Connect with us

Gezi & Mekan

HAMBURG ER: HAMBURG’A AİT!

Almanya’nın ikinci büyük şehri, 16 eyaletinden biri ve dünyaya açılan kapısı olan Hamburg’u ziyaret etmeyi düşünüyorsanız en ideal zaman Mayıs-Eylül arası. Bu önemli kuzey şehrine gerçekleşen festival ve etkinliklerin yanı sıra büyük limanı vesilesiyle her yıl binlerce turist geliyor.

 

TARKAN ARSLAN

Free and Hanseatic City of Hamburg yani “Bağımsız Hansa Şehri Hamburg”, Almanya’nın Berlin’den sonraki ikinci büyük kenti. Nüfusu yaklaşık olarak 1,8 Milyon. Aynı zamanda ülkenin en büyük limanı, dünyaya açılan kapısı ve 16 eyaletinden biri. Bir ulaşım ve ticaret metropolü. Konteyner limanları arasında dünyanın 7, Avrupa’nın ise en 2’inci en büyüğü burada. Kuzey Denizi’nden 120 kilometre içeride, Elbe Nehri üzerine kurulu olan dev Hamburg Limanı; Kuzey ve Doğu Avrupa ticaretinin merkezi dağıtım noktası.

HAMBURGERİN HİKÂYESİ
Şimdi gelelim ana vatanı diye bilinen Hamburger konusuna. Hamburglu bir aşçı eti ucuzlatmak için tuz, biber ve soğan ilave edip pişirerek servise sunar ve ona ‘Hamburg’a ait’ anlamında “hamburger” adını verir. 19’uncu Yüzyıl’ın sonlarında Alman göçmenleri bu eti gittikleri Amerika’ya da taşırlar. Hamburger orada daha da popülerleşir ve dünya genelinde vazgeçilmez yiyeceklerden biri haline gelir. Şimdi sıkı durun; Hamburger’in esas vatanı Tataristan desem şaşırmaz mıydınız?

ASLI TATAR BİFTEĞİ!
Hamburger hakkında şöyle bir hikâye daha var: Bir zamanlar savaşçı Tatar atlıları çiğ et yiyorlardı. Zamanla bu eti eyerlerinin altına koyduklarında, uzun seferlerde atın hareketleri sonucunda bu etin bir şekilde az da olsa piştiğini ve daha kolay çiğnenebilir hale geldiğini keşfettiler. Yıllar geçtikçe, Asya steplerindeki uzun seferlerinin olması sebebiyle bu etin dayanıklılığını arttırmak için ona tuz, biber ve soğan da ilave ettiler ve sonunda bugünkü bilinen adıyla ‘Tatar Bifteği’ ortaya çıktı. Almanya’nın Hamburg şehrinden bir tüccar, ticaret amacı ile gittiği Orta Asya’da 19’uncu Yüzyıl’ın ortalarında bu Tatar Bifteği’ni görüyor ve Almanya’ya getirerek Hamburg Bifteği olarak satışa sunuyor.

Hikâyelerden hangisine inanacağınız tamamıyla size kalmış. Gerçek olan bir şey var ki şimdilerde hazır Hamburg’a gelmişken şöyle güzel bir hamburger yiyeyim diye aklınızdan geçiriyorsanız sakın hayalinizdeki gibi bir ürün beklemeyin diyebilirim. Yine de gelmişken denemenizde fayda var tabi ki…

EN İDEAL ZAMAN MAYIS-EYLÜL ARASI
Özellikle sanatçıların yaşamayı tercih ettiği Hamburg’a gerçekleşen festival ve etkinliklerin yanı sıra büyük limanı sayesinde her yıl binlerce turist geliyor. Benim Mayıs-Eylül ayları arasında ziyaret edilmesini tavsiye ettiğim Hamburg, Noel döneminde kurulan Noel pazarlarıyla da cazipleşiyor.

ŞEHRİN MERKEZİ ALTSTADT
Şimdi gelelim şehrin en önemli bölgelerine… Merkez konumundaki Altstadt bölgesi, pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Eski Şehir; tarihi binaları, hareketli ve canlı yapısı, şehrin gezi ve alışveriş adreslerine yürüyüş mesafesinde olmasıyla çok tercih edilen bölgelerden. Ama tabii bu durum otel fiyatlarını ve doluluk oranını da biraz yükseltiyor. Ancak araç kullanmadan ve zaman kaybetmeden her yeri kolayca gezebiliyorsunuz.

Romantik Harvestehude bölgesi; Hamburg şehir merkezinin kuzeyinde yer alan ve yapısal açıdan lüks villalarla dolu. Kanal kenarında yer alması ve doğal güzellikleriyle oldukça romantik olan bölgede gezmek gerçekten keyifli. Buradaki otel seçenekleri az ama hayli şık.

ÖĞRENCİ BÖLGESİ ROTHERBAUM
Rotherbaum ise üniversitenin de yer aldığı, şehir merkezinin hafif kuzeyinde kalan ve Hamburg’da öğrenci bölgesi olarak adlandırabileceğimiz keyifli bir ortam sunuyor. Kitapçılar, barlar, sinemalar ve sanat evleriyle hayli canlı bir bölge.

HafenCity bölgesi Avrupa’da gerçekleştirilen en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri olma özelliğine sahip. Eski rıhtımların, depoların ve diğer endüstriyel yapıların modern yaşam alanlarına dönüştürülmesinin amaçlandığı proje, 2003 yılında hayata geçirilmiş. Geçmişi gelecekle bir araya getirme mottosunu taşıyan çalışmalar, kimi noktalarda hala devam ediyor. HafenCity’de görebileceğiniz yerler Elbphilharmonie, Miniatur Wunderland ve International Maritimes Museum’la sınırlı değil. Dilerseniz HafenCity InfoCenter’a gidip bölge hakkında en doğru bilgileri edinebilirsiniz. Magellan-Terrassen da fotoğraf çekebilir sonrasında sosyalleşmek ve bir şeyler yemek içmek için Überseeboulevard’a gidebilirsiniz. Adrenalin dolu, değişik bir deneyim yaşamak istiyorsanız modern korku tüneli olarak tanımlanan ve eski yaşanmış korku dolu hikayelerin canlandırıldığı Hamburg Dungeon‘a uğrayabilirsiniz.

ÖZGÜRLÜKÇÜ ST. GEORG
St. Georg, Merkez İstasyon’un ve şehir merkezinin kuzeydoğusunda yer alıyor. Hamburg’un özgürlükçü ve şık bölgesidir. Yaz aylarında sokaklar alışveriş yapan, sohbet eden, kahve içen, yürüyüş yapan veya Lange Reihe caddesindeki birçok sanat sergilerinden birine giden insanlarla doludur.


RATHAUSMARKT VE BELEDİYE BİNASI
Hamburg’da gezilecek yerler listesinin ilk sırasına Rathausmarkt & Belediye Binası’nı koyabilirim. Eski Şehir bölgesindeki bu binanın görkemli mimarisi ve konuşlandığı meydanın canlı atmosferi, onu liste başı yapmamın birincil sebebi. Göz alıcı güzelliğe sahip Rathausmarkt, her daim canlı atmosferini bünyesinde barındırdığı alıveriş olanaklarına borçlu. Burada ayrıca birçok kafe ve restoran da bulunuyor. Barok mimarisi ile gezginlerin hayranlığını kazanan ve meydana adını veren Hamburg Belediye Binası ise 1886-1897 yılları arasında inşa edilmiş ve yerel parlamentonun oturumlarının gerçekleştirildiği dev yapı, günümüzde halka açık konser ve sergi organizasyonlarına da ev sahipliği yapıyor. 17 bin metrekarelik alanı kaplayan belediye binasını gezebileceğiniz gibi dışarıdan da seyredip keyif alabilirsiniz. Burayı gördükten sonra meşhur alış veriş caddesi Mönckebergstrasse sadece 500 metre ileride. Hamburg Belediye Başkanlığı yapmış Johann Georg Mönckeberg’in adıyla anılıyor. 800 metre uzunluğundaki yol, Hauptbahnhof ile Rathausmarkt arasındaki ulaşımı da sağlıyor. Mönckebergstrasse’de zaman geçirmek için önce dünya çapında popüler markalara ait mağazaları dolaşabilir sonra da alışveriş merkezlerine yoğunlaşabilirsiniz. Tabii bu arada St. Pedri ve St. Jacobi kiliseleri gibi mimari açıdan öne çıkan yapılara da vakit ayırabilirsiniz.

 

FİSCHMARKT (BALIK PAZARI)
Gezilecek yerlerde ikinci sıraya ise hiç düşünmeden Fischmarkt yani Balık Pazarı’nı koyabilirim. Pazar günleri kurulan pazarı, bir günde ortalama 70 bine yakın insan ziyaret ediyor. Elbe Nehri kıyısında konuklarını ağırlayan pazar alanının adı deniz ürünleri ile özdeşleşmiş olmasına rağmen burada meyve-sebze ve hatta giyim ürünlerinin satışı da yapılıyor. Balık Pazarı‘nın kurulduğu alan, eğlence tutkunları için farklı bir anlam ifade ediyor. Çünkü buradaki alternatif gece kulüpleri, cumartesi 00.00’dan itibaren konuklarına sabahın ilk saatlerine kadar süren keyif dolu anlar yaşatıyor. Tabii sonrasında bu mekânlardan çıkan gençler, karınlarını doyurmak için soluğu pazarda alıyor. Aileler ise buraya sabah erken saatlerde gelmeyi tercih ediyor. Pazara, isterseniz kara yoluyla veya değişiklik olsun derseniz feribot seferlerinden yararlanarak ulaşabilirsiniz.

 

MİNİATUR WUNDERLAND

Üçüncü sıraya Miniatur Wunderland‘ı almak istiyorum. Her yaştan gezgini kendisine çekmeyi başaran Miniatur Wunderland’ta tamamı el yapımı 1040 tren bulunuyor. Toplam 1490 metrekare alanda 9250 araba, 4110 bina, 130 bin ağaç ve 385 bin aydınlatma yerleştirilmiş. 21 milyon Euro harcanarak oluşturulan bu eğlence merkezi, başta Hamburg olmak üzere Avusturya, Venedik, Orta Almanya, ABD, İskandinavya gibi bölümlere ayrılmış. Eğlence odaklı tesisin temelleri, 2000 yılında Gerrit ve Frederik Braun tarafından atılmış. 2018’de minyatür parkının dokuzuncu ve şimdilik sonuncu sayılan “İtalya” temalı bölümü ziyarete açılmış. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte daha fazla tema alanının inşa edilmesi planlanıyor.

 


ALSTER GÖLÜ
Dördüncü sırada kentte zaman ayırabileceğiniz huzur dolu Alster Gölü. Özellikle hafta sonlarında yerel halkın yoğun ilgi gösterdiği göl, adını Elbe Nehri’nin bir kolundan alıyor.
Birçok kanal ile bağlantısı olan bu göle yaz aylarında gittiğinizde uzun yürüyüşlere çıkabilir, koşabilir ve bisiklete binebilirsiniz. Hatta yakınındaki mekânlardan birine oturup güneşin tadını çıkartabilirsiniz. Bu esnada çevredeki kuğular da dikkatinizi çekecektir. Zamanınız olursa çevreyi daha iyi tanımak adına Alster Gölü’nü kapsayan tekne turlarına katılabilirsiniz. Turlar, genelde Jungfernstieg kıyısındaki duraktan başlıyor. Tabii hazır buraya kadar gelmişken adının dilimizdeki karşılığı “Alster Suyu” olan limonatalı biranın tadına bakabilirsiniz.

 


HAMBURG LİMANI
Beşinci sırada Hamburg Limanı var. Almanya denizciliğinin merkezinde yer alan Hamburg Limanı’na, sahil yolunu takip ederek veya metro seferlerinden yararlanarak rahatça ulaşabilirsiniz. Liman bölgesi günümüzde sadece ticari faaliyetlerle anılmıyor. Burası aynı zamanda turistik yönüyle çok sayıda ziyaretçi çekiyor. Müzeye dönüştürülen gemileri ziyaret etmenin haricinde bir saatlik tekne turlarına da katılabilirsiniz. Size önerim eğer buraya gelmişseniz 2 saatlik liman turu satın alın.

 


ESKİ ELBE TÜNELİ
Altıncı sıraya limandan bahsetmişsen onu şehre bağlayan tüneli Elbe Tunnel’ı koyabiliriz. 426 metre uzunluğa sahip Elbe Tunnel, nehrin güney tarafında kalan Hamburg Limanı’nı kent merkezine bağlamak amacıyla 1911 yılında hizmete açılmış. Yüzeyin 24 metre aşağısında yer alan ve hala kullanımda olan yapı, günün belirli saatlerinde araç trafiğine açılıyor. Yayalar ise bu geçidi herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan rahatça kullanabiliyor. Günümüzde kentin en önemli turistik gezilecek yerlerden birine dönüşen Eski Elbe Tüneli’nde yürüyerek, siz de farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bir yandan nostaljik havayı solurken diğer taraftan seramik eserleri görebilirsiniz. Bu eserlerin büyük kısmı Elbe Nehri ve içerisinde yaşayan canlılardan ilham alınarak oluşturulmuş.

GECE HAYATININ MERKEZİ SAİNT PAULİ
Hamburg için gece hayatından ve özellikle St. Pauli’den bahsetmeden olmaz.
Liman şehirleri, kıyıya gelen ve iyi vakit geçiren gezginler ve denizciler sayesinde gece hayatı ile eş anlamlı olmuştur. Hamburg’da da gece hayatı, şehrin önemli kültürel unsurlarından biridir. Almanya’nın en renkli gece hayatına sahip şehirlerinden biri olan Hamburg’da gece hayatının merkezi Saint Pauli’dir. Altona ve Neustadt caddelerine bağlanan sokaklardaki barlar ve gece kulüplerinden birinde akşamınızı geçirebilirsiniz. Ayrıca Reeperbahn Mahallesi şehrin Red Light District’i olarak tabir edilen semtidir. Reeperbahn’ın kuzeyinde, gün boyunca sanat galerileri ve kafeler olsa da Akşamları Reeperbahn’ın güneyindeki barlar yerli halkla dolmaktadır. Bu bölgede mekanlar genellikle gece saat 1 ile 3 arasında hareketlenmektedir. Schanzenviertel District ise gece hayatının aktığı bir başka bölgedir. Grossneumarkt Caddesi ve Lange Reihe sokakta da barlar ve publar bulunmaktadır.

THE BEATLES’İN ÜNLENDİĞİ BARLAR
Dünyaca ünlü müzik gruplarından biri olan The Beatles, ünlerine kavuşmalarını sağlayan ilk performanslarını St. Pauli’deki barlarda sergilemişlerdir. Bu nedenle St. Pauli’de The Beatles’ın heykeli bulunmaktadır. Şehrin genç sokak müzisyenleri bu heykel önünde müzik yapmaktadır. St. Pauli’deki bu meydanı gezebilir ve Beatles grubu ile fotoğraf çekebilirsiniz.

Hamburg merkezindeki belediye binasına 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan caz barı Cotton Bar, klasik caz şarkıları, uygun fiyatları ile akşamı geçirmek için ideal bir mekandır. Cascadas’da her akşam Soul, Jazz, Latin, Blues ve daha pek çok müzik çalınmaktadır. Jungfernstieg ile Binnenalster’in yakınında bulunan merkez istasyon arasındaki Cascadas Bar, keyifli bir gece geçirmek isteyenler için değerlendirebilecekleri bir tercihtir. Salı ile cumartesi günleri Cascadas’da küçük gruplar müzik yapmaktadır. Müzisyenler hakkında güncel bilgiler ve başlama saatleri Internet sitesinde her zaman bulunabilir. Müzikal sevenler ise Stresemansstr’daki salonundaki gösterilerden birini izleyerek seyahatlerini bir müzikalle taçlandırabilir.

İKONİK YAPILAR
Hamburg’un bohem mahallesi St. Pauli’de illa da gündüz gezmeyi yeğleyecekseniz, ikonik yapıları ziyaret ederek de keyifli vakit geçirebilirsiniz. Polisiye filmlerde ve televizyon şovlarında kullanılan polis karakolu Davidwache, büyükler kadar çocukların da ilgisini çeken Hamburg Tarih Müzesi ve Tanzande Türme yani “Dans Eden Kuleler” adını taşıyan ikonik yapı, kentin bu kesiminde sizleri bekliyor. Unutmadan Çarşamba günleri Spielbudenplatz’da kurulan pazardan da söz etmeliyim. Bu pazarın özünü yemek stantları oluşturuyor. Meydana gittiğinizde ayrıca bira servisi yapılan alanlarda oturup canlı performans sergileyen grupları da dinleyebilirsiniz.

“Hamburg er” yani Hamburg’a ait turumuzu tamamladık. Şu ünlü İskoç atasözünü bu yazımın sonunda da sizlerle paylaşmak istiyorum: “İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar, oysaki yaşamadıkça yaşlanırlar.”Lütfen yaşayın, tadını çıkartarak yaşayın. Önce sağlık sonra seyahat…

Bir başka Seyahat Terzisi rotasında buluşmak üzere…

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir