Reklam filmlerindeki “finansçı da finansçı” vurgulaması ve aileler bazında “donan finans akışını bir dokunuşla yeniden canlandırmasıyla” akıllarda kalan QNB Finansbank’ın İstanbul ağırlıkta olmak üzere çeşitli illerde 27 şubesini kapatma kararı alması ekonomi piyasalarında şaşkınlıkla karşılandı.
Türkiye’deki yabancı sermayeli bankalardan QNB Finansbank’ın 27 şubesini kapattığı ve müşterilerini kısa cep telefonu mesajıyla (SMS) bilgilendirdiği yönündeki gelişme günün önemli ekonomi gündemleri arasında yer aldı.
BÜRÜT VE NET KARI ARTAK TEK BANKAYDI
Bilançolarını açıklayanlar arasında son bir yılda bürüt ve net karlılığını artıran tek banka QNB Finansbank’ın bu kararı piyasalarda hayli dikkat çekici bulundu. Banka 2018’in 3’üncü çeyreğini net 1,7 milyar lira kar elde etti. 2019’da net kârlılığını yüzde 12 artırarak 1,9 milyar liraya yükseltmeyi başardı.
ŞİMDİLİK PERSONEL ÇIKARMA YOK
Edinilen bilgilere göre çok sayıda ilde gerçekleşen kapatma işleminde ağırlığın İstanbul’da ve kapatılan şubelerdeki müşteri hesapları en yakın şubeye devredildi. Bankanın şimdilik boşa çıkan personeli diğer şubelere, idarecileri de bölge müdürlüklerine kaydırdığı; kapatma operasyonunun 2020’de devam edeceği öğrenildi.
1987’DE HÜSNÜ ÖZYEĞİN KURMUŞTU
Finansbank 26 Ekim 1987 tarihinde bankacılık sektörünün duayen isimlerinden Hüsnü Özyeğin tarafından kuruldu. Ağustos 2006’da Yunan bankası National Bank of Greece (NBG), Finansbank hisselerinin yüzde 99,81’ini satın aldı. 2016 Haziran’da ise Katar Ulusal Bankası (QNB), NBG’nin Finansbank’taki tüm hissesini 2,75 milyar Avro karşılığında devraldı. Bankanın isminin başına QNB kısaltması eklendi.