Connect with us

Dünya Gündemi

“KÜRESEL ISINMAYI AZALTAMAZSAK BAŞKA PANDEMİLER DE GELECEK”

Kars Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, “küresel ısınma ve iklim değişikliğini anlamadan” yeni tip Koronavirüs (Covid-19) gibi salgınların önüne geçilemeyeceğine; tedavi ve aşı geliştirme çalışmaları sürerken mutlaka pandeminin oluşma sebeplerinin de konuşulması gerektiğine dikkat çekti: “İnşallah daha tehlikelisi ortaya çıkmaz. Bir de atmosferle yayıldığını düşünsenize. O zaman vay halimize.”

 

Dünyanın oluştuğu zamandan bu yana yaklaşık 5 defa soğuma ve ısınma dönemleri geçirdiği bilgisini aktaran Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, “Son geldiğimiz 150 yılda ısınma ya da normalleşme dönemi bitmiş soğuma dönemine geçmesi gerekirken tam tersine ısınma periyoduna devam etmiştir. Hatta sıcaklığın artarak devam ettiğini görüyoruz. Son 50 yılda bu çok daha fazla belirgin bir şekilde hissedilmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık

“KEŞKE ATMOSFERİ VE ÇEVREYİ DAHA AZ KİRLETİYOR OLSAK”
Aynı zamanda TEMA Vakfı’nın Kars İl Temsilcisi de olan Prof. Dr. Kırpık, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunu anlamadan, bunun ne olduğunu bilmeden, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin insanlara ve canlılara yansımasının ne olacağını bilmeden” Covid-19 tipi salgınların engellenemeyeceği görüşünü ortaya attı: “Termik santraller, hidroelektrik santraller ve aşırı derecede doğaya karbondioksit ve karbonmonoksit gibi gazların salınması küresel ısınmayı meydana getiren faktörler arasındadır. Keşke sosyal hayat devam etse pandemi bitse ama atmosferi ve çevremizi bugünkü gibi daha az kirletiyor olsak. İnanın belli bir zaman sonra her şeyin daha normal, eskisi gibi olmaya yüz tuttuğunu göreceğiz.”

“ABD’NİN PARİS ÇEVRE SÖZLEŞMESİ’NE İMZA ATMASI SAĞLANMALI”
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) son Paris Çevre Sözleşmesin’e imza atmadığının altını çizen Prof. Dr. Kırpık, şöyle konuştu: “ABD’nin en kısa zamanda bu sözleşmeye imza atması sağlanmalı. Dünyada 8 milyarın bu korona pandemisi gibi daha tehlikeli veya başka pandemilerle karşılaşmaması için küresel ısınmayı tetikleyen faktörleri azaltması lazım ki iklim değişikliği gündeme gelmesin. O yüzden hepimizin çok büyük sorumluluğu ve görevi var.”

“İNŞALLAH DAHA TEHLİKELİSİ ORTAYA ÇIKMAZ”
“Doğal yaşama çok müdahale ettiğimiz için hayvanlarla iç içe oluyoruz ve onlardaki parazitler onlardaki mikroorganizmalar insanlara geçip hastalığa sebep olabilir.” diyen Prof. Dr. Kırpık şu ifadelerle uyardı: “Biz ekosistemlerdeki iklim değişikliğine bağlı bu olumsuz şartları azaltmadığımız sürece bu pandemi gidecek başka pandemiler gelecek. İnşallah daha tehlikelisi ortaya çıkmaz. Örneğin koronanın havayla yani atmosfer yoluyla yayılmadığını söylüyor bilim insanları bu konuda yeni yeni makaleler çıkıyor. Bir de atmosfer ile yayıldığını düşünsenize polenler gibi o zaman vay halimize. O yüzden küresel ısınmayı tetikleyen olumsuz faktörleri konuşmamız lazım, bunların neler olduğunu bilim insanları bir araya gelip fert olarak, toplum olarak, dünya devletleri olarak, dünya milletleri olarak ne yapmamız gerektiğini ortaya koymaları lazım. Herkes de bu ortaya konulan kurallara uymak zorunda kalacak ve kontrolünün sağlanması gerekecek.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir