Connect with us

Finans & Ekonomi

ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA “HEPSİ BİR ARADA” ÇÖZÜMÜ…

Araç emisyonlarını azaltmaya yönelik düzenlemelerin küresel ölçekte ağırlık kazanması, elektrikli araçlara geçiş sürecini hızlandırdı. Tahminlere göre 2030 yılında satışa sunulan araçların yarısı ya elektrik desteğiyle ya da tamamen elektrikle hareket edecek. Bu öngörüleri dikkate alan Delphi Technologies, “güç ve aktarma sistemlerindeki 35 yıllık deneyimiyle” yeni endüstri kolu güç elektroniğinde “hepsi bir arada” ünitesini geliştirdi.

 

Delphi Technologies firmasının ortaya koyduğu “hepsi bir arada” ünitesi sayesinde; normalde bir elektrikli araçta ayrı ayrı yapılanan “elektromotor, lityum-iyon batarya ve güç dağılımını yöneten kontrol sistemleri bir” araya geldi. Bu özellik elektrikli araç üreticilerine büyük avantaj sağlıyor.

Delphi Technologies Teknolojiden Sorumlu Başkan Mary Gustanski

“HER TÜRLÜ ELEKTRİKLİ ARAÇ DAHA ULAŞILABİLİR HALE GELECEK”
Delphi Technologies Teknolojiden Sorumlu Başkan Mary Gustanski, geliştirdikleri çözümle müşterilerin beklentilerini karşıladıklarını ifade etti: “Müşterilerimizin aynı alanda birden fazla güç elektroniği fonksiyonunu bir araya getirme gereksinimini karşılamak ve otomotivde kullanımını sağlamak için yaratıcı ve uygun maliyetli bir yol bulmamız gerekiyordu. Hepsi bir arada çözümümüz, hibrit de dahil olmak üzere her türlü elektrikli aracı daha ulaşılabilir hale getirme potansiyeline sahip.”

 

MEVCUT DÖNÜŞTÜRÜCÜLER YÜKSEK MALİYETLİ VE BAŞARISIZLIĞA EĞİLİMLİ
Araçlardaki elektronik donanımların maliyetleri giderek yükseliyor. 1977 yılında üretilen ortalama bir otomobildeki donanımın değeri 110 dolar idi. Tutar günümüzde 2000 bin dolara yaklaştı. “Batarya grubundan gelen doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) dönüştürerek aracı harekete geçiren” ve “bünyesinde binlerce elektrik bileşenli devre kartları bulunan” karmaşık invertörler de bu donanımlar arasında. Söz konusu dönüştürücüler yüksek maliyetli ve başarısızlığa eğilimli. Aynı zamanda motora yakın konumlandırılmaları sebebiyle yüksek sıcaklık, nem, tuz, titreşim ve her türlü sıvı gibi zorlu ortamlara karşı dayanıklı olmaları gerekiyor.

“TASARIMDA ERGONOMİ” VE “MALİYET” AVANTAJI
Merkezi İngiltere’nin başşehri Londra’da olan 24 ülkede faaliyet gösteren Delphi Technologies’in imzasını taşıyan “hepsi bir arada ünitesi”, kullanımdaki mevcut donanımlara nazaran daha az kablo içeriyor ve daha küçük. Bu özellik araç üreticileri için “tasarımda ergonomi ve maliyet avantajı” anlamına geliyor. Birden fazla güç elektroniği fonksiyonunun “tek bir ünitede” buluşturulması, elektrikli araçlarda 1.000 dolara kadar tasarruf imkânı sunuyor. Bu ünite tercihen motor bölmesine entegre ediliyor. Böylelikle elektriğe geçiş sürecinde araç tasarımlarını korunabiliyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir