Connect with us

Sağlık

COVID-19 İLE TÜTÜN KULLANIMI ARASINDA ÜRKÜTEN BAĞ…

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanı ve Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Görevlisi Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, “Sigara içenlerin Covid-19 ile enfeksiyonda, hastalık ve ölüm oranı açısından daha yüksek risk altında olup olmadığı” konusunda “bazı önemli veriler” bulunduğunu söyledi.

 

“SİGARA İÇENLERDE YÜZDE 12,4; İÇMEYENLERDE YÜZDE 4,7”
Prof. Dr. Çetinkaya, “Laboratuvar tanısı ile kesinleşmiş 1.099 Covid-19 hastasının sonuçlarını bildiren ve New England Journal of Medicine’da yayınlanan bir makalede”, yoğun bakıma ve mekanik ventilasyona ihtiyaç duyma ya da ölümle sonuçlanma oranının sigara içenlerde yüzde 12,4 (17/137), içmeyenlerdeyse yüzde 4.7 (44/927) olduğunun belirtildiğini açıkladı.

ERKEKLERDEKİ ÖLÜM ORANININ FAZLA OLMASININ ARDINDAKİ GERÇEK
Prof. Dr. Çetinkaya’nın dikkat çektiği bir diğer istatistikse şöyle: “Çin’de erkekler arasında sigara içme sıklığı yaklaşık yüzde 48 iken kadınlarda sadece yüzde 3’tür. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çin Koronavirüs Hastalığı 2019 Ortak Misyonu’nun verileri birleştirildiğinde, erkekler arasında kadınlara oranla daha yüksek vaka ölüm oranı bildirilmiştir. Yüzde 4.7’ye karşı yüzde 2.8.”

Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya

“NİTELİKLİ BİR SİGARA BIRAKMA KAMPANYASI VE TAVSİYESİNE İHTİYAÇ VAR”
İstanbul İl Pandemi Kurulu Üyesi de olan Prof. Dr. Çetinkaya, Aynı zamanda İstanbul İl Pandemi Kurulu Üyesi de olan Çetinkaya, “Sigara içenlerin yaşamlarının en az 10 yılını yitirdikleri gerçeği unutulmamalıdır. Covid-19 gibi solunumsal virüslerin salgınları sırasında nitelikli bir sigara bırakma kampanyası ve tavsiyesine ihtiyaç var. Bunun da tıpkı diğerleri gibi halk sağlığı çalışmalarının bir parçası olması şarttır.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir