Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Suat İnce, Fransız Kalkınma Bankası’yla (AFD) dört yıldır ortaklaşa yürüttükleri “Kadın Dostu Kredi” programına dahil ettikleri firmalardaki kadın istihdamının yüzde 15 oranında arttığını; “politikalar, eğitim, çalışma koşulları ve yönetimde temsil gibi gelişim alanlarında” yüzde 30’luk performans artışı meydana geldiğini söyledi.
Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası (TSKB) ve Fransız Kalkınma Bankası’nca (AFD) her yıl Dünya Kadınlar Günü haftasında düzenlenen “kadın istihdamı konulu” konferansların dördüncüsü “Sosyal Perspektiften İş Yaşamında Kadın” temasıyla gerçekleşti. Etkinlikte iki kurumun dört yıl önce ortaklaşa başlattığı ve Türkiye’de bir ilk niteliğindeki “Kadın Dostu Kredi” programının başarıyla yürütüldüğü belirtildi.

TSKB Genel Müdürü Suat İnce
“SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI KALKINMA HEDEFİ İÇİN…”
TSKB Genel Müdürü Suat İnce, “sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma hedefine ilerlemek için kadınların ekonomideki aktif rolünün artması gerektiğini” vurguladığı konferanstaki konuşmasında Kadın Dostu Kredi programı çerçevesindeki çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Geliştirdiğimiz ölçüm aracıyla firmalarımızın fırsat eşitliği karnelerini ortaya koyuyoruz. Dört yılda programa dahil ettiğimiz firmalarda, kadın istihdamı artışının yüzde 15, politikalar, eğitim, çalışma koşulları ve yönetimde temsil gibi gelişim alanlarında kaydedilen performans artışının ise yüzde 30 oranlarına ulaştığını memnuniyetle söyleyebiliriz. Ayrıca hayata geçirdiğimiz bu başarılı iş modelini, Anadolu’da faaliyet gösteren şirketlere sağladığımız danışmanlık hizmetleriyle daha geniş bir tabana yayıyoruz.”

AFD Avrasya Bölge Müdürü Cécile Couprie
“CİNSİYET EŞİTLİĞİ, AFD FAALİYET STRATEJİSİNİN MERKEZİNDE”
AFD Avrasya Bölge Müdürü Cécile Couprie ise “cinsiyet eşitliğinin Fransız hükümetinin ve AFD’nin faaliyet stratejisinin merkezinde yer aldığını” ifade ederek şunları dile getirdi: “AFD’nin 2019 yılında sağladığı toplam 14 milyar avro tutarındaki finansmanın yarısının kadınların koşullarının iyileştirmesine doğrudan etkisi bulunuyor. Türkiye’de uzun yıllardır değerli iş ortağımız TSKB ile iş dünyasında cinsiyet eşitliğini, özellikle de firmaların kadın çalışanlarının istihdam koşullarını geliştirmesini teşvik etmeyi amaçlayan yenilikçi bir proje başlattık. Çok başarılı şekilde yürüttüğümüz ve üstesinden gelinmesi gereken zorluklarla, sağlanacak fırsatları daha iyi anlamamızı sağlayan bu projenin ikinci aşamasına başladık.”
“UYGUN FİYATLI VE İŞLEVSEL ÇOCUK BAKIMI HİZMETLERİ”
“Kadın istihdamının önünü açacak en önemli alanlardan birinin uygun fiyatlı ve işlevsel çocuk bakımı hizmetleri.” olduğunu söyleyen Couprie, “Fransa’nın bu alandaki deneyiminden yola çıkarak çocuk bakımı konusunda bir dönüşüm için ulusal ve yerel otoritelerle özel şirketler ve derneklerin iş birliğinin büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Çocuk bakımı pahalı fakat bireylere ve topluma sağladığı sosyal fayda açısından ciddi kazanımları olan bir alan. Bu nedenle, çocuk bakımı hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması için tüm aktörlerin katılımını önemli buluyoruz.” dedi.

FRANSA İSTANBUL BAŞKONSOLOSU BUCHWALTER EV SAHİBİYDİ
Fransa İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter’in ev sahipliğindeki iki oturumlu konferansın ilk bölümünde, “kamu ve özel sektör iş birliğiyle erişilebilir çocuk bakım hizmetleri”; ikinci bölümündeyse “Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) kadın istihdamına ilişkin projeleri” ele alındı.
