Empati Derneği Başkanı Barış Şengün, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle toplumun evlerine çekildiği ve yemek işletmelerinin kapatıldığı şu günlerde sokak hayvanlarının yiyecek bulmada çok zorlandığını söyledi.
“AÇLIKLA MÜCADELE EDİYORLAR”
Radyo Trafik yayınında konuya ilişkin görüşlerini açıklayan Barış Şengün, sürecin yaban hayatına olumlu yansımasına rağmen sokak hayvanlarının durumunu daha da dramatik hale getirdiğini ifade etti: “Özellikle şehir merkezlerinde, çalışma merkezlerinin bulunduğu alanlardaki hayvanlar fecaat durumda. Malumunuz işletmelerin çoğu kapalı olduğu için buradan beslenen, imkân bulan hayvanlar açlıkla mücadele ediyor. Buna ek olarak da alınan tedbirler gereği kamuya kapatılan parklar, ormanlık mesire alanları, kontrollü sahil şeritlerinde bulunan hayvanlar da maalesef açlıkla mücadele ediyor.”
Başak Şengün-Empati Derneği Başkanı
“SOKAK HAYVANINDAN İNSANA BULAŞMA YOK”
Covid-19 hastalığına yol açan virüsün yarasadan bulaştığının belirlenmesi dolayısıyla insanlarda tüm hayvanların bu virüsü bulaştırabileceği yönünde bir endişe oluştuğuna da değinen Şengün, “Ancak bugüne kadar kedi, köpek gibi evcilleşmiş hayvanlardan insanlara virüs bulaştığına 19 dair bir vakaya rastlanmadı ki uzmanlar bunun olmayacağı yönünde de birçok açıklama yayınladı.” dedi.
“TEMASIMIZ OLMADAN HAYATTA KALAMAZLAR”
Şengün, evlere kapandığımız dönemde de sokak hayvanlarına yardım edebileceğimizin altını çizdi: “Vatandaşlara verebileceğimiz tavsiye şu; dışarı çıkmak durumunda olan vatandaşlarımız evde biriktirdikleri yemeklerin bir kısmını ya da temin edebildikleri kuru mamayı çantalarında bulundurarak özellikle iş merkezlerinin olduğu bölgelere koyabilirler. Bunun yanı sıra akşam çöp atmaya çıktıklarında yemek artıklarını çevre kirliliği oluşturmayacak şekilde bir kaba koyarak uygun noktalara bırakabilirler. Çünkü sokak hayvanları her ne kadar sokakta yaşasalar da bizim evcil hayvan dediğimiz sınıftalar. Onlar bizim temasımız olmadan hayatta kalamayacaklar. Dolayısıyla dışarı çıkmak zorunda olanlara yanlarında kuru mama taşımalarını, evde kalanlara da çöp atmaya çıktıklarında kapılarının önüne yemek artığı koymalarını tavsiye ediyorum.”
“GEREKLİ HİJYEN KOŞULLARI SAĞLANMALI”
Şengün evcil hayvan sahiplerine şu uyarıları yaptı: “Hayvana bulaşmıyor malumunuz ama patileriyle her yere basabiliyorlar. Hastalığı bu anlamda fiziksel yolla eve taşıma ihtimaline karşılık hayvanlarımızı sokağa çıkarttıktan sonra kendimize uyguladığımız gibi hijyen koşullarını uygulamamız gerekiyor. Tabi hayvanın dermatolojisine de zarar vermeyecek şekilde bu koşullar sağlanmalıdır. Sabunlu suyla ayaklarını silip durulayarak hayvanımızın hijyeni sağlanabilir. Vatandaşlarımız, bildikleri güvenli alanda ihtiyaçlarını giderecek süreyle evcil hayvanlarını gezdirdikten sonra hem kendileri hem de evcil hayvanları için gerekli hijyen koşullarını sağlayarak yaşam alanlarına adım atmalarını öneriyoruz.”