Connect with us

Spor

SUYUN ALTINDAKİ GÜZELLİKLERİN ÇEKİM GÜCÜ!

2018 yılından bu yana Dünya Sualtı Konfederasyonu (CMAS) Görüntüleme Kurulu Başkanlığı görevini yerine getiren ve sualtı fotoğrafçılığında uluslararası başarılara imza atan Kerim Sabuncuoğlu “Nedense sualtı dalışı denildiğinde ilk olarak akla vurgun riski ya da köpekbalığı tehlikesi geliyor. Vurgun yiyerek ölmeniz ya da köpekbalığı saldırısında yaralanma ihtimaliniz komşunuzun saldırmasıyla ölme ihtimalinden bile çok çok daha az.” diyor.

 

Spor ile sanat karışımı “sualtı fotoğrafçılığının” dünya genelinde yüzlerce yarışmacısı ve on binlerce takipçisi var. Sualtı sporları da “tıpkı futbolda FIFA, basketbolda FIBA, voleybolda FIVB ve güreşte FILA’da olduğu gibi” uluslararası boyutta örgütlenen Dünya Sualtı Konfederasyonu (CMAS) tarafından yönetiliyor.

KAPTAN COUSTEAU DA KURUCULAR ARASINDA
Dünyaca ünlü araştırmacı ve belgesel yapımcısı Jacques Yves Cousteau’nun da kurucuları arasında yer aldığı CMAS, başlangıçta aletli dalış ve zıpkınla balık avlama dallarına ağırlık verirken zamanla serbest dalış, sualtı hokeyi, sualtı ragbisi, sualtı görüntüleme, paletli yüzme ve Aquathlon branşlarını kontrol eden dünyanın en büyük yapısına dönüştü.

Kerim Sabuncuoğlu

CMAS Dünya Görüntüleme Kurulu Başkanlığı görevini 2018 yılından bu yana Kerim Sabuncuoğlu yürütüyor. Aynı zamanda Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Görüntüleme Kurulu Üyesi de olan Sabuncuoğlu, bu branşta bir Avrupa, iki Türkiye şampiyonluğu ve bir de Dünya ikinciliği derecelerini elde etti.

Sualtı fotoğrafçısı Sabuncuoğlu’yla bu ilginç uğraşının merak edilen ve pek bilinmeyen yönleri ile 1959 yılında kurulan CMAS’ı konuştuk.

 

 

-Sizin de altın ve gümüş madalyalar kazandığınız sualtı görüntüleme şampiyonaları düzenlenirken hangi kriter ve şartlar öne çıkıyor?

Dünya Sualtı Konfederasyonu’na (CMAS) federasyon bulunan herhangi bir ülkede şampiyona düzenlenebilir. Örneğin İspanya’nın başvurusu üzerine 2019 Dünya Şampiyonası Tenerife Adası’nda yapıldı. Şampiyona düşünülen ülkede ilk olarak yarışmaların gerçekleşeceği alanın altyapı ve tesisler açısından müsait olup olmadığına ilişkin keşif gerçekleştirilir. Hem katılımcıların sorunsuz bir şampiyona yaşaması hem de olası bir problemin acilen çözülmesine uygun bir altyapının olması gerekiyor. Haliyle oradaki sualtı yaşamının da görüntülemeye değer olması lazım.

ÜLKELERİN EN İYİ SUALTI FOTOĞRAFÇILARI YARIŞIYOR
Ülkelerindeki yarışmalarda şampiyon olan sualtı görüntüleme takımları Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazanır. Kısacası yarışmaya gelen herkes ülkesinin en iyi sualtı fotoğrafçısıdır. En iyi enstantaneleri yakalamak için uğraşan takımlar bir fotoğrafçı ya da videocu ve dalış eşinden oluşur. Ülkeler yarışmalara bazen iki takımla da katılabilirler.

-Peki yarışmalar nasıl gerçekleşiyor; prosedürler ve kurallar hakkında bilgi verir misiniz?

Biz önceden yarışma yapılacak dört noktayı belirleriz ve duyururuz. Takımlar aylar öncesinden kendi antrenmanlarını bu bölgelerde yaparlar ve yarışmaya geldiklerinde sadece bu noktalara dalarak belirlenen kategorilerde fotoğraf çekerler.

FOTOĞRAFLAR 5 KATEGORİDE ÇEKİLİYOR
Balık kategorisinde, bir balık ya da balığın yakın çekim bir parçası; makro kategorisinde, çok küçük bir canlının estetik bir fotoğrafı; konulu yakın çekim kategorisinde, organizasyonun belirlediği bir konun fotoğraflanması; geniş açı kategorisinde, denizaltının güzelliğini gösterir bir foto; modelli geniş açı kategorisinde de içerisinde estetik bir model bulunan geniş açı bir fotoğraf istenir. 2019’daki konulu yakın çekim kategorisinin konusu kemikli balıklar idi ve yarışmacılar pek çok vatoz fotoğrafı çekti. Video ise 4 dalışta 2 ile 4 dakika süreli olması gereken bir filim çekimi için dalış yapılır.

AZAMİ 90 DAKİKA VE 30 METRE SINIRLAMASI VAR
İki gün boyunca dört gruba bölünen yarışmacılar dört ayrı noktaya aynı anda dalarlar ve en çok 90 dakika ve en çok 30 metre derinlik sınırlamaları içerisinde fotoğraflarını çekerler.
Sudan çıktıkları anda ellerinden fotoğraf makineleri alınır zira fotoğraflara su üzerinde photoshop gibi programlar ile müdahale etmek yasaktır.

İkinci günün sonunda yarışmacılar her kategori için sadece bir fotoğrafı teslim ederler.
Fotoğraflar internet üzerinden dünyanın değişik yerlerinde yaşayan en ünlü fotoğrafçılarına oylanmak için gönderilir. Videolar ise toplam 8 saatlik işlem süresi sonunda teslim edilir ve o videolar da jüri üyelerine yollanır. Jürinin oylaması sonucunda dünya şampiyonları belli olur ve çok büyük bir ödül töreni ile madalyalar sahiplerini bulur.

 

“SUALTINA SAYGI DUYMAK VE KURALLARINA UYMAK ŞART”
-Elbette ki suyun altından büyüleyici kareler ve video görüntüleriyle dönüyor yarışmacılar. Ancak yaptıkları iş, karşılaşma ihtimali bulunan riskler akla getirildiğinde biraz tehlikeli. Yarışma sırasında ne gibi güvenlik tedbirleri uygulanıyor?

Nedense sualtı dalışı denildiğinde ilk olarak akla vurgun riski ya da köpekbalığı tehlikesi geliyor. Vurgun yiyerek ölmeniz ya da köpekbalığı saldırısında yaralanma ihtimaliniz komşunuzun saldırmasıyla ölme ihtimalinden bile çok çok daha az.

Sualtına saygı duymazsanız, kurallarına uymazsanız herhangi bir spor dalında olduğu gibi tehlike altındasınız. Öte taraftan şampiyonaya gelen bütün yarışmacılar hem çok tecrübelidir hem gerekli bütün sağlık belgeleri tamamlanmıştır ve hem de sürekli kontrol altındadır.

Sualtı ekiplerimiz her an suyun altında onları takip ediyor. Ayrıca su üzerinde sürat tekneleri, ambulanslar, sualtı hekimleri ve basınç odası olası bir müdahaleye hazır şekilde bekletiliyor. Sonunda bahsettiğimiz bir dalgıcın hayatı.

 

“TENERİFE’DE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLARA HAYRAN KALDIK”
-Diğerleriyle kıyaslandığında Tenerife’deki şampiyona nasıl geçti?

Tenerife tümüyle turiste göre tasarlanmış bir ada. Suyun altı da Atlantik Okyanusu’nun coşkusuyla pek hareketli. Çıkan fotoğraflara açıkçası hayran kaldık.

Tenerif’te 34 yarışmacının fotoğraf, 9 yarışmacının ise video yarışmasına katıldığı ve çok keyifli dalışların gerçekleştiği harika bir süreç yaşadık. Dünyanın değişik yerlerinden gelen ve birbirini hiç tanımayan onlarca kişi aynı heves ve aşkla oradaydı. Aslında birbirlerine rakiptiler ama en ufak bir sorunda hepsi birbirinin yardımına koşuyordu. Tam olimpiyat ruhu içindeydiler.

Yarışmaların sonunda fotoğraf kategorilerinde 5’er altın, gümüş ve bronz; videodaysa 1 altın madalya sahiplerini buldu. Şampiyona herkesin çılgınca dans ettiği, birbirlerini tebrik ettiği harika bir partiyle kapandı.

“TÜRK TAKIMLARI DEFALARCA DÜNYA VE AVRUPA ŞAMPİYONU OLDU”
-Türkiye’den gelen ekiplerin performansı nasıldı?

Türkiye’nin sualtı fotoğrafında büyük başarıları var. Takımlarımız defalarca Dünya ve Avrupa şampiyonu oldu. İspanya’daki Dünya Şampiyonası’nda Taner Atılgan ve Eşi Çağlar Atılgan konulu yakın çekim kategorisinde altın madalya kazandı. Türkiye’deki seçmeler dünya şampiyonalarına sporcu seçme bilinciyle, son derece titiz ve başarıyla yapılıyor. Bu sayede başarılı sonuçlar elde ediliyor.

“YARIŞMALARIN KUSURSUZCA YAPILMASINI SAĞLAMAKLA GÖREVLİYİZ”
-Başkanı olduğunuz CMAS Dünya Görüntüleme Kurulu’nun organizasyonlardaki temel görev ve sorumluluğu nedir?

Bütün şampiyonaların hangi kurallara göre yapılacağından tutun da madalya törenindeki en ince detaya kadar bütün kararları bu kurul verir. Bu yarışmaların kusursuzca ve aksamadan organize edilmesini sağlayacak kuralları koymak ve takibini yapmakla görevliyiz. Sualtını çok sevdiğim için bu ölçekte bir mekanizmanın önemli bir parçası olmak ve benim gibi hisseden insanlarla çalışmak gerçekten harika bir his.

 

 5 YAŞINDA DALMAYA, 20 YAŞINDA TÜPLÜ DALIŞA BAŞLADI
1967 yılında İstanbul’da doğan Kerim Sabuncuoğlu; Boğaziçi Üniversitesi İş İdaresi Bölümü’nde eğitimini tamamladıktan sonra, Londra’da Schiller Üniversitesi’nin Uluslararası Pazarlama ve Ekonomi Bölümü’nde ihtisas yaptı. Halen Dünya ve Türk markalarının yerel organizasyonlarını gercekleştiren, teknikten dekorasyona yaratıcı fikirler geliştiren ve uygulayan Event Production Ltd.’nin sahibi.
5 yaşında dalmaya, 20 yaşında tüplü dalış yapmaya başlayan Sabuncuoğlu, 2002 yılından beri sualtı fotoğrafı çekmekte. Çok sevdiği dalış sporunun yanı sıra yelken ve kayak ile uğraşmakta.
2017 yılından beri CMAS Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu Görüntüleme Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekte olan Sabuncuoğlu, fotoğraf kariyerinde; 2011 ve 2012 yıllarında üst üste iki defa Sualtı Görüntüleme Türkiye Şampiyonu oldu. Diğer dereceleri şöyle: 1’inci CMAS Avrupa Sualtı Görüntüleme Şampiyonası – Graciosa Adası/Azorlar’da Makro kategorisinde birincilik. 15’inci Altın Palet Sualtı Görüntüleme Şampiyonası – Çeşme’de bir altın, üç gümüş, bir bronz madalya. 14’üncü Altın Palet Sualtı Görüntüleme Şampiyonası – Kaş’ta bir altın, bir gümüş, bir bronz madalya. 13’üncü CMAS Dünya Sualtı Görüntüleme Şampiyonası – Bodrum’da bir gümüş madalya. 11’inci Türkiye Balıkadamlar Spor Kulübü Marmara Festivali Konulu Makro ve Makro dallarında altın madalya.

Fotoğrafları çeşitli Contemporary müzayedelerinde satışa sunulan Sabuncuoğlu evli ve bir kız çocuk babası.
Sualtı fotoğraf çekimlerinde Nikon D800 fotoğraf makinesi, Panasonic Lumix LX10 video kamerası, Nikon lensler, Inon faşlar, Weefine Video ışıkları Nexus ve Nauticam Dalış kılıfları kullanıyor.

 

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir