Connect with us

Kültür - Sanat

TİYATROYA RAĞBET VAR! HEM DE NASIL…

Son birkaç yıldır TV dizileri ve sinemada adından çok söz ettiren popüler isimleri de artık “bağımsız” ya da “alternatif” diye nitelendirilen tiyatro sahnelerde oyunculuk performanslarıyla görmeye başladık. Tiyatronun sahiciliği ve cazibesi bir herkesi yakalayacak.

 

RAGIP ERTUĞRUL

Bana hep soruyorlar: Tiyatroya eskisi gibi rağbet var mı diye… Ben de seyirci tarafında çok büyüme olmasa da üretim tarafında, yani tiyatronun mutfağında şimdiye kadar olmadığı kadar canlılık, heyecan ve dinamizm olduğunu söylüyorum. Bu durumu yakından görüyorum; hem bunun öyle kısa sürecek bir heves olmadığına inanıyorum; hem de üretim yapanların bu işe tutkuyla sarıldıklarına şahit oluyorum.

Öyle bir sarılma ki bu; tıpkı KOBİ’lerde görmeye alışkın olduğumuz heyecan ve tutkuyla… Engel tanımayan… Zorluklarla mücadeleden kaçmayan… Birbirini destekleyen… İnsana dokunan… Yaşamdan kopuk olmadan faaliyetini yürüten…

BAĞIMSIZ VEYA ALTERNATİF TİYATRO HAREKETLİLİĞİ
Tiyatronun günümüzdeki bu hareketliliğini sağlayan oluşumları ‘bağımsız’ veya ‘alternatif tiyatro’ olarak nitelendiriyoruz. Mahir Günşiray’ın kurduğu Tiyatro Oyunevi, Zafer Diper’in Bizim Tiyatro’su, Ahmed Leventoğlu’nun Tiyatro Stüdyosu, Nesrin Kazankaya’nın Tiyatro Pera’sı ve sonrasında Murat ve Özlem Daltaban’ın kurduğu DOT ile devam eden bir süreçte bugün üç yüzü aşkın bağımsız tiyatro grubu sanat yapıyor. Ve bu sadece İstanbul’daki sayı. Sayıları daha az olsa da Anadolu’da da buna benzer örneklere rastlamak mümkün.

İlk zamanlar Talimane, Beyoğlu ve Galata’da konuşlanan alternatif tiyatrolar bir süredir Karaköy, Tophane ve Kadıköy’de yoğunlaşmaya başladı. Ama genel olarak eksenin Avrupa yakasından Anadolu yakasına kaydığını söylesek yanlış olmaz.

BÜYÜK SERMAYELERİ VE GÖSTERİŞLİ BİNALARI OLMASA DA…
Alternatif tiyatrolar; “büyük sermayeleri olmadığı, popüler gazetecilerin ilgi odağı yaratan röportajlarına çıkamadıkları, caddeler boyunca billboardlarda reklam yapamadıkları, gösterişli ve modern binalarda sanat yapma imkânı bulamadıkları için” geniş seyirci kitlelerine ulaşmakta elbette güçlük çekiyorlar. O nedenle bu tiyatroların çoğundan habersiz olabilirsiniz. Neyse ki sosyal medyayı etkin kullanma becerilerine sahipler ve kendi başlarına yarattıkları az maliyetli prodüksiyonlarla içerikleri paylaşarak özellikle öğrencilere, iş hayatındaki genç profesyonellere ve sıkı sanat takipçilerine seslerini duyurabiliyorlar.

 

EKRANLARIN POPÜLER İSİMLERİ DE ALTERNATİF SAHNELERDE
Son birkaç yıldır TV dizileri ve sinemada adından çok söz ettiren popüler isimleri de artık alternatif sahnelerde oyunculuk performanslarıyla görmeye başladık. Binnur Kaya, Melisa Sözen… Bu eğilimin de seyirci kitlesinin alternatif tiyatroları fark etmesinde büyük etkisi oldu. Yeni sezonda televizyondan dolayı büyük bir hayran kitlesi olan Bergüzar Korel’i de ilk defa sahnede izleyeceğiz.
Serra Yılmaz, Ayşenil Şamlıoğlu, Mert Fırat, Caner Cindoruk, Rıza Kocaoğlu, Erkan Kolçak Köstendil, Şebnem Bozoklu, Demet Evgar ve Emre Karayel gibi oyuncular tiyatro deneyimlerini TV’ye taşıdıktan sonra oldukça geniş hayran kitlelerine sahip oldular. Sahnede olmayı önemseyen ve başarılı performanslarıyla çok konuşulan bu isimler de, TV karşısından ayrılmayan izleyicilerin evlerinden çıkıp tiyatroya gitmelerine vesile oldular.

 

TİYATRONUN SAHİCİLİĞİ BİR GÜN HERKESİ YAKALAYACAK
Tiyatronun sahiciliğinin ve cazibesinin herkesi bir gün bir yerinden yakalayacağı kesin. Siz de iş yaşamından kafanızı şöyle bir kaldırmaya fırsat yaratıp alternatif çağdaş oyunlar aracılığıyla farklı ve alabildiğine zengin dünyalara doğru yelken açabilirsiniz.
“Tiyatrolar.com”, tüm tiyatroları takip edebileceğiniz çok güzel bir platform. Hepimiz için bereketli bir güz sezonu dilerim.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir