Connect with us

Finans & Ekonomi

BAŞARILI KADIN GİRİŞİMCİ SAMANCI’YA 32’NCİ ÖDÜL ABD’DEN…

Oğlundaki bağışıklık problemi için çare peşinde koşuştururken tanıştığı “propolis ve arı sütünü” Türkiye’de üretip 13 ülkeye ihraç eden Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı; Kadın Girişimciliği Dergisi Databird Business Journal tarafından her yıl düzenlenen ve kendi dallarında uzmanlaşan başarılı kadın girişimcilerin desteklendiği “Amerika’nın En İyi Kadın Yöneticileri” yarışmasında gümüş madalyaya layık görüldü. Bununla birlikte Samancı’nın geliştirdiği ürünler ve hayata geçirdiği projelere verilen ulusal ve uluslararası ölçekteki ödüllerin sayısı 32’ye çıktı.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra uzun yıllar özel sektörde arı ürünleri alanında Ar-Ge ve kalite çalışmaları yürüten ve projeler geliştiren Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, 2019’daki Databird Yılın Kadın Yöneticisi Yarışması’nda elde ettiği dereceyle başarısını uluslararası çapta bir kez daha tescilledi.

Aslı Elif Tanuğur Samancı-BEE’O Propolis Genel Müdürü

“BU ÖDÜLLER BİZİM İÇİN BÜYÜK MOTİVASYON KAYNAĞI”
Kurucu ortakları arasında yer aldığı ve halen genel müdürlüğünü üstlendiği BEE’O Propolis
firmasıyla kadın girişimciliğinde çok başarılı bir örnek sergileyen Samancı, Türkiye’yi bu yarışmada Anadolu propolisiyle temsil etmekten ve ödüle layık görülmekten büyük mutluluk ve gurur duyduğunu belirtti: “Gerçekleştirdiğimiz projeler ve geliştirdiğimiz ürünler ile hem insan hayatına hem de doğaya katkı sağlıyoruz. Ulusal ve uluslararası arenada bugüne kadar 31 farklı ödüle layık görüldük. 32’nci ödülümüz ise Amerika’dan geldi. Tüm bu ödüller bizim için büyük bir motivasyon kaynağı. İşimize daha büyük bir aşkla sarılmamızı ve zorluklar karşında yılmadan ilerlememizi sağlıyor. Yaptığımız bu çalışmaları takdir eden herkese çok teşekkür ederim.”

 “13 ÜLKEYE PROPOLİS VE ARI SÜTÜ İHRAÇ EDİYORUZ”
“İlk olarak oğlumun bağışıklık sorununa çare aradığım dönemde tanıştığım propolis ve arı sütünü artık ülkemizde yerli olarak üretebiliyor ve ayrıca 13 ülkeye ihraç ediyoruz.” diyen Samancı, şunları söyledi: “Bugün, 2500 sözleşmeli arıcımız, 350.000 arı kovanımız, 4000 metrekarelik tesislerimiz ve 120 kişilik uzman kadromuz ile Türkiye’nin en büyük yerli propolis, arı sütü, polen, arı ekmeği ve ham bal üreticisiyiz. Ürünlerimizi Türkiye’de BEE’O ve BEE’O UP markalarımız ile, yurt dışında ise BEE&YOU markamızla tüketicilerimizle buluşturuyoruz. İhracat yaptığımız başlıca ülkeler: Amerika, Güney Kore, Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsveç, İngiltere, Fransa, Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan.”

“YÜZDE 100 DOĞAL 40’TAN FAZLA İNOVATİF ÜRÜN”
2013 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent’te kurdukları BEE’O Propolis şirketi sözleşmeli arıcılık sistemiyle üretime başlamadan önce propolisin Çin’den ithal edildiğinin altını çizen Sabancı üretim faaliyetlerine dair şu bilgileri aktardı: “Ham halde vücudumuzun sindiremediği propolis için özütleme yöntemini geliştirdik. Patentli ve TÜBİTAK inovasyon ödüllü yöntemimizle propolisin içerisindeki faydalı bileşenleri yüksek oranda elde ettik. Böylelikle propolisi damla, sprey, şurup, tablet, ballı karışım ve kozmetik gibi pek çok farklı formüllerde değerlendirebildik. Bugün geldiğimiz noktada, farklı beslenme ihtiyaçlarına yönelik olarak, doğal besin içeriği ve biyolojik aktiviteleri korunmuş propolis, arı sütü, polen, arı ekmeği, ham bal içeren, yüzde 100 doğal 40’ın üzerinde katma değerli, inovatif ürün üretiyoruz.”

“2016’DA SBS AMERICAS FİRMASIYLA ABD PAZARINA AÇILDIK”
Uluslararası Bal Komisyonu, TSE Ayna Komitesi ve Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) Arı Ürünleri Standardı Komisyonu üyesi olan Samancı, 2016 yılında kurdukları “SBS Americas” firmasıyla ABD pazarına açıldıklarını kaydetti: “Amerika’da ürünlerimizi hem www.beeandyou.com üzerinden online olarak satışa sunuyoruz hem de Amerika’nın en büyük eczane zincirlerinden biri olan CVS’lerde tüketicilerimiz ile buluşturuyoruz. Anadolu propolisini bir dünya markası yapma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz.”

PROPOLİS NEDİR VE NE İŞE YARAR?
Propolis; Yunanca’da giriş ve savunma anlamındaki “pro” ile polis (şehir)kelimelerinin birleşiminden oluşur. Arıcıların preboli ya da arı zamkı dedikleri propolisi; arılar tarafından kovandaki peteklerin steril edilmesini, böcek, mantar, bakterilere karşı kovanın korunması ile peteklerin onarılması ve güçlendirilmesi için kullanılan reçine benzeri bir maddedir. Arılar antioksidan ve antimikrobiyal özelliğe sahip propolisi; iğne yapraklı ağaçlardan, bitkilerin tomurcuk, yaprak, gövde ve salgılarından topladıkları maddeleri bünyelerindeki enzimlerle işleyerek üretir.

Çoğunlukla koyu kahverengi renkte ve kendine has bir kokusu olan propolisin içeriği arı poleninden farklı ve çok daha zengin. İnsanlar bu maddeyi eski çağlardan bu yana çeşitli enfeksiyonların tedavisinde ilaç olarak kullanmakta. Propolisle ilgili çalışmalar devam ediyor. Araştırmalarda, değişik bölgelerde ve mevsimlerde üretilen propolislerin temel bileşenler açısından birbirine benzediğini ortaya konuldu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir