Connect with us

Sağlık

“COVID-19’DA VAKA SAYISI DEĞİL YAYILMA HIZI KRİTİK”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, “stabil ve dayanıklı bir virüs” olarak nitelediği Covid-19’un “şekil değişikliğine gidip SARS virüsü gibi ortadan kaybolmasını beklemediklerini” ve hızla insandan insana geçtiğini söyledi. Virüs bulaşanların yüzde 80’inin hastalığı hafif belirtilerle atlattığını söyleyen Prof. Dr. Azap şu ifadelerle uyardı: “Bu kişiler toplumda dolaşmaya devam ediyorlar ve etrafa virüs saçıyorlar. Hastaneye dahi gelmedikleri için test yapma şansımız da yok. O yüzden toplumda bu virüs hızla yayılıyor.”

 

Prof. Dr. Alpay Azap

Yeni tip Koronavirüs’ün (Covid-19) dünya nüfusunun yüzde 40 ila 70’ine bulaşabileceğinin öngörüldüğünü belirten Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alpay Azap, “Ülkemizde vaka sayısının kaç olacağından önemlisi, vaka sayısının geniş bir zaman diliminde mi, yoksa birkaç hafta içinde mi ortaya çıkacağı. Önemli olan bu birkaç hafta içinde hızlı artışın olmaması. Yoksa sağlık altyapımız yetmez. Hastaları tedavi etmeye yetişemeyiz.” dedi.

 

 

“YÜZDE 80’İ HAFİF BELİRTİLERLE ATLATIYOR VE ETRAFA VİRÜSÜ SAÇIYOR”
Covid-19’u “stabil ve dayanıklı bir virüs” olarak niteleyen ve “şekil değişikliğine gidip SARS virüsü gibi ortadan kaybolmasını beklemediklerini” kaydeden Azap, bu virüsün hızla insandan insana geçtiğinin ve enfekte olanların yüzde 80’inin hastalığı hafif belirtilerle atlattığının altını çizerek şu uyarılarda bulundu: “Bu kişiler toplumda dolaşmaya devam ediyorlar ve etrafa virüs saçıyorlar. Hastaneye dahi gelmedikleri için test yapma şansımız da yok. O yüzden toplumda bu virüs hızla yayılıyor. En etkili yöntem bu nedenle sosyal mesafe. İpin ucu kaçmış değil, halen önüne geçilebilir. O yüzden diyoruz sosyal mesafe önemli. 1 metreden fazla kimseye yaklaşmayın, kalabalık ortamlara girmeyin, olabildiğince evde kalın.”

“GÜNDE 10 BİN TEST YAPILMASI HEDEFLENİYOR”
Prof. Dr. Azap halihazırda 16 olan test merkezi sayısının 31’e çıkacağını, günde 10 bin test yapılmasının hedeflendiğini söyledi. Covid-19 sürecinde İtalya-Türkiye kıyaslamasının doğru sonuçlar vermeyebileceğini de ifade eden Azap, bu konudaki görüşü şöyle: “Tespit ettiğimiz ilk vaka bizim ilk vakamız olmayabilir. İlk vakayı biz daha geç tespit etmiş olabiliriz. O yüzden İtalya’dan önde olduğumuzu ve İtalya’dan daha kötü olacağımızı da düşünmüyorum.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir