Connect with us

Dünya Gündemi

“DEĞİŞMEZSEK, TABİATIN CEVAPLARI BUGÜNÜMÜZÜ ARATABİLİR”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu “çevrenin kirletilmesinin, iklimin değiştirilmesine sebep olunmasının ve doğadaki dengelerin bozulmasının” insanlığı “gıda güvenliği, su temini ve sağlık” sorunlarıyla karşı karşıya bıraktığını; “ekosistemleri onararak, yenileyerek ve koruyarak” bu gidişatın durdurulması gerektiğini belirtti. İnsanoğlunun da biyoçeşitliliğin fani bir üyesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Birbirimizin ve tüm türlerin kıymetini bilmeliyiz. Şimdi çevresini, iklimini değiştiren insanın kendini bilim temelli değiştirme vakti.” dedi.

 

2020 teması “biyoçeşitlilik” olan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ndeki açıklamasında, insanoğlunun sorumsuzluğu yüzünden yeryüzündeki toplam 13 milyon bitki, hayvan ve mikroorganizma çeşidinden 1 milyonunun giderek yok olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, 2021-2030 yılları arasının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nca “BM Ekosistem Yenileme On Yılı” belirlendiğini söyledi.

“DOĞAİÇİN ETİKETLİ DİJİTAL KAMPANYALARA KATILALIM”
Küresel yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle 2020 yılı Dünya Çevre Günü etkinliklerinin dijital kampanyalarla yürüdüğünü ifade eden Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Doğaİçin” etiketli kampanyanın önemini vurguladı: “Dijital ortamda dünyamızda tüm türlerin, canlıların birbirlerine nasıl bağlı olduğu, doğamızı onararak geri kazanma ve hep korumanın gereği hususlarında yaygın bilgi ve katılım sağlamamız mühim. Kampanyaya katılalım.”

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu

“SAĞLIKLI İNSAN VE SAĞLIKLI EKONOMİ İÇİN…”
“Biyolojik afet dünyamızın çığlığı, sağlığımız önceliğimiz oldu. Minicik virüs kocaman dünyamızda, adeta bir tetikleyici olarak gezegenimize yaptıklarımızı da gündemimize taşıdı. Sağlıklı insan ve sağlıklı ekonomi için dünyamızın sağlığının en önemli belirleyici etken olduğunu acı ve kayıplarla öğrendik. Doğasını değiştiren insanın yaşamının böylesi değişmesinden öğrenme yapması gerekiyor.” diyen Prof. Karaosmanoğlu, “Yaşamımızın, ekonomimizin refaha ulaşması için önce gezegenimiz refaha ermeli. Sağlıklı yaşam, sağlıklı gezegende mümkün. Biyoçeşitliliğe, doğal yaşam zincirine müdahale etmeyi bırakmalıyız. Dünyamızda her tür, kendi ekosisteminde yaşamalı. Türlerin birbirine muhtaç olduğunu, küçük büyük canlıların yaşam alanlarına dokunamayacağımızı bilmeliyiz. Doğamızda mükemmel tasarıma sahip yaşam mühendisliği var. Bu tasarıma küçük bir müdahale doğamızı tamamen değiştirebilir.” ifadeleriyle uyardı.

“SANAYİ VE YATIRIMLAR YEŞİL EKONOMİYLE İLERLEMELİ”
Yunus Emre’nin “Kırk küpü yerden göğe dizseler, ortadan birini çekeler, var sen seyreyle gümbürtüyü” sözünü hatırlatan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, sanayi ve yatırımların “gelecek nesilleri ciddi boyutta çevresel riskler ve ekolojik kıtlıklara maruz bırakmadan ve uzun vadede eşitsizlikleri azaltarak insanları refaha ulaştıracak” yeşil ekonomiyle ilerlemesi halinde yeni gümbürtülerle karşılaşılmayacağını kaydetti: “Her üretimin, her tüketimin hem kesemize hem de güzelim dünyamıza bir bedeli olduğunu, sürdürülebilir yaşam gereğini hiç unutmayalım. İnsan baskın tür. İnsan sağlığı, mutluluğu, refahı, konforu hedef. Lakin insanoğlu da biyoçeşitliliğin fani bir üyesi. Birbirimizin ve tüm türlerin kıymetini bilmeliyiz. Biyoçeşitlilik dünyamızın dengesi. Doğa ile uyumlu yaşamalıyız. Doğadaki küpleri aradan çekemeyiz. Değişmek için dönüşmemiz gerek. Toparlanmalıyız. Yok saymak, unutmak olmaz. Biz değişmezsek tabiatın yeni cevapları bugünümüzü aratır olabilir. Şimdi çevresini, iklimini değiştiren insanın kendini bilim temelli değiştirme vakti.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir