Connect with us

Kültür - Sanat

ULUSLARARASI GÖÇ FİLMLERİ FESTİVALİ’NİN JÜRİ BAŞKANI, ALTIN PALMİYELİ CEYLAN…

14-21 Haziran tarihleri arasında yapılacak “Uluslararası Uzun Metrajlı Göç Filmleri Festivali’nin” 7 kişiden oluşan jürisine Altın Palmiye ödüllü Nuri Bilge Ceylan başkanlık edecek. 50’den fazla filmin gösterileceği festivalde; ‘En İyi Uzun Metraj Film’, 15 bin Euro parayla ödüllendirilecek.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen ve tematikler kategorisinde dünyanın en geniş kapsamlısı olan “Uluslararası Uzun Metrajlı Göç Filmleri Festivali”, Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde.

Süleyman Soylu-İçişleri Bakanı

“OYSA SAHİCİ BİR HAYAT VAR…”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle online gerçekleşecek festivalin tanıtım toplantısında şunları söyledi: ‘’Bugün göç var. Göç aslında hep var. Dilde var, zihinde var, kültürde var, sözde, sevgide var. Son yıllarda ne yazık ki göçün hep dramlarını, trajedilerini, sıkıntı ve göz yaşlarını konuşuyoruz. Şu kadar göçmen doğdu, şu kadar göçmen yakalandı. Şu kadar göçmen evlerine gönderildi. Oysa sahici bir hayat var. Aslında kendimizi korkutuyoruz. Binlerce yıldır göç eden insanlığa kapılarını kapatmayı, kimseyi görmemeyi, kimseyi duymamayı öğütlüyoruz, galiba hata yapıyoruz.”

Nuri Bilge Ceylan

CEYLAN’IN BAŞARILARLA DOLU SİNEMA YOLCULUĞU
1959 İstanbul doğumlu yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde 2 yıl sinema eğitimi gördü. 1995 yılında çektiği ‘Koza’, Uluslararası Cannes Film Festivali’nde yarışan ilk Türk kısa filmi oldu.

Ardından ‘Taşra Üçlemesi’ diye anılan Kasaba (1997), Mayıs Sıkıntısı (1999) ve Uzak (2002) filmlerinde görüntü yönetimi, ses dizaynı, yapımcılık, kurgu, senaristlik görevlerini de üstlendi. Üçlemenin son filmi Uzak, Cannes Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü’ne layık görüldü. Ceylan bu ödülle, uluslararası çapta tanınan yönetmenler arasına adını yazdırdı. Uzak, 23’ü uluslararası toplamda 47 ödülle Türk sinema tarihinin en fazla ödül kazanan filmi.

Ceylan daha sonra İklimler ve Üç Maymun filmlerini yönetti. Üç Maymun’la 61’inci Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen; 2011 yılında yönettiği Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyleyse 64’üncü Cannes Film Festivali’nde ikinci defa Jüri Büyük Ödülü’nün sahibi oldu.

VE 2014’TE ALTIN PALMİYE…
2014 yapımı “Kış Uykusu” filmindeki performansı dolayısıyla Ceylan’a Cannes Film Festivali’nin en büyüğü Palme d’Or (Altın Palmiye) ödülü verildi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir