Connect with us

Türkiye Gündemi

HİLELİ DEĞERLEME RAPORLARIYLA VATANDAŞ OLUYORLAR!

Yabancı uyrukluların alıcı ya da satıcı sıfatıyla taraf olduğu tüm tapu işlemlerinde taşınmaz değerleme raporu gerekiyor. TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, vatandaşlık talebi sürecinde düşük değerli bazı gayrimenkullere tapu harcı farkının ödenmesiyle 250 bin dolar ve üzerinde paha biçildiğini söyledi. Yeni yasal düzenlemelerle usulsüzlerin önüne geçilebileceğini belirten Akdoğan yetki belgeli emlak işletmelerinin sürece dahil edilmesini istedi.

 

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı için 250 bin dolarlık gayrimenkul sahiplenmenin yeterli görülmesi tartışılmaya devam ederken; Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan konuyla ilgili başka bir olayı gündeme taşıdı. Akdoğan, yabancıların vatandaşlık başvuru dosyasında bulunması gereken “taşınmaz değerleme raporlarının” hazırlık sürecinde usulsüzlükler yapıldığını öne sürdü.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan

“100 BİNLİK EVİ 250 BİN DOLAR GÖSTERİYORLAR”
4 Mart 2019 tarihinden itibaren yabancı uyruklu kişilerin alıcı ya da satıcı sıfatıyla taraf olduğu tüm tapu işlemlerinde taşınmaz değerleme raporu istendiğini belirten Akdoğan şu iddiayı ortaya attı: “Vatandaşlık için müracaat edenler için bazı değerleme uzmanları ve şirketleri usulsüz raporlar ile taşınmaz değerlerini raporlar üzerinde 250 bin dolar ve üzerinde gösteriyorlar. Lakin evin değeri piyasa koşullarına göre belki de 100 bin dolar seviyesinde. Bu şekilde tapu harcı farkına razı olan yabancılar, değerleme tarafındaki usulsüzlük ile ucuz yolla vatandaş olabiliyor.”

USULSÜZLÜK YAPAN FİRMALAR CEZALANDIRILIYOR
Elde ettikleri bilgilere göre bu tür hileli işlemlere karışan iki değerleme firmasının “meslek birliğinden ihraç ve lisans iptaliyle” cezalandırıldığını açıklayan Akdoğan, devamında şunları söyledi: “Bu hususta bizler de Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği çerçevesinde gerekli olacak düzenlemeleri Ticaret Bakanlığımız ile de paylaşıyor olacağız. Gayrimenkul alımı ile vatandaşlık sürecinde alınacak tüm tedbirleri önemsiyor, derneğimiz olarak bu tür konuları hassasiyet ile takip ediyoruz.”

“HİLELİ VATANDAŞLIKLARA TEDBİR GETİRİLMELİ”
Yeni yasal düzenlemelerle usulsüz işlemlerin önüne geçilebileceğinin altını çizen Akdoğan yabancılara konut satışlarında yetki belgeli emlak işletmelerinin sürece dahil edilmesini önerdi. TÜGEM’in ortak çalışmalar yürütmeye hazır olduğunu da kaydeden Akdoğan, “Bu sürecin daha sağlıklı işletilmesi için de başlangıçta gerekli tedbirler alınmalı, raporların kontrolü üst bir kurul tarafından gözden geçirilmelidir. Değerleme raporlarındaki yüksek gösterilen değerlerle verilen vatandaşlıklara tedbir getirilmeli. Değerleme şirketleri yapı denetimde olduğu gibi atama şekliyle atanabilmeli ve değer 3 yıl sonra da tekrar kontrol edilmeli.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir