Connect with us

Sağlık

HER GÖRME ENGELLİYE BİR WEWALK!

Türkiye’de, “sunduğu navigasyon hizmetiyle görme engellilere adeta göz olan” WeWalk adıyla akıllı bir baston geliştirildiğini, aletin şimdiden 25 ülkede satıldığını ve 28 farklı dilde 250’yi aşkın basın kuruluşunca haberinin yapıldığını biliyor muydunuz? Büyük bir ihtimalle siz de soruyu hayır diye cevaplayanlardansınız. Ancak bilmeniz gereken güzel bir haber daha var. “Her görme engelli öğrencinin WeWalk’a sahip olmasını amaçlayan” kampanyaya destek verebilirsiniz.

 

Şişli Terakki Lisesi 3’üncü sınıf öğrencisi ve görme engelli Zülal Tannur, www.change.org sitesinde başlattığı kampanyadan herkesin haberdar olmasını istiyor. Tannur’un bu çağrısı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde daha da anlam kazanıyor.

GÖRME ENGELLİLERE BÜYÜK KOLAYLIK
WeWalk adlı teknoloji harikası akıllı bastonla adeta bütün hayatı değişen Tannur düzenlediği kampanyayla, kendisi gibi her görme engeli öğrencinin de büyük kolaylık sağlayan bu cihaza sahip olmasını arzuluyor.

NAVİGASYON HİZMETİ
Akıllı baston WeWalk, Türkiye’de geliştirildi. Klasik bastonlar görme engellilerin hayli işine yarıyor ancak baş hizasındaki ağaç, direk ve tabela türünden engellere çarpma vakıalarını önleyemiyor. WeWalk yalnızca bu engelleri ortadan kaldırmakla kalmıyor, kullanıcısına navigasyon hizmeti de vererek dilediği yere rahatlıkla ulaşmasına imkan tanıyor.

ŞİMDİDEN 25 ÜLKEDE SATILDI
WeWalk şu ana kadar 25’i aşkın ülkede satışa sunuldu. 28 farklı dilde 250’den fazla iletişim kuruluşunca haberi yayınlandı. Çalışmalarını ABD’de sürdüren dünyaca ünlü Türk doktor Mehmet Öz bu akıllı cihazı tüm takipçilerine duyurdu. Akıllı bastonu TIME Dergisi 2019 yılının en iyi icatların biri; Birleşmiş Milletler ise örnek proje seçti. Cihaz, Thomas Edison adına verilen ödüllerde altın ödüle layık görüldü. Cihaz yaklaşık 2 bin lira.

KULLANICILAR ÇOK MEMNUN
Kendisi de bir görme engelli olan WeWalk’ın kurucu ortağı Kürşat Ceylan, akıllı bastonun dünya genelinde yaygınlaşması için çaba harcadıklarını belirtiyor. Ceylan, kullanıcılardan ulaşan memnuniyet bilgileriyle mutluluk katsayılarının arttığını söylüyor.

İŞTE ZÜLAL’IN MESAJI…

Görme engelli lise öğrencisi Zülal Tannur size şöyle sesleniyor: “Son günlerde hayatım biraz değişti. Akıllı bastonla birlikte çevremdeki engelleri tek başıma fark edebildiğimi gördükçe benim cesaretim, ailemin de güveni arttı. Bastonu ilk kez kullanacak olsam WeWalk ile başlamak isterdim. Teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde görme engellilerin kullandığı baston sıradan bir bastondan ibaret olmamalı.

TABELA, DİREK, AĞAÇ ENGELİNE SON
Benim evimin etrafında çok fazla inşaat alanı, tabela, demir-beton çıkıntıları gibi düz bastonun algılayamadığı, oldukça tehlikeli engeller var. Bu nedenle, annem ve babam tek başıma dışarı çıkmamı istemiyorlar, ben de açıkçası pek cesaret edemiyordum. WeWalk akıllı baston, standart bastonların aksine üzerindeki sensörler sayesinde bel üzerindeki engelleri de dokunmadan algılayabiliyor ve titreşimle uyarıyor.

AKILLI TELEFONA İHTİYAÇ BIRAKMIYOR
Görme engelli kişilerin gidecekleri adresi bulabilmesi için, gören kişilere göre navigasyon uygulamalarını daha sık kullanması gerekiyor. Ama görmeden bir elinizde baston, bir elinizde akıllı telefonla navigasyon almaya çalışırken iki eliniz dolu yürüdüğünüzü hayal edin. Bu da bizim için bir hayli riskli bir durum. Akıllı baston ile telefonu cebimden çıkarmadan, bütün navigasyonu baston üzerinden alabiliyorum.
Akıllı bastona; istediğim otobüs durağını bulması ya da beklediğim otobüs geldiğinde ve inmem gerektiğinde haber vermesi gibi her gün yeni özellikler de ekleniyor.
Tüm bunlara ek olarak, böyle bir ürünün ülkemden çıkmasından ve TIME ve Edison tarafından seçilen en iyi inovasyonlar arasında yer almasından ayrıca gurur duyuyorum.

KAMPANYAMIZA DESTEK İSTİYORUZ
Bugüne kadar hep şikayet ettiğimiz şeyler için harekete geçtik, imza kampanyaları başlattık. Bugün ise, hem bu umut dolu haberin yayılması, hem de tüm görme engelli öğrencilerin erken yaşta akıllı bastonla tanışması için bir kampanya başlatmak istedim.
Bu konuda, ilk olarak tüm belediyelerimize seslenmek istiyorum.
Belediyelerin vereceği desteklerle, yeni yılda tüm görme engelli öğrencilerin bastonlarını akıllı bastonla değiştirebiliriz.
Gelin, bu videoyu paylaşarak ve açtığım kampanyaya sadece imza atarak, daha fazla görme engelli öğrencinin akıllı bastona sahip olmasına destek olun.
#birlikteyürüyelim
Teşekkürlerimle…”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir