Dijitalleşme ve otomasyon süreci bir yandan “yetkinlikleri uymayanları” ve “kendilerini geliştirmeyenleri” işsiz bırakacak, diğer yandan ise yeni mesleklerin ve iş imkanlarının doğmasına yol açacak. Türkiye’deki 800 mesleğin yüzde 30’u tümden değişirken, yüzde 2’si yok olacak.
McKinsey Türkiye’nin “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü” raporuna göre 2030 yılına kadar Türkiye’deki 800 mesleğin yüzde 2’si otomasyon sürecinden olumsuz etkilenerek yok olacak ve yüzde 60’ındaki işlerin üçte birinden fazlası otomasyonla yapılır hale gelecek.
YENİ MESLEKLER DOĞACAK
Dijitalleşmenin etkinlik kazanmasıyla 2030’dan sonra “siber güvenlik lideri, insansız hava aracı operatörü, yapay zekâ iş geliştirme sorumlusu, dijital terzi, sanal kuaför, deneyim tasarımcısı, finansal koç, sanal mağaza danışmanı, kuantum makine öğrenmesi analisti” gibi yeni meslekler doğacak. Çalışanların 21,1 milyonu “yetkinliklerini geliştirme mecburiyeti” gerçeğiyle yüzleşecek.
7,6 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALACAK
800 meslek ile 2 bin iş aktivitesi 17 yetkinlik bazında analiz edilerek hazırlanan raporda; dijitalleşme sebebiyle önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’de 7,6 milyon kişinin işsiz kalmasının ve 28 milyonluk güncel istihdam sayısının 33,3 milyona ulaşmasının öngörüldüğü; verimli kullanılması halinde dijitalleşmenin 8,9 milyonluk ek istihdam meydana getirebileceği ve ortaya çıkacak yeni mesleklerin 1,8 milyon kişiye iş imkânı sunacağı ifade edildi.
McKinsey & Company Türkiye Ülke Direktörü Can Kendi
“MESLEKLER ÖLMÜYOR AMA DEĞİŞİYOR”
McKinsey & Company Türkiye Ülke Direktörü Can Kendi, teknolojinin yaygınlaşmasının istihdamda oluşturacağı etkilere sadece risk penceresinden bakılmaması gerektiği ve “mesleklerin ölmeyeceği” görüşünde. Olayın farklı açılardan okunmasını öneren Kendi şunları söyledi: “Türkiye’deki 800 mesleğin yüzde 2’si tamamen ortadan kalkacak ve yüzde 30’u tamamen değişecek. Bu yüzde 30’luk kısım tamamen farklı şekilde yapılacak. Meslekler ölmüyor ama değişiyor.”