Connect with us

Dünya Gündemi

COVID-19 SALGININDA BUNDAN SONRASI İÇİN ÜÇ SENARYO…

Küçük büyük ayırt etmeksizin bütün ülkeleri etkisi altına alan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının bundan sonra nasıl seyredeceğine ilişkin 3 senaryo ortaya atıldı: Ya ilk dalgayı yaz boyunca ve sonrasındaki bir iki yıl küçük dalgalar izler. Ya sonbahar-kış döneminde daha büyük ve etkili bir dalga gerçekleşir. Ya da salgın hız keserek belirli bir süre devam eder.

 

Covid-19’la ilgili bu 3 gelecek senaryosu, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Minnesota Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma ve Politika Merkezi’nin (CIDRAP) raporunda dile getiriliyor.

BULAŞICILIĞI GRİPTEN DAHA YÜKSEK
Rapora göre virüs toplumun yüzde 60 ya da 70’ine bulaşmadan tam manasıyla durmayacak: “Sürü bağışıklığı insanlar arasında kademeli olarak gelişeceği için salgının süresinin 18-24 ay olması muhtemel. Kuluçka döneminin daha uzun olması, daha belirtisiz yayılması ve R0 değerinin (bulaştırma katsayısı) daha yüksek olması sebebiyle Covid-19 gripten daha kolay yayılıyor.”

RAPORA İSPANYOL GRİBİNİ YAZAN TARİHÇİ BARY DE KATKI SUNDU
Söz konusu rapor; CIDRAP Direktörü Michael T. Osterholm, Harvard Üniversitesi pandemi uzmanı Dr. Marc Lipsitch, CIDRAP’ın medikal direktörü Dr. Kristine Moore ve 1918 İspanyol gribi salgınıyla ilgili bilgilerin aktarıldığı ‘The Great Influenza’ (Büyük Grip) adlı kitabın yazarı tarihçi John Barry tarafından hazırlandı.

Michael T. Osterholm-Minnesota Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma ve Politika Merkezi (CIDRAP) Direktörü.

“HEMEN BİTECEĞİNİ ÖNGÖRMEK MİKROBİYOLOJİYE TERS”
Son 20 yıldır salgın hastalık risklerini araştıran ve ABD başkanlarına bu konuda danışmanlık yapan CIDRAP Direktörü Osterholm, Covid-19 salgınının hemen biteceğine dair öngörüleri mikrobiyolojiye ters buluyor.

BİRİNCİ SENARYO: KÜÇÜK DALGALAR BİR-İKİ YIL SÜRER
En fazla ikincisinin hayata geçebileceği yönünde kanaat belirtilen ve hükümetlere bunun için eylem planları oluşturmaları önerilen rapordaki senaryolardan ilki: “2020 baharındaki ilk Covid-19 dalgasını yaz boyunca ve sonrasındaki bir-iki yıllık süre zarfında küçük dalgalar izler. Salgın 2021 yılının bir noktasında kademeli olarak hafifler.”

İKİNCİ SENARYO: SONBAHAR YA DA KIŞIN BÜYÜK DALGA OLUŞUR
1918’deki büyük İspanyol gribi salgınıyla benzerlik kurulan ikinci senaryo: “Sonbahar ya da kış mevsiminde daha büyük bir dalga meydana gelir. 2021’de bir veya iki küçük dalga daha görülür. Hastalığın sağlık sistemleri üzerinde yeniden baskı oluşturmasına izin vermemek için sonbaharda salgını yavaşlatıcı tedbirlere başvurulmalıdır.”

ÜÇÜNCÜ SENARYO: VAKALAR VE ÖLÜMLERLE YAVAŞ YAVAŞ DEVAM EDER
Üçüncü senaryo: “Salgın tekrar yavaşlatma önlemleri gerektirmeden vakalar ve ölümlerle birlikte yavaş yavaş devam eder.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir