Bugün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. 2020’deki 23 Nisan, diğerlerinden daha farklı bir anlam ve öneme sahip. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının ve bütün dünyaya Türk Milleti’nin egemenliğinin ilan edilişinin 100’üncü yıldönümü.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, TBMM’nin açılışı öncesinde Osmanlı İmparatorluğu’nun yasama organı Meclis-i Mebusan’ın İstanbul işgal altında olduğu için Anadolu’da toplanması gerektiğini vurgulamaktaydı. Ancak Heyet-i Temsiliye, İstanbul’da karar kıldı. 18 Mart 1920’de İngiliz işgal kuvvetleri Meclis-i Mebusan’daki Heyeti Temsiliye milletvekillerini tutuklayıp sürgüne gönderdi ve Meclis-i Mebusan kapandı.
ATATÜRK: “ARTIK BU DEVLETİN VE MİLLETİN BAŞINDA BİR KUVVET VARDIR. O DA MİLLİ EGEMENLİKTİR”
22 Nisan 1920 tarihli genelgeyle Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan’da açılacağını duyuran Mustafa Kemal Atatürk, Meclis’in önemini ve fonksiyonunu şu ifadelerle dile getirdi: “Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”
MECLİS, CUMA NAMAZININ VE KESİLEN KURBANLARIN ARDINDAN DUALARLA AÇILDI
İttihat ve Terakki Kulübü’ne ait binada konuşlanan Meclis, 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara Hacı Bayram Camii’nde kılınan cuma namazının ve kesilen kurbanların ardından dualarla açıldı. İlk oturum en yaşlı üye Sinop Milletvekili Şerif Bey’in saat 14.00’teki konuşmasıyla başladı.
MECLİS’E İLK TOPLANTIDA TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ ADI VERİLDİ
Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Meclis-i Mebusan üyelerinden oluşan 324 milletvekiliyle kurulan Meclis’in açılışında şartların el vermemesi yüzünden sadece 115 milletvekili hazır bulunabildi. 23 Nisan’daki birinci toplantıda Meclis’e “Türkiye Büyük Millet Meclisi” adı verildi.
24 Nisan 1920’deki ikinci toplantıda Atatürk, TBMM Başkanlığı’na seçildi ve bu görevi Cumhuriyet’in ilan edildiği 29 Ekim 1923’e dek sürdürdü.
1929’DAN BERİ ÇOCUK BAYRAMI OLARAK KUTLANIYOR
1921’de ’23 Nisan’ gününün milli bayram olarak kutlanması kararlaştırıldı. Atatürk; 23 Nisan 1929’da bu bayramı çocuklara armağan etti. 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı adıyla kutlandı. Türkiye; çocuklarına bayram hediye eden ve bunu bütün dünyayla paylaşan ilk ve tek ülke oldu.