Connect with us

Finans & Ekonomi

İTHALATÇILAR ORDİNO, İHRACATÇILAR NİSPİ AİDATTAN YAKINIYOR

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) küresel salgını ülkeler arasındaki ticarete de büyük darbe indirdi. Türkiye’deki ithalatçı firmalar bazı prosedürlerde aksama meydana gelmesinden yakınırken; ihracatçı firmalar ise kimi rutin aidat ödemelerinde yeniden düzenlemeye gidilmesini talep ediyor.

 

Yurt dışından Türkiye’ye mal getiren şirketlerin, “hiçbir kuruluşun ithal edilen malların alıcısına teslimi için ordino veya başka herhangi bir belge istememesi” yönünde talepleri var. İthalatçılar, söz konusu belgelerin toparlanması sürecinin Covid-19’la mücadeleyi zaafa uğrattığı da belirtiyor.

“1996’DAN BERİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KONŞİMENTO ÜZERİNDEN YÜRÜYOR”
25 Mayıs 1981 tarih ve 8/3005 sayılı “Demir, Deniz Hava Yolları İşletmelerinin Gümrük Yükümlülüklerine ve Denetlenmelerine İlişkin Tüzük’le” başlayan ordino uygulamasının, Gümrük Birliği (GB) ile Avrupa Birliği (AB) Gümrük Mevzuatı’na uyum çerçevesinde 1996 yılında kaldırıldığını hatırlatan ithalatçılar; o tarihten bu yana gümrük işlemlerinin hiçbir aşamasında ordino talep edilmediğini ve işlemlerin konşimentolar (taşıma belgesi) üzerinden yürüdüğünü kaydediyor.

“İHRACATÇI BİRLİKLERİ AİDATI NİSPİ DEĞİL SABİT OLSUN”
İhracatçılar ise önemli bir gider kalemi olduğunun altını çizerek “İhracatçı Birlikleri Nispi Aidatlarının” 2020 Temmuz sonuna kadar sıfırlanmasını ve sonrası için de aidat hesaplanmasında değişiklik yapılmasını öneriyor. Ayrıca sanayicilerin “son derece düşük kar marjlarıyla dış satım gerçekleştirdiğine ve bunun da rekabet gücünü düşürdüğüne” dikkati çeken ihracatçılar; “büyük hacimli ihracatta maliyeti epeyce yükseltmesi dolayısıyla” aidatın nispilik kapsamından çıkarılarak sabit işleme dönüştürülmesini arzu ediyor. Yine ihracatçılara göre nispi ya da sabit “10 bin dolara kadarlık dış satımdan aidat alınmaması” KOBİ’ler için ciddi destek unsuru olabilir.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir