Connect with us

Finans & Ekonomi

SATIŞ SONRASI OTOMOTİV SEKTÖRÜ NİSANA GÖRE DAHA İYİMSER…

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS), 3’üncü Koronavirüs Etki Araştırması’na göre; üretime devam eden şirketlerin oranı yükselişte ve ofislere geçiş süreçleri hazirandan itibaren hızlanacak. Ankete katılanlar önceki aylara nazaran çok daha iyimser.

 

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında ilkini 30 Mart, ikincisini ise 13 Nisan haftasında gerçekleştirdiği üyelerine dönük anketlerin üçüncüsünü 69’u dağıtıcı ve 45’i üretici toplam 114 üyenin katılımıyla 25 Mayıs haftasında yaptı.

NORMAL ÇALIŞMA DÜZENİNE GEÇENLERİN ORANI MAYIS’TA YÜZDE 18’E YÜKSELDİ
Elde edilen sonuçlara göre hem evden çalışma sistemine geçen hem de vardiyalı çalışan üyelerin oranı anketlerin ilkinde yüzde 24, ikincisinde yüzde 25 iken sonuncusunda yüzde 47’ye yükseldi. Sadece evden çalışanların yüzde 15’e, sadece vardiyalı çalışanlarsa yüzde 16’ya geriledi. Normal çalışma düzenine geçenlerin oranıysa yüzde 18’e çıktı. Üyelerin yüzde 2’si faaliyetlerini tamamen sona erdirmiş durumda.

YÜZDE 20’Sİ TEMMUZ BAŞINDA NORMALE DÖNECEK
Katılımcıların yüzde 9’u mayısta eski düzenlerine dönmüştü. Yüzde 28’i haziranın başında, yüzde 19’u ortasında; yüzde 20’si de temmuzun ilk haftasında dönmeyi planlıyor. Yüzde 14’ü düzenini hiç değiştirmedi; yüzde 7’si bu konuda henüz bir karar vermedi; tamamen dağıtıcı üyelerden oluşan yüzde 1 eski ofis düzenine geçmeyecek.

SAHA ZİYARETLERİ DE NORMALLEŞME EĞİLİMİNDE
Saha ekiplerinin fiziki ziyaret tablosu şöyle: Yüzde 13’ü ziyaretlere mayısta başladı. Yüzde 32’si haziranın başında, yüzde 21’i ortasında, yüzde 23’ü de temmuzda başlayacak. Yüzde 5’i karar vermedi; yüzde 3.5’i eski düzenine dönmeyi düşünmüyor.

YÜZDE 95’İ CİRO KAYBINDAN SÖZ ETTİ
Katılımcıların yüzde 95’i “iş ve ciro kaybı” yaşadıklarını, yüzde 57’si çalışanlarının motivasyonunu kaybettiğini, yüzde 57’si nakit akışında sıkıntılar olduğunu belirtti. Nakit akışındaki sıkıntıdan söz edenlerin oranı marta yüzde 62, nisanda yüzde 65’ti. Öte yandan üyelerin yüzde 28’i tedarik, yüzde 36’sı da gümrük problemlerinden söz etti.

YÜZDE 73’E GÖRE KRİZİN ETKİLERİ HAZİRAN SONRASINA SARKACAK
Satışlardaki düşüş oranı martta yüzde 47, nisanda yüzde 52 idi. Mayısta 45’e indi. Haziranda 28’e gerileyeceği öngörülüyor. Üyelerin geneli 2020’de 2019’a nazaran yüzde 15’lik ciro kaybı olacağını ifade ederken; yüzde 73’ü salgın krizinin olumsuz etkilerinin haziran sonrasına sarkacağını düşünüyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE BAŞVURANLARIN ORANI MAYISTA YÜZDE 65’E ÇIKTI
Araştırmada, nakit akışında yaşanacak sorunlara yönelik önlemlere de yer verildi. Bu kapsamda üreticiler arasında nakit akışı için ek önem alanların oranı marta yüzde 71, nisanda yüzde 81’ken mayısta 91’e çıktı. Dağıtıcı firmalardaki yüzdeler ise aynı sıralamayla 77, 84 ve 76 oldu. Martta yüzde 55’i, kısa çalışma ödeneğine başvurmuştu. Oran nisanda yüzde 60’ı mayısta ise 65’i buldu.

YÜZDE 93’Ü MAYISTA ÜRETİME DEVAM ETTİ
Üretici firmaların yüzde 93’ü mayısta üretime devam ettiğini bildirdi. Oran martta yüzde 76, nisanda yüzde 81’di. Ara verenlerin yüzde 85’i haziranın başında, yüzde 14’ü de ortasında üretime döneceğini açıkladı.
İlk ankette üretimin mayısta yüzde 46, ikincisinde yüzde 44 düşeceği dile getirilmişti. Ancak mayısta yalnızca yüzde 38’lük üretim düşüşü gerçekleşti. Hazirana ilişkin düşüş öngörüsü yüzde 28.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir