Connect with us

Finans & Ekonomi

TARIM, PESTİSİT GİRDABINDA…

Resmi verilerle tarım yapılan alan miktarı 2014 ile 2018 yılları arasında 23 bin 941 hektardan 23 bin 200 hektara düştü. Aynı dönemdeki pestisit kullanımıysa yüzde 51,1’lik artışla 39 bin 723 tondan 60 bin tona yükseldi. Buna karşılık buğdayda yüzde 14,17, meyvede yüzde 13,85, sebze yüzde 7,82, ayçiçeğinde 6,4 ve patateste yüzde 4,4’lük verim artışı olabildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), pestisitlere katılan etken maddelerden 13 tanesinin “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olduğunu belirledi.

 

Türkiye’nin tarımsal ürün ihracatında önemli bir pazar konumundaki Rusya Federasyonu’nun “zararlı madde tespiti” gerekçesiyle sık sık iade işlemi uyguladığına şahit olunuyor. Geri gönderilen ürünler iç piyasaya sunuluyor. Peki bu tablonun arka planında hangi gerçekler yatıyor?

NE VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR NE DE KAYIPLARI ÖNLÜYOR
Halk arasında tarım ilacı diye bilinen pestisitlerin sanıldığı kadar verimliliği artırmadığı ve ürün kayıplarını azaltmadığı; üstüne üstlük faydalı böcekler ile mikroorganizmalara zarar verdiği ve tozlaştırıcıları yok ettiği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne 2017’de sunulan ve pestisitlerin 40 yıllık serüvenini irdeleyen rapor da bu yönde.

Çin Hükümeti’nin yayımladığı bir araştırmada da ülkedeki tarıma elverişli arazilerin yüzde 20’sinin pestisit ve diğer kirletici unsurlar yüzünden ziraat yapılamaz hale geldiği ifade ediliyor.

İNSAN SAĞLIĞINA VE ÇEVREYE ZARARLI
Pestisitin maddi yükü yalnızca ona harcanan parayla sınırlı değil. İnsan sağlığı ve çevreye zararının telafisi bunun 5-10 katına mal oluyor. 2019 istatistikleriyle dünya nüfusunun 820 milyonluk bölümünün yeterli beslenemediği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Pestisitlere, suni gübrelere ve genetiği değiştirilmiş tohumlara dayanan tarım anlayışı açlık tehlikesine çare olamadığı gibi sağlıklı ve güvenli gıdaya erişilmesini de giderek engelliyor.

İSTATİSTİKLER NELER SÖYLÜYOR?
Tarım ve Orman Bakanlığı verileriyle ziraat yapılan alan miktarı 2014 ile 2018 yılları arasında 23 bin 941 hektardan 23 bin 200 hektara düştü. Aynı dönemdeki pestisit kullanımıysa yüzde 51,1’lik artışla 39 bin 723 tondan 60 bin tona yükseldi. Buna karşılık buğdayda yüzde 14,17, meyvede yüzde 13,85, sebze yüzde 7,82, ayçiçeğinde 6,4 ve patateste yüzde 4,4’lük verim artışı olabildi. Mercimekteyse verimlilik azaldı.

Öte yandan ürkütücü durum da söz konusu: Zararlılar zamanla pestisite direnç kazanıyor ve her defasında daha etkili bir türünü üretmek zorunda kalınıyor.

TÜM CANLILAR İÇİN ZEHİRSİZ SOFRALAR KAMPANYASI
100 kurum ve inisiyatifin güçlerini birleştirdiği Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı tarafından 23 Kasım 2019 tarihinde başlatılan “Tüm Canlılar İçin Zehirsiz Sofralar” adlı imza kampanyası bu açıdan büyük önem arz ediyor.

13 ETKEN MADDE DERHAL YASAKLANMALI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), pestisitlere katılan etken maddelerden 13 tanesinin “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olduğunu belirledi. Bunların bir an önce yasaklanması isteniyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir