Connect with us

Finans & Ekonomi

GIDA TEDARİK ZİNCİRİNE DİKKAT!

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla kimi ülkelerde gıda sıkıntısı meydana gelebileceğine dikkat çekti. FAO’nun 29 Mart tarihli raporunda “küçük çaptaki çiftçilerin üretime devam edebilmeleri için mali açıdan desteklenmeleri ve e-ticaret kanallarına erişimlerinin sağlanması gerektiği” kaydedildi.

 

 

FAO şef ekonomisti Maximo Torero

“SEBZE VE MEYVELER BÜYÜK İŞGÜCÜ VE EMEK GEREKTİREN ÜRÜNLER”
FAO şef ekonomisti Maximo Torero, Guardian Gazetesi’ne şunları söyledi: “Gıda tedarik zincirinde ya da lojistiğinde bir sorun yaşanmaması için çok dikkatli olmalıyız; yoksa yakın zamanda taze sebze ve meyve tarafında sorun yaşayabiliriz. Sebze ve meyveler büyük işgücü, emek gerektiren ürünler, eğer insanlar hareket edemediği için istihdamda tehlike meydana gelirse o zaman sorunlar ortaya çıkar.”

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli

BAKAN PAKDEMİRLİ: ŞU AN İÇİN BİR SIKINTI YOK
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, mart ortasında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) stoklarında besici, yetiştirici, sanayici ve tüketicinin ihtiyacını karşılayacak miktarda ürün bulunduğunu belirterek “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak dünyada Covid-19 vakalarının görülmeye başlandığı tarihten itibaren olası senaryolar üzerinde çalışarak gerekli tedbirleri haftalar öncesinden almaya başladık. Temel gıda ürünlerinin üretim, stok ve tedarik zincirinde şu an için bir sıkıntı bulunmamaktadır. Önümüzdeki dönemde de herhangi bir olumsuz durum beklenmemektedir.” dedi. Sonraki demeçlerinde tarım sektörüne düşük faizli krediyle destek olunacağını, çiftçilerin kullandığı kredilerin bir kısmının sübvanse edileceğini ve Hazine’ye ait tarım arazilerini kiralayan çiftçilerin bazı kira ödemelerinin erteleneceğini dile getirdi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, hükümeti, Covid-19 kriziyle mücadele çerçevesindeki 100 milyar liralık Ekonomik İstikrar Kalkanı adlı pakette tarım sektörünü dikkate almamakla eleştirdi.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTI ÇİFTÇİLER ÇALIŞABİLECEK
Tarım ve Orman Bakanlığı, mart sonunda, tarım işçilerinin hijyen ve koruyucu malzemelere rahatlıkla erişebilmesinin sağlanacağını; mevsimlik işçilerin nakil ve barınma şartlarının düzenleneceğini açıkladı. Diğer yandan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 65 yaş üstü ve 20 yaş altı çiftçiler, sokağa çıkma yasağından muaf tutuldu.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy

“ORTALAMA ÇİFTÇİ YAŞI 55’LERİ GEÇTİ”
Tabloyu BBC Türkçe’ye değerlendiren Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi-ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy şöyle dedi: “Tarımda temel sorumuz köyleri ve köylülüğü sistematik bir şekilde yok etmemizdir. Ortalama çiftçi yaşının 55’leri geçtiği ve azalan bir tarım nüfusu ile sorunun yeni nesilleri yetiştirmekten geçtiğinin farkına varmamız gerekecek.”

 

PROF. DR. ULUSOY’UN ÖNERİLERİ
Ulusoy’a göre gıda tedarik zincirinin sorunsuz yürümesi şu tedbirlerin alınmasına bağlı:
-Devlet, çiftçiye şimdiden gelecek ürün döneminde verilecek fiyatın dünya fiyatlarının üstünde gerçekleşeceğini garanti etmeli.
-Devlet üretim ve tüketimde çiftçi ile tarlaya girmeli.
-Akaryakıt fiyatlarının düşüşünün getirdiği avantaj ürün maliyetlerine yansıtılmalı.
-Diğer girdiler (elektrik, gübre, vb.) yerine göre bedava sağlanmalı.
-Çiftçinin tarlaya olan aşkının yükseltilmesi gereken her şey açıkça yerine getirmeli. Tarlada sosyal mesafeyi koruyacak olanak olduğu için devlet çiftçi ile üretim ortaklığına hemen başlamalı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir