Connect with us

Dünya Gündemi

7 TRİLYON DOLAR DÜNYA EKONOMİSİNE DEVA OLACAK MI?

Devletler şu ana kadar 7 trilyon dolarlık Covid-19 paketi taahhüt etti. Buna ABD’deki 2 trilyon dolar ve Japonya’daki 274 milyar dolar da dahil. G20 liderleri, video konferans yoluyla gerçekleşen zirvenin sonuç bildirgesinde “Aldığımız önlemler, küresel ekonominin yeniden ayaklarının üzerinde durabilmesi, büyümenin tesisi ve istihdamın korunması için sağlam bir zemin oluşturacak” dedi.

 

Dünya genelinde hükümetler ve merkez bankaları şimdiye kadar yeni tip Koranavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik etkilerini en az hasarla atlatabilmek için toplamda 7 trilyon dolar büyüklüğünde destek paketi taahhüt etti.

2008’DEKİ PAKETE GÖRE ÇOK BÜYÜK
2008’deki küresel mali krizde açıklananlara nazaran çok büyük olan paketler merkez bankalarının “yeni para basması” ve “tahvil ve hisse senedi fonları satın alması” ile kamu harcamaları, kredi garantileri ve vergi indirimlerinden oluşuyor.

KRİZ HAZİRAN SONRASINA SARKARSA…
7 trilyon dolara ABD Senatosu’ndan geçen 2 trilyon dolarlık teşvik paketi ve Japonya’da nisan ayında onaylanması beklenen 274 milyar dolarlık önlem de dahil. Covid-19 krizinin hazirandan sonraya sarkması durumunda mevcut paketlerin yetersiz kalacağı belirtiliyor.

“ABD’DE EN AZ 3 TRİLYON DOLARA İHTİYAÇ VAR”
Bank of America’nın ekonomistlerinden Joseph Song, ABD’nin paketini “İki trilyon dolar, salgının etkilerini telafi edebilmek için gerekli olan asgari miktar. Ekonominin en az 3 trilyon dolarlık bir teşvik paketine ihtiyacı var.” ifadesiyle değerlendiriyor.

Morgan Stanley’nin baş ekonomisti Chetan Ahya ise küresel ekonomik büyümenin barış döneminde en son 1938’de bu kadar baskı altında olduğunun altını çiziyor.

G20 LİDERLERİNİN SÖYLEDİĞİ ZEMİN NE KADAR SAĞLAM?
G20 ülkeleri liderlerinin 26 Mart Perşembe günü video konferans yoluyla gerçekleştirdikleri zirvenin sonuç bildirgesinde “Aldığımız önlemler, küresel ekonominin yeniden ayaklarının üzerinde durabilmesi, büyümenin tesisi ve istihdamın korunması için sağlam bir zemin oluşturacak” deniyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir