Connect with us

Finans & Ekonomi

KARANTİNA, ONLİNE SATIŞLARI PATLATTI

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) günlerinde internet üzerinden alışveriş yapma eğilimi öne çıktı. Bazı sektörlerdeki online satışlarda dikkat çekici seviyede artışlar meydana geldi.

 

İNTERNETTEN KİTAP ALIMINDA BELİRGİN ARTIŞ…
Türkiye’nin fintek lideri ve binlerce e-ticaret sitesinin ödeme altyapı sağlayıcısı iyzico’nun verilerine göre internetten kitap satışı, evde kal uygulamasının başladığı hafta bir önceki haftaya nazaran yüzde 32 arttı. Online kitap alımındaki artış sonraki haftalarda da sürdü. Kitap stoklarının yenilendiği karantina sürecinde internet satışındaki ortalama artış oranı yüzde 30’u; sepet tutarındaki ortalama fiyat da 80 lirayı buldu.

ZEKA OYUNLARINA RAĞBET ÇOĞALDI
Öte yandan zeka odaklı kutu oyunları siparişlerinde de ciddi canlanmalar gözlendi. Karantinanın birinci haftasında hobi ve oyun sektöründeki eve teslim satışlar bir önceki haftaya oranla yüzde 46 artış çoğaldı. Ortalama sepet tutarı 75 liraya ulaştı.

Ayrıca aydınlatma ürünleri, beyaz eşya ve mobilya gibi temel yaşam malzemelerine yönelim de hareketlendi. Gündelik ev eşyalarında işlem hacminde yüzde 165, işlem adedindeyse yüzde 117 gibi rekor artışlar yaşandı.

YARDIM VE BAĞIŞLARI DA ÇOĞALDI
İyzico’nun verileriyle 16 Mart haftası ile 23 Mart haftası arasında yardım ve bağış faaliyetlerinde tutar bazında yüzde 232, işlem sayısında yüzde 104 büyüme görüldü.

ARAÇ KİRALAMADA SERT DÜŞÜŞ
Araç kiralama ve seyahat sektöründeki satışlarsa sert düşüşe geçti. İlk kısıtlama haftasında araç kiralamadaki düşüş yüzde 56 oldu. Seyahat harcamaları yüzde 39 azaldı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir