmekteydi.

Memorial Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Sibel Gündeş, SARS CoV 2 için “Avrupa Standartlarına Uygunluk (CE) belgesi bulunan güvenilirliği ve duyarlılığı son derece yüksek olan Abbott antikor testiyle” hizmet vermeye başladıklarını belirterek, “Artık ameliyat, işlem ve girişim planlanmayan sağlıklı erişkinler de daha önce bu virüsle karşılaşıp karşılaşmadıklarını öğrenmek için antikor testi yaptırabilecek.” dedi.

ABBOTT ANTİKOR TESTİ İÇİN KOLDAN KAN ÖRNEĞİ ALINIYOR
Abbott antikor testiyle “Covid 19’a yol açan SARS CoV- 2 virüsüne karşı vücudun bağışıklık sisteminin oluşturduğu total IgG tipi antikorların” ölçüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Gündeş, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Boğaz ya da burundan örnek alınarak yapılan testten farklıdır, koldan kan alınarak çalışılmaktadır. Parmak ucundan alınan kan ile çalışılan testlerden daha güvenilirdir. Testin çalışılması yaklaşık 40 dakika sürmekle birlikte, en geç 24 saatte sonuç bildirilmektedir.”

 

ANTİKOR VE ANTİJEN FARKI
Antikor testleriyle kişinin hastalığı geçirilip geçirmediğinin; antijen testleriyleyse hasta olup olmadığının belirlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Gündeş, “Antikor testleri, kişinin test yapıldığı anda hasta olup olmadığına dair bilgi vermez.” detayının altını çizdi.

Prof. Dr. Sibel Gündeş-Memorial Bahçelievler Hastanesi

EN YOĞUN TALEP NORMALE DÖNEN İŞ YERLERİNDEN GELİYOR
Prof. Dr. Gündeş, antikor testlerine en yoğun talebin normale dönüşe hazırlanan iş yerlerinden geldiğini söyledi: “Büyük fabrikalar, bankalar, okullar, zincir markalar ve restoranlar, işe dönüş öncesi çalışanların taranmasını talep edebilmektedir. Birçok firma bu test ile enfeksiyon bağışıklık taraması yaparak, işe dönüş sürecini planlamaktadır. Örneğin ileri yaş ve kronik hastalığı olan risk gruplarına antikor testi yapılarak enfeksiyonu ağır seyretme riski taşıyan bireyler korunabilir veya antikor testi pozitif çalışanlar ile faz 1 süresi tamamlanabilir. Ayrıca ileri yaş ve kronik hastalıkları olan aile bireylerini pandemi süreci boyunca görememiş kişiler de test ile bağışıklık durumlarını öğrenerek sevdikleri için risk taşıyıp taşımadıklarını görmek isteyebilmektedir.”

 

BAĞIŞIKLIK PASAPORTU GÜNDEMDE
Gündeş, ulusal ve uluslararası uçuşlarda yolculardan antijen ve antikor test sonuçları istendiği bir dönemi girildiğine de dikkat çekti: “Artık uçaklara binmeden önce herkesin “bağışıklık pasaportu” adı verilen sağlık karnelerinin olması da planlar arasındadır. Testler, karadan girişlerde gümrük kapılarında ve havalimanlarında da yapılmaktadır. Antikor testlerinin pozitif veya negatif olması yurtdışına çıkış için engel teşkil etmemektedir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir