Connect with us

Finans & Ekonomi

KONUT FİYATLARINDAKİ ANADOLU HAREKETLİLİĞİ DİKKAT ÇEKİYOR

Hürriyet Emlak 2019 Emlak Endeksi’ne göre Anadolu’daki konut fiyatlarında dikkat çekici bir artış var. Hürriyet Emlak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari İşlerden Sorumlu Eş Genel Müdür Zeynep Tandoğan, hareketlenmenin geçtiğimiz dönemdeki faiz indirim kararına bağlanabileceğini söyledi. Türkiye’deki tüm sıfır konut projelerini tek çatı altında toplayan Hürriyet Emlak Projeland’ın Genel Müdür Yardımcısı Maria Ren ise “Emlak yatırımının ülkemizde uzun vadede sürekli kazandıran tek yatırım aracı olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

 

Hürriyet Emlak’ın ülke genelindeki verilerden yola çıkarak hazırladığı 2019 Emlak Endeksi’ne göre satılık konut fiyatlarında Anadolu’da yukarı doğru bir ivme söz konusu. Ortalama metrekare fiyatı 1686 TL, amortisman süresiyle 19,6 yıl.

Antalya’nın Serik ilçesi konut fiyatı artışında ilk sırada yer aldı.

YÜZDE 48’LE ANTALYA SERİK BİRİNCİ DURUMDA
2019’da Anadolu’daki en yüksek konut fiyat artışı Antalya’nın üç ilçesinde meydana geldi. Serik yüzde 48’le ilk sırada. Onu yüzde 47’yle Kemer ve yüzde 36’yla Finike izledi. Bursa’nın Gemlik ilçesiyle yüzde 22’lik artışla dördüncü durumda. Yüzde 15’le Antalya Konyaaltı, Yüzde 14ְ’le Bursa İnegöl ile İzmir Karaburun ve yüzde 12’iyle İstanbul Beşiktaş ilçeleri de fiyat artışlarıyla dikkat çekti. Yüksek fiyat artışı ivmeli iller sıralamasında Antalya, Bursa ve İzmir ilk üçte yar aldı.

Hürriyet Emlak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari İşlerden Sorumlu Eş Genel Müdür Zeynep Tandoğan

“FAİZ İNDİRİMİ GAYRİMENKUL PİYASASINI OLUMLU ETKİLEDİ”
“Emlak endeksi verilerine baktığımızda Anadolu’daki hareketlenmenin devam ettiğini görüyoruz. Benzer bir tablo yılın ilk çeyreğinde de görülmekteydi.” diyen Hürriyet Emlak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari İşlerden Sorumlu Eş Genel Müdür Zeynep Tandoğan, hareketlenmenin geçtiğimiz dönemdeki faiz indirim kararına bağlanabileceğini belirterek şunları söyledi: “Faiz indirimi kararı gayrimenkul piyasası için oldukça olumlu bir gelişme. Bu gelişme paralelinde önümüzdeki dönemde tüm ülke genelinde emlak piyasasında 2019 yılının ikinci yarısından itibaren kendini gösteren hareketliliğin devam etmesini bekliyoruz. 2020’de ülke ekonomisinde stabilizasyon ve yukarı yönlü bir hareket öngörüyoruz. Bu paralelde emlak sektörünün yakın gelecekte gerek yabancı gerekse de Türk yatırımcılar için parlayan yıldız olmayı sürdüreceğini söyleyebiliriz.”

Sıfır konut projelerinde İstanbul Kadıköy lider durumda.

SIFIR KONUT PROJELERİNDE LİDER İSTANBUL KADIKÖY
Hürriyet Emlak Projeland, Türkiye’deki tüm sıfır konut projelerini tek çatı altında topluyor. 2019 verileriyle İstanbul’da en fazla sıfır proje Kadıköy ilçesinde hayata geçti. Esenyurt, Pendik, Beylikdüzü ve Kartal da projelerin yoğun olduğu ilçeler. Bu kategoride Ankara’nın lider ilçesi Çankaya. Onu Etimesgut, Yenimahalle, Keçiören ve Gölbaşı takip etti. İzmir’deyse sıfır konut projesinde Bornova başı çekti. Onun ardından Menemen, Çeşme ve Karşıyaka geldi.

SIFIR PROJELERDEKİ ORTALAMA METREKARE FİYATI 5500 TL
2019’da yaklaşık olarak İstanbul’da 1.300, İzmir’de 350, Ankara ve Bursa’da ise 250 projenin satışı devam etti. Sıfır konut projelerindeki ortalama metrekare fiyatı 5300 TL’den 5500 TL’ye; İstanbul özelindeyse 6700 TL’den 7200 TL’ye yükseldi. A-Plus projelerdeki ortalama metrekare fiyatı da 16136 TL.

Hürriyet Emlak Projeland Genel Müdür Yardımcısı Maria Ren

“EMLAK UZUN VADEDE SÜREKLİ KAZANDIRAN TEK YATIRIM ARACI”
Hürriyet Emlak Projeland Genel Müdür Yardımcısı Maria Ren, sıfır projelerdeki 2019 tablosunu ve 2020 beklentilerini “Önümüzdeki dönemde ekonomik konjonktürün ülkemiz ve piyasalar için daha iyi bir görünüm sergileyeceğini de düşündüğümüzde bu tipteki projelerin yapımının artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Emlak yatırımının ülkemizde uzun vadede sürekli kazandıran tek yatırım aracı olduğunu söyleyebiliriz. Ekonomimizin izleyeceği rotanın da olumlu gelişmeleri daha da fazla tetikleyeceğini düşünüyoruz.” ifadeleriyle yorumladı.

 

 

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir