Connect with us

Gökay Genç

REST TİYATRO’DAN İKİSİ YENİ ÜÇ OYUN…

2018’de kurulmasına rağmen sezonu üç ödülle kapatan Rest Tiyatro, Türkiye’de ilk defa gösterilecek oyunları seyirciyle buluşturmayı hedefliyor. Ragıp Ertuğrul’un sanat yönetmenliğindeki tiyatro, bu sezon ikisi yeni üç oyunla izleyicinin karşısına çıkacak.

Kurulduğu yıl 2018’de Milan Kundera’nın “Jacques ile Efendisi” adlı oyunuyla perdelerini açan Rest Tiyatro, 2019-2020 sezonunda ikisi yeni 3 oyun sahneleyecek. Türkiye’de ilk defa gösterilecek oyunlarla seyircinin karşısına çıkmayı hedef belirleyen Rest Tiyatro, geçen sezonu 3 ödülle kapattı.

ERTUĞRUL’A YILIN YÖNETMENİ ÖDÜLÜ
Ragıp Ertuğrul’un Sanat Yönetmenliğini yaptığı tiyatro, Jacques ile Efendisi oyunuyla Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın Dikkat Çeken Oyunu” ödülüne layık görüldü. Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri’nde oyundaki performansıyla Zeynep Erkekli’ye “Yardımcı Rolde Yılın En Başarıl Kadın Oyuncusu” ödülü verildi. Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri’ndeyse Ragıp Ertuğrul “Yılın Yönetmeni” seçildi. İstanbul haricinde Ankara ve Diyarbakır turneleriyle Anadolu seyircisine de ulaşan oyun sahnelenmeye devam edecek.


KOMEDİ OYUNLARININ ARANAN İSİMLERİ KADRODA
REST Tiyatro’nun bu sezonki iki yeni oyunundan biri Alman oyun yazarı Stefan Vögel’e ait “Böbrek (Die Niere)”. Çağdağ komedi tarzındaki oyunu Ragıp Ertuğrul, Gökay Genç’le birlikte Erce A. Kardaş’ın çevirisinden sahneye uyarladı. “Böbrek”in oyuncu kadrosunda seyircinin TV dizilerinden yakından tanıdığı ve komedi oyunlarının aranılan oyuncuları Buket Dereoğlu, Özgür Özgülgün, Devrim Atmaca ve Barış Kıralioğlu var. Ekim ayında 42 Maslak Espor Arena’da prömiyeri gerçekleşecek olan oyun, İstanbul’daki gösterimlerin dışında her ay düzenlenecek turnelerle Anadolu şehirlerine açılacak.

ZEYNEP ERKEKLİ’DEN TEK KİŞİLİK PERFORMANS
Çağdaş Fransız tiyatrosunun ünlü oyun yazarlarından Joel Pommerat’nın “Tüccarlar (Les Marchants)” adlı oyunu, Ayberk Erkay’ın çevirisi Ragıp Ertuğrul’un rejisi ve Zeynep Erkekli’nin tek kişilik performansıyla sahneye taşınacak. Tüccarlar’ın prömiyeri de Ekim ayında yapılacak ve sezon boyunca İstanbul’un Avrupa ile Anadolu yakalarındaki farklı sahnelerde gösterimleri olacak.

BÖBREK’TE GÜNÜMÜZÜN YAPAY İLİŞKİLERİ SORGULANIYOR
Mimar Kudret, yeni gökdelen projesinde yatırımcılarla yaptığı anlaşmayı kutlamak için, karısı Duygu ile birlikte, aile dostları Muzaffer ve Funda’yı dışarıda bir akşam yemeğine davet ederler. Ancak evde buluştuklarında Duygu, gündüz yaptırdıkları checkup sonuçlarına göre böbreklerinde sorun olduğunu söyler. Aynı kan grubuna sahip olan kocasının hemen kendisine böbreğini verebileceğini umarken Kudret’in yaklaşımı hiç de öyle olmaz. Üstüne üstlük yemekte arkadaşları Muzaffer, Duygu’ya seve seve böbreğini bağışlayabileceğini söyleyince aile ve arkadaşlık ilişkileri içinden çıkılmaz bir hal alır. “Böbrek”, günümüzün yapay ilişkilerini, gerçek sevgiyi, dostluğu sorgularken böbrek bağışı hakkında da farkındalık yaratması bakımından önemli bir çağdaş komedi.

TÜCCARLAR’DA MASALI TAMAMLAMAK SEYİRCİYE KALIYOR
Oyunda bir kadın “hayatından bir parçayı, kuşkulu anılarını paylaştığı arkadaşını, kaybetmekten korktuğu işini, sırtındaki tükenmeyen ağrıyı, sahici dostlukları, bazılarının bihaber olduğu hayat kavgasını, imkânsızı, denemeye sürükleyen umutsuzlukları, tehlikeli sırları, büyük şirketlere kafa tutan cesur insanları, savaşın vurduklarını, ölenleri, ölümden geri dönenleri…” anlatıyor. Anılarından kendi bile şüphe duyan kadın, bir araya gelmeleri “mucizelere kalmış olaylardan, kişilerden, sebep ve sonuçlardan örülü ” hayatını dillendiriyor… Dinlemek ve masalı tamamlamak ise seyirciye kalıyor.


JACQUES İLE EFENDİSİ’NDE AKIL VE DUYGU TARTIYA KONUYOR
Dünyanın neresinde yaşadığı belli olmayan ve evsiz yaşamayı bilinçli olarak tercih etmiş dokuz insanın ellerine geçen bir kitapta geçen hikayeleri birbirlerine anlatmaları üzerine kurulu. Oyun, üç farklı aşk öyküsünden hareketle yerleşik ahlâk değerlerinin yanı sıra, dostluğu, güveni, kıskançlığı, nefreti de sorguluyor. Akıl ve duyguyu tartıya koyuyor, tartının hangi tarafının ağır geldiğini seyircinin algısına bırakıyor. Jacques ile Efendisi’nin kısa yolculuğu boyunca soylular ve köylüler, efendiler ve uşaklar arasında gezerken dünyanın aldatma ve aldanmalar, gerçekler ve yalanlar, güven ve hıyanet arasında nasıl ince bir çizgi üzerinde durduğunu hatırlatıyor.

TÜCCARLAR – 11 Ekim Cuma CKM, 27 Ekim Pazar BMKM (https://biletinial.com/tiyatro/tuccarlar)

JACQUES İLE EFENDİSİ – 25 Ekim Cuma Kozzy KM
(https://biletinial.com/tiyatro/jacques-ile-efendisi-)

BÖBREK – 30 Ekim Çarşamba 42 Maslak ESPOR Arena

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir