Connect with us

Finans & Ekonomi

SURİYE’DEN HUBUBAT İTHAL EDİYORUZ

Türkiye, Suriye’den 20 bin ton hububat ithal ediyor. Ürünler 30 Haziran’a kadar 1,3 milyon lira karşılığında TMO’nun Şanlıurfa’daki depolarına taşınacak. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “2002’den 2019’un sonuna kadar 60 milyon ton buğday ithal ettik. Buğday ithalatına 17 yılda 16 milyar dolar ödedik.” dedi.

 

“Üretici buğday ekmekten vazgeçti. ‘Dışarıdan un ihraç edeceğiz’ denilerek 4- 5 milyon ton buğday alıyoruz. TMO her yıl zarar ediyor. Sadece 2019 yılında 7,6 milyon ton buğday ithal ettik. Bu son yılların rekorudur. Geçtiğimiz yıllarda biz bu kadar buğday ithal etmemiştik. 2002’den 2019’un sonuna kadar 60 milyon ton buğday ithal ettik. Buğday ithalatına 17 yılda 16 milyar dolar ödedik.” Bu sayısal verileri Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör dile getirdi.
20 BİN TON HUBUBAT 1,3 MİLYON LİRAYA ŞANLIURFA’YA TAŞINACAK
Birgün Gazetesi’nde yayınlanan haberde, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Suriye’nin Tel Abyad bölgesinden 20 bin ton hububat alacağı ve ithal ürünün kurumun Şanlıurfa’daki Merkez Şube Müdürlüğü’ne ait depolara taşınacağı kaydedildi. 30 Haziran 2020 tarihine kadar sürecek nakliye işlemi için açılan ihaleyi 1 milyon 300 bin liralık teklifle Öz-Duy Uluslararası Taşımacılık Şirketi’nin kazandığı ve 3 Ocak’ta sözleşme imzalandığı belirtildi. Gazete haberini Kamu İhale Kurumu’na bağlı Kamu Alımları Platformu’nun (EKAP) kamuoyuna duyurduğu bilgilere dayandırdı. Suriye’den daha önce de arpa satın alınmış ve bunlarla ilgili olarak iki nakliye ihalesi yapılmıştı.

“700 BİN ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN VAZGEÇTİ”
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, hububat yetiştiriciliğinde niçin bu duruma gelindiği şu ifadelerle değerlendirdi: “Buğdayın anavatanı biziz, buğdayı biz biliyoruz, topraklarımız elverişli ve yapılacak tek şey o kadar basit ki, biz yıllardır ‘buğday üreticisini destekle bizim üreticimiz buğday üretsin’ diyoruz. İlaç, gübre ve mazot maliyeti Türkiye’de çok yüksek. Çiftçiler bu nedenlerden dolayı üretimden vazgeçiyor. Çiftçi kayıt sistemine göre 700 bin kayıt sisteminden düştü ve nedeni ise çiftçilerinin çiftçilikten vazgeçmesidir.”

“BUĞDAY EKİM ALANI 21 MİLYON DÖNÜMDEN 19 MİLYONA DÜŞTÜ”
Güngör açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de 21 milyon dönümlük alanda buğday ekimi yapılıyordu bu rakam 19 milyon dönüme kadar geriledi. Türkiye’nin 82 milyon nüfus var ve dört milyon Suriyeliyi de dahil ettiğimizde bu rakam 86 milyonu buluyor. Yani 86 milyon insanı doyurmak için bizim 21 milyon ton buğday üretmemiz gerekiyor fakat biz 19 milyon buğday üretimi yapıyoruz. Geçmiş yıllara göre üç milyon ton daha az buğday elde ediyoruz. İktidar aradaki farkı ihraç ederek kapatmaya çalışıyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir