Connect with us

Finans & Ekonomi

İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜNDE COVID-19 DURAĞANLIĞI

Türkiye İMSAD’ın açıkladığı “Şubat 2020 İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ne” göre “inşaat malzemeleri sanayinde 2019 Eylül’de başlayan toparlanma sürecindeki en yüksek iyileşme, “faaliyetlerde hızlı (bir önceki aya nazaran yüzde 2,7’lik) artışın (Mart 2017’den bu yana en fazla aylık büyümenin) meydana geldiği ve bileşik endeksin 0,90 puan arttığı” Şubat 2020 döneminde gerçekleşti. Ancak güven ve beklenti alt endeksleri Covid-19 salgınından olumsuz etkilendi.

 

 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), küresel boyuttaki Covid-19 virüsü salgınından kaynaklanan negatif etkilerin faaliyet gösterdikleri sektöre de yansımakta olduğunu açıkladı.

 

 

Derneğin her ay yayınladığı “İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi” Şubat 2020 raporunda, “Şubat ayında faaliyetlerde son yılların en yüksek aylık büyümesi gerçekleşti. Buna karşın güven ve beklentilerde artış, Koronavirüs endişeleri ile sınırlı kaldı. Şubat ayında 0,90 puan artan Bileşik Endeks, dip seviyelerden toparlanmasını sürdürdü.” denildi.

 

 

TABLO BİR ANA ÜÇ ALT ENDEKSLE ÖLÇÜLÜYOR
Ana endeks niteliğindeki “İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi”, sektörde ölçülen faaliyet, güven ve beklentilerin bileşimiyle oluşturuluyor ve sanayinin genel durumunu ortaya koyuyor. İnşaat malzemeleri sektöründe “Faaliyet”, “Güven” ve “Beklenti” başlıklarıyla üç alt endeks daha var.

MART 2017’DEN BU YANA EN YÜKSEK FAALİYET BÜYÜMESİ
Türkiye İMSAD’ın açıklamasına göre inşaat malzemeleri sanayinde 2019 Eylül’de başlayan toparlanma sürecinde en yüksek iyileşme “faaliyetlerde hızlı (bir önceki aya nazaran yüzde 2,7’lik) artışın (Mart 2017’den bu yana en fazla aylık büyümenin) meydana geldiği” Şubat 2020 döneminde gerçekleşti. Ancak güven ve beklentiler Covid-19 salgınından olumsuz etkilendi.

 

İHRACAT İKİ AY SONRA YENİDEN HIZLANDI
Şubat 2020 raporunda faaliyetlere ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Yurtiçi satışlarda önemli bir artış oldu. İhracat iki ay aradan sonra şubat ayında yeniden hızlı arttı. Üretimde şubat ayında sıçrama yaşandı. Cirolar şubat ayında iç satışlardaki ve ihracattaki hızlı artışa bağlı olarak önemli ölçüde yükseldi. Neredeyse tüm faaliyetlerde hızlı büyümeler oldu. Mevsimsellik ile bahar aylarında faaliyetlerin daha da artması beklenirken Koronavirüs etkisinin buna imkan tanımayacağı öngörülüyor.”

GÜVEN ENDEKSİ DURAĞANLAŞTI
Raporda Güven Endeksi şöyle değerlendirildi: “Şubat ayında faaliyetlerde yaşanan son yılların en yüksek büyümesine karşın koronavirüs etkisi Güven Endeksi’nde durağanlaşmaya yol açtı. Güven seviyesi şubat ayında bir önceki aya göre sadece 0,05 puan arttı. Güven Endeksi’ndeki temkinli toparlanma şubat ayında yerini temkinli durağanlığa bıraktı. Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinde çok sınırlı bir artış yaşandı. İnşaat sektöründe güvende de sınırlı bir artış gerçekleşti. İnşaat malzemeleri sanayisine güvende de çok sınırlı artışlar oldu. Yurtiçi pazarlarda güven şubat ayında değişmedi. İhracat pazarlarında ise güven şubat ayında çok uzun süre gerileme gösterdi. Güven Endeksi’nin tüm unsurlarına yayılan temkinli iyileşme bu kez de koronavirüs etkisi ile kesintiye uğradı.”

BEKLENTİ ENDEKSİ’NDEKİ İYİLEŞME YAVAŞLADI
Beklenti Endeksi’ndeki tabloyla şu cümlelerle anlatıldı: “Faaliyetlerdeki hızlı büyümeye rağmen beklentiler de Güven Endeksi’nde olduğu gibi koronavirüs endişesinden olumsuz etkilendi. Beklenti Endeksi’nde şubat ayında iyileşme yavaşladı. Beklentiler faaliyetlerdeki hızlı artışa karşın temkinli bir iyileşme eğilimi gösterdi. Ayrıca koronavirüs etkisine rağmen beklentilerin şubat ayında da artış göstermesi olumlu bulundu. Şubat ayında bir önceki aya göre 0,5 puan artan Beklenti Endeksi geçen yılın şubat ayının beklentilerinin ise halen 1,6 puan altında gerçekleşti. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler durağanlaştı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde sınırlı bir artış yaşanırken, ihracat siparişleri şubat ayında da artışını sürdürdü.

Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisinde ise önemli bir artış yaşandı. Yurtiçi siparişlerdeki mevsimsel artış beklentisi ve ihracat siparişlerinde devam eden artış üretim beklentilerini destekledi.”

ŞUBAT 2020 BİLEŞİK ENDEKS GENEL DEĞERLENDİRMESİ
-İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi yeni yıla artış ile başlamıştır. Artış şubat ayında da sürmüştür. Ancak koronavirüs etkisi henüz Bileşik Endeks’e tam olarak yansımamıştır.
-Şubat ayında faaliyetlerde son yılların en yüksek aylık büyümesi gerçekleşmiştir. Buna karşın güven ve beklentilerde artış koronavirüs endişeleri ile sınırlı kalmıştır.
-İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi şubat ayında 0,90 puan artmıştır. Bileşik Endeks dip seviyelerden toparlanmasını sürdürmüştür.
– Faaliyetler şubat ayında yüksek bir büyüme göstermiştir. Faaliyetlerde özellikle iç satışlar ve üretimde sıçrama yaşanırken, ihracat ve cirolarda da önemli artışlar olmuştur.
-Güven Endeksi şubat ayında durağanlaşmıştır. Faaliyetlerdeki çok hızlı büyümeye karşın güven seviyesi değişmemiştir. Koronavirüs etkisiyle güvendeki iyileşme ara vermiştir.
-Beklentilerde ise sınırlı bir artış yaşanmıştır. İç ve dış siparişlerde artış sürmüştür. Faaliyetlerdeki hızlı büyümeye rağmen beklentiler de koronavirüs endişesinden olumsuz etkilenmiştir.
-İnşaat malzemeleri sanayisi 2019 Eylül ayından itibaren toparlanma eğilimi içine girmiştir. Şubat bu iyileşmenin en yüksek gerçekleştiği ay olmuştur. Ancak koronavirüs olumsuz etkisini güven ve beklentilerde göstermiştir. Muhtemelen koronavirüs önümüzdeki aylarda olumsuz etkilerini faaliyetler üzerinde de gösterecektir.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir