Connect with us

Dünya Gündemi

COVID-19 MEVSİMSEL OLABİLİR ANCAK EVDE KALMAYA DEVAM…

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, ABD’deki Maryland Üniversitesi’nde yapılan araştırmada Covid-19 hastalığına sebep olan virüsteki bulaşıcılığın hava sıcaklığı ve nem oranı arttıkça azaldığının belirlendiğini açıkladı. Araştırma sonuçları için “güzel haber” diyen Kara, ardından net ifadelerle uyardı: “Ancak iklim tek etken değil, lütfen evde olalım, evde kalalım.”

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “herkes kendi olağanüstü hâl kararını alıp evinde kalsın” dediği Covid-19 küresel salgını sürecinde, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara önümüzdeki aylar için umut veren bir bilgi paylaştı.

 

Prof. Dr. Ateş Kara

SICAKLIK VE NEM ARTTIKÇA BULAŞICILIK AZALIYOR
Prof. Dr. Kara, ABD’deki Maryland Üniversitesi araştırmacılarının “söz konusu virüsün mevsimsel özellik göstereceğini” açıkladığını duyurdu. Kara’nın atıf yaptığı araştırmaya göre Covid-19 hastalığı daha ziyade hava sıcaklığının 5-11 derece seyrettiği ve yüzde 50-80 oranında nemin olduğu şehirlerde yaygın; sıcaklık artıkça ve nem oranı yükseldikçe azalıyor. “Havaların ısınmasıyla bulaştırıcılığın azalacağı öngörüsünü destekleyen” verileri “güzel haber” diye niteleyen Prof. Dr. Kara net ifadelerle uyardı: “Ancak iklim tek etken değil, lütfen evde olalım, evde kalalım.”

 

PROF. DR. KARA’NIN AÇIKLAMASI
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara’nın açıklaması şöyle:
“Tüm dünyayı etkileyen hastalığın adı COVID-19, neden olan ise koronavirüs ve onun da adı SARs-CoV-2. ABD, Maryland Üniversitesi araştırmacıları, SARS-CoV-2’nin, mevsimsel özellik göstereceğini açıkladı. Hastalığın en yoğun olarak görüldüğü siyah halkalar şeklindeki şehirlerde sıcaklığın 5-11 derece ve yüzde 50 – 80 nem oranına sahip olduğunda artış olduğunu tespit etti.

Hava sıcaklığının daha yüksek olduğu ve nem oranının da yüksek olduğu bölgelerde daha az bulaştığı görülüyor. Havaların ısınmasıyla bulaştırıcılığın azalacağı öngörüsünü destekleyen bu veriler bizim için güzel haber, ancak iklim tek etken değil, lütfen evde olalım, evde kalalım.”

Küresel salgında ölenlerin sayısı 21 bin 292’ye, hastalığa yakalananların sayısıysa 472 bine yükseldi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir