Connect with us

Kültür - Sanat

KENTLERİN DİNAMİZMİ FESTİVALLER…


Eskişehir’deki uluslararası tiyatro festivalinde sezonun en medyatik oyunları sahnelendi. Bozcaada’daki 1’inci Tenedos Tiyatro Festivali, ruhlarda güzel tatlar bıraktı. Sadece üç gününe tanık olduğum ve aklım kalarak döndüğüm Uluslararası Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali, DRASED Başkanı Nurhan Öktem’in çaba ve emekleriyle gerçekleşiyor.

 

Son bir ay içinde üç farklı kentte üç festivali gözlemleme fırsatı buldum. Bu üç festivalin de dinamikleri birbirinden farklı.

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR İLK
“Eskişehir’in kalbini ve yaşam damarını oluşturan” Anadolu Üniversitesi, 18 Ekim ile 9 Kasım tarihleri arasında ilk kez bir Uluslararası Tiyatro Festivali düzenledi. Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde organize edilen bu festival, tiyatro sanatında güncel uygulamaların, oyunculuk eğitim sürecine yansımalarının araştırılması ve geliştirilmesi amacıyla, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından bir bilimsel araştırma projesi olarak tasarlanmış.

ESKİŞEHİR’DE YERLİ VE YABANCI TİYATRO ŞÖLENİ
Festivalde yurt içinden ve dışından farklı üsluplara sahip topluluklar performanslarını sahneledi. Yerli ve yabancı tiyatro sanatçıları ile eğitmenler tarafından atölye çalışmaları ve söyleşiler yapıldı. Festival boyunca Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü öğrencilerinin, öğretim elemanlarının, konuk sanatçıların ve eğitmenlerin deneyimlerinden elde edilen veri, ülkemizde oyunculuk eğitimi veren okullarla paylaşılacak.

EN MEDYATİK OYUNLAR SAHNELENDİ
Konservatuvar Müdürü Prof. Erol İpekli’nin titiz çalışması ve birleştirici yaklaşımıyla filizlenen festivalde, sezonun en medyatik oyunları; Zerrin Tekindor’un başrolünü oynadığı “Arzu Tramvayı”, Erdal Beşikçioğlu’nun kült oyunu “Bir Delinin Hatıra Defteri”, Ozan Güven ve Günay Karacaoğlu’nun harika performansıyla “Don Kişot’um Ben”, Mert Fırat’lı “Joseph K”, Şener Şen’i yıllar sonra sahneye taşıyan “Zengin Mutfağı” ve Engin Alkan’ın yönettiği “Kürk Mantolu Madonna” ile Eskişehir seyircisi buluşmuş oldu.
Oldukça yüksek bir bütçenin harcandığı festival, seyirci beklentilerini en üst düzeyde karşılamasının yanı sıra özellikle tiyatro araştırmacılarının ve akademisyenlerinin özlemle beklediği bir içerik sunmasıyla da ses getirdi.

BOZCAADA’DA 1’İNCİ TENEDOS TİYATRO FESTİVALİ
Bozcaada Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 1’inci Tenedos Tiyatro Festivali ise kimi yerel yönetimlerin sadece popülerin peşinde koşmadığının ve bağımsız tiyatroları da gördüklerinin bir işareti sayılabilir. 26-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen festival, 3 gün 3 gece boyunca takipçilerin ruhlarında güzel tatlar bıraktı.
Versus Tiyatro, yeni sezonda seyirciyle buluşturduğu ‘Lampedusa’ ile ‘Kreutzer Sonat’ oyunlarının prömiyerini Bozcaada’da yaptı. BAM Tiyatro’nun geçen sezona damga vuran Kadercan’ı da festivalin kapanış oyunuydu. Atölye, söyleşi ve oyunlar adalıları şimdiden bir sonraki festivali heyecanla beklemeye yöneltti. Bu çabanın diğer yerel yönetimlere de örnek olmasını diliyoruz.

ULUSLARARASI MARDİN ÇOCUK VE GENÇLİK TİYATRO FESTİVALİ…
Sadece üç gününe tanık olduğum ve aklım kalarak döndüğüm 8’inci Uluslararası Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali de 1-8 Kasım tarihleri arasındaydı. Festival, Dramatik Sanatlar Eğitim ve Araştırma Derneği (DRASED) Başkanı Nurhan Öktem’in çaba ve emekleriyle gerçekleşiyor. Nurhan Hoca, “gelecek nesillerin kişiliklerinin sağlıklı gelişmesini, kendilerini ifade edebilmelerini, vatana ve kültürüne saygılı olmanın yanı sıra evrensel düşünebilen bireyler haline gelmelerini sağlamak” amacıyla “tiyatroyu, oyunu ve eğitimi Mardin ve çevresine taşıyabilmek için” canla başla çalışıyor. Arkasında “ne hükümet desteği ne de yerel yönetimin bir katkısı” var. “Kişisel girişimleriyle elde ettiği küçük fonlarla” Anadolu’nun bu muhteşem coğrafyasında “kültür adına anlamlı çalışmalar” yürütüyor.

FESTİVAL KIZILTEPE VE SAVUR’A DA TAŞINDI
Bu yıl Belçika, İtalya ve İngiltere’den grupların da katıldığı festivalde gösteriler Mardin merkezle sınırlı kalmayıp, Kızıltepe ve Savur’a da götürüldü. Halkın gösterilere ilgisini kelimelerle anlatmak mümkün değil. Umarım eski Mardin’e yatırım yapan Sabancı Holding ve kökleri Savur’a dayanan Erdem Holding, bu eşsiz girişimi desteklemek için adım atarlar.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Nurhan Öktem

    22 Mayıs 2020 at 04:56

    Sevgili Ragıp Ertuğrul,
    Ne yazık ki, yazdıklarınızı,duygu ve düşüncelerinizi, destek çağrınızı şu dakikada görebiliyorum.Bu geç kalış bizim için çok büyük ayıp ve büyük kayıp. Sürece ilişkin görselleri ve gözlemlerinizi, İnstagram sayfanızda da paylaşmışsınız. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Bizim için desteğiniz ve varlığınız çok değerli. Kendi adıma, Mardin Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali adına ve DRASED adına çok teşekkür ederim

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir