Connect with us

Finans & Ekonomi

BAKAN ALBAYRAK: “4 AYRI FİNANSMAN PAKETİYLE TÜM SEKTÖRLER HAREKETLENECEK”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kamu bankalarınca hayata geçirilecek kredi paketleriyle “normalleşme döneminde ihtiyaçların rahatlıkla karşılanmasının, yerli üretimin desteklenmesinin ve tüm sektörlerde hareketlilik sağlanmasının” amaçlandığını açıkladı. Finansman paketleri şu dört ana başlıkta gerçekleşecek: Konut, taşıt, sosyal destek ve turizm. Ekonomik İstikrar Kalkanı tedbirleri kapsamındaki Bireysel Temel İhtiyaç Destek kredisinden yararlanan yaklaşık 7 milyon kişiye 40 milyar lira civarında finansman desteği sağlanmıştı.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kamu bankaları eliyle yürüyecek kredi destek paketlerini twitter hesabı üzerinden yaptığı “Normalleşme döneminde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını geniş bir yelpazede karşılamak, yerli üretimi desteklemek ve tüm sektörlerde hareketlenmeyi sağlamak amacıyla kamu bankalarımızın devreye aldıkları 4 ayrı finansman paketi milletimize hayırlı ve uğurlu olsun” açıklamasıyla duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

 

Bakan Albayrak bir diğer tweet mesajında “Yeni normal dönemin ilk gününde, kepenk kapatan birçok esnaf kardeşimiz çok şükür ekmek teknelerine kavuştu. Kontrollü hayatımızın ilk gününde alın teriyle rızkını kazanan tüm milletimize hayırlı ve bol kazançlar diliyorum.” dedi.

 

4 ayrı finansman paketinin detayları şöyle:

KONUT KREDİSİ PAKETİ
Bu kapsamda birinci el/sıfır konutlar için finansman desteği; azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,64 faiz oranlı. Konut Kredisi başvuruları 2 Haziran’da başlayacak.

İkinci el konutlardaki finansman desteği ise yine azami 12 ay ödemesiz dönemli, en fazla 15 yıl vadeli ve aylık yüzde 0,74 faiz oranlı.

Geniş kesimlerin istifade edebilmesi için kişi başına kredi miktarı sınırlandırıldı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de 750 bin, diğer şehirlerde 500 bin lira. Kredi kullanımında yüzde 10’dan başlayan, düşük özkaynak/peşinat oranı uygulanacak.

TAŞIT KREDİSİ PAKETİ
Yerli üretim yapan anlaşmalı firmalardan sıfır km binek araç (motosiklet dahil) veya ticari araç satın alacak bireysel/kurumsal müşteriler, aylık yüzde 0,49 – yüzde 0,69 faiz oranıyla taşıt kredisi kullanabilecek.

İkinci el binek araç (motosiklet dahil) veya ticari araç satın alacak bireysel/kurumsal müşteriler için taşıt kredisi faiz oranı yüzde 0,82. En fazla 6 ay ödemesiz ve toplamda azami 60 ay vadeli ikinci el binek otomobil ve ticari taşıt kedilerindeki üst limit ise 150 bin lira. 7 yaşa kadar olan taşıtlar kasko değeri üzerinden kredilendirilecek.

Birinci ve ikinci el taşıt kredilerinin hepsinde asgari özkaynak ve azami vade yasal sınırlamaları var. 5 Haziran’dan itibaren taşıt kredisine başvurulabilecek.

SOSYAL HAYATI DESTEK KREDİ PAKETİ
Firma Katkı Paylı Tüketici Kredisi: Bu krediyle bireysel müşterilerin sosyal ihtiyaçlarının finansmanının uygun şartlarda sağlanmasının yanı sıra yerli üretim yapan mobilya, elektronik, beyaz eşya, ev boya-seramik-kapı ve pencere sistemleri, ev tekstil, çeyiz ve bisiklet sektörlerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Kredi limiti asgari 3000, azami 30 bin lira. En fazla 6 ay ödemesiz. Azami 60 ay vade. Aylık faiz oranı yüzde 0,55. Anlaşılan firmalar bankaların web sitesinde yayımlanacak.

Faturalı Tüketici Kredisi: Aynı amaca dönük bu kredideki üst ve alt limit de 3000 ile 30 bin lira. Azami 6 ay ödemesiz. En fazla 60 ay vade. Aylık faiz oranı yüzde 0,82.

5 Haziran’da kamu bankalarının tüm şubelerinden başlayacak Sosyal Hayatı Destek Kredi Paketi kapsamındaki tüm krediler satıcı adına bankada açılacak hesaba ödenecek.

TATİL DESTEK KREDİ PAKETİ
Tatil Destek Tüketici Kredisi: Bu kredideki üst limit 10 bin lira. En fazla 6 ay ödemesiz ve 36 ay vadeli. 1 ve 2’nci taksiti ilgili firma ve banka ödeyecek. Böylelikle taksitler 9 ay sonrasına ötelenebilecek. Kredinin aylık faizi yüzde 0,67. Hangi firmaların dahil olacağı bankaların web sitesinde yer alacak.

Tatil Destek Kredi Kartı Uygulaması: Seyahat acenteleriyle anlaşılarak tatil ücreti kredi kartlarına peşin fiyatına 15 takside bölünecek. Bunun ilk 3 ayı ödemesiz olacak. Bankalar acente isimlerini web adreslerinden duyuracak. Tatil destek paketlerine başvuru tarihi ve hangi kanalla gerçekleşeceği bu hafta içinde açıklanacak.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir